1. Pitanje broj: #228595

    IMAM 67 GOD,VEĆ 20 GODINA BOLUJEM OD AUTOIMUNE SISTEMSKE BOLESI,SADA JE TO "KRŠTENO" KAO PRIMARNI SJOGREN.IDEM REDOVNO KOD REUMATOLOGA I OFTALMOLOGA. DUGO SAM PILA HINOLINE PA SU MI UKINUTI ZBOG ATROFIJE OCNOG NERVA,SKORIJE UKLJUČENA ARAVA ,ALI BEZ IKAKVOG USPEHA.

    IDEM KOD OČNIH U KRAGUJEVCU REDOVNO,KORISTIM VEŠTAČKE SUZE,KAPI SA KORTIKOSTEROIDIMA,OČI SU OTEČENE,BOLNE,ČAK SAM PRISTALA NA PREVENTIVNU LEK,ALI SVE JE ISTO.

    1.DA LIPOSTOJI BILO ŠTA EFIKASNIJE ZA UBLAŽAVANJE TEGOBA OD REUMATSKIH PREPARATA ILI JE TO SVE.?

    2.NE BIH PRISTALA NA BIOLOŠKU TERAPIJU ZBOG GODINA,TELATIVNO IZDRŽIVIH BOLOVA U ZGLOBOVIMA,ŠEĆERA ,HIPERTENZIJE. DA LI BI MI MORE U SEPTEMBRU MAO POMOGLO? SVI MI ZAKAZUJU REDA RADI KONTROLE NA 6 MESECI,ŠTO SE DEŠAVALO I NA INSTITUTU ZA REUMATOLOGIJU U BEOGRADI.

    SAMA SEBI IZGLEDAM KAO DA SAM ZA PSIHUJATRA,A RADIM SVE KREĆEM SE ,NAŽALOST OD MOJE LJUBAVI PREMA ČITANJU USKORO NEĆE NIŠTA BITI.

    UNAPRED SE ZAHVALJUJEM!

    OČAJ JE TAKAV DA POVREMENO I VEŠTAČKU INTELIGENCIJU PITAM!!!!!!

    Odgovoreno: 10. 07. 2024.
    • Poštovana,

      Potrebno je da se redovno kontrolišete kod reumatologa i oftalmologa. Ukoliko bolujete od primarnog Sjogren sindroma u zavisnosti od ispoljavanja bolesti lekar će Vam davati različite vrste lekova. Procenjeno je da je bilo potrebno da koristite lekove iz grupe antimalarika, međutim imate kontraindikacije zbog očne bolesti. Obzirom da navodite kako su najizraženiji očni simptomi, potrebno je da se konsultujete sa oftalmologom oko lokalne imunosupresivne terapije. Za zglobne tegobe potrebna je konsultacija i fizijatra.

      Srdačan pozdrav

Komentari na pitanje: #228595

    • NADEŽDA MILOJEVIĆ 10. 07. 2024.

      Poštovani doktore, zahvaljujem se na brzom odgovoru, nažalost nije im pomogao u Srbiji u 2024. godine. Nisu registrovane nijedne kapi za oko koje imaju imunosupresivno dejstvo. Ja sam koristila već Aravu, selektivni imunosupresor bez efekta, a što se zglobova tiče nemam nikakvih znakova RA, samo degenerativne promene na kolenima i suvo oko. Lečila sam se ja kod dr Vere Milić na Institutu za reumatologiju pre njene bolesti, ali sam do te 2017. godine bila bolje, sada sam stara i očito da će sve biti isto. Leka nema, a veštačke suze su "bogojavljenska vodica". Naravno, ove kapi mi nije nijedan oftalmolog (profesor, docent, primarijus ni spomenuo). Znate šta je najtužnije 40 godina sam radila i bila ginekolog-akušer, a sada sam bez pomoći- Nije problem ni zakazati privatno pregled, ali pomoći nema, a možda ko zna neka magija ili ono očekivano što sledi... Razumem zašto se niko ne bavi problemom, svi znaju da nema leka! Vama se zahvaljujem i u svakom slučaju ne odbacujem i dolazak na pregled! Hvala mnogo i želim Vam mnogo uspeha u radu u ovoj komplikovanoj grani medicine. Hvala!

Ostavite komentar