POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Najnoviji odgovori  (75351)

Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 21.01.2018
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #155464

Sestra mi je silovana u 16. Godini. Na predlog lekara optšte prakse, ginekologa, rodbine i komšija i mnogih drugih, drugova i prijatelja sa kojima sam razgovarao o problemu moje sestre, nakon silovanja, da ima frustracije, odnosno psihičke traume, odveli smo je kod psihologa ali su je preuzeli neuropsihijatri. . . Pihijatar nije saslušao priču ni 10. Deo, napisao joj je uput za bolničko lečenje u beogradu u palmotoćevoj ulici. Tamo je bila oko 6 meseci. Kad je došla kući, mislili smo da je izlečena ali nije bilo tako, bila je bolesnija nego kad je otišla. Otišla je sa traumama od silovanja a vratila se poremećena od lekova, koji su zapravo toksini - otrovi i truju čitav organizama pored toga izazivaju zavisnost od koje može da se poludi pa čak i umre ako se naglo prekine sa dugogodinjim konzumiranjem! To znam jer su zabeleženi i smrtni slučajevi nakon naglog prestajanja uzimanja leka! Odjednom je počela da se ponaša agtresivno! A nikad se pre nije ponašala agresivno! U bolnici je naučila da puši, stekla je ružne i štetne navike. Nakon dve godine provedene u beogradskoj neuropsihijatrijskoj bolnicu u palmptićevoj ulici, jer je postala punoletna, prebacili su je u kovinsku neuropsihijatrijsku bolnicu, gde su je setre terala u "šumsku terapiju" na sex, pa su je silovali alkoholičari a ona je trebala da bude lečena od trauma silovanja, pa umesto lečenja, dobilaje još sexualnih silovanja i maltretiranja u ustanovi u kojoj je trebala da bude lečena a kad je ostala u drugom stanju, izvrpšili su joj abortus a da nas nisu ništa ni pitali, ni oca ni majkui a ni brata, nisu pitali! Kako je to moguće, da se neuropsihijatri tako ponašaju? Nakon toliko godina lečenja od 1983. Do 2013. 3. Oktobra, upalila je kuću sa cigaretom. . . Bacila je cigaretu na pod svoje sobe i otišla da se kupa u kupatilo. Izgorla je njena, mamina i tatina soba do njene, do patosa sa svim stvarima, ormari i regali, kreveti, plafoni su otpali a kujna i moja soba, presdsoblje i kupatilo su crni nadimljeni plafoni i zidovi. Krov je pao jer su rogovi i grede izgoreli. Neuropsihijatrija nam je napravila ogromnu štetu, prvo što se tiče najbinijeg: zdravlje moje sestre milene maćej, toliko su je uništili trovanjem lekovima da je upalila kuću, ne može da bude nikad ništa od nje, žena i majka, da se uda i zasnuje porodicu. . . Materijalne štete: upalila je kuću, pola kuće je izgorelo u požaru! Ko će da mi nadoknadi svu tu štetu. Duhovnu, psihofizičku i materijalnu?

Poštovani,
Veoma mi je zao sto su okolnosti u mladosti vase sestre bile tako traumaticne. Na zalost, seksualno zlostavljanje nije retka pojava kod nas, ali i sirom sveta. Jedino sto svi mi kao gradjani mozemo da se nadamo je da ce pravni sistem uvesti i sprovoditi drakonske kazne za silovatelje, sto zrtvu ne umiruje mnogo, ali ce makar pomoci da se smanji njihov broj.
u vezi sa pojavama koje opisujete tokom lecenja, tesko je dati bilo kakav komentar bez detaljnijeg uvida u sve okolnosti. Nekad smo skloni da odredjene zakljucke donesemo ishitreno, ili pristrasno, a toga se treba cuvati ako hocemo da budemo korektni i prema sebi, i prema okolini.
u vezi sa nadoknadom vase stete - postoje mnoge stete koje se dogode u nekom segmentu zivota, i koje postanu nenadoknadive. Sigurno je da u vasem zivotu postoje i segmenti gde ste mirniji, gde uspeh zavisi od vas, i gde ga imate. . . U tome se moze naci mir i snaga za borbu sa nepovoljnim okolnostima.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 21.01.2018
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #155436

Postovani, nisam psihijatriski bolesnik, medjutim imam problema sa nesanicom, dugo sam koristio lexilium a sada diazepam 5 mg. Doneo sam odluku da se odviknem od ove zavisnosti pa bih hteo da mi pomognete kako to da uradim. Ili eventualno da predjem na neke preparate ili cajeve na prirodnoj osnovi. Unapred hvala

Poštovani,
Bilo bi vrlo vazno da postepeno redukujete benzodiazepine, kao sto ste i odlucili, ali i da se nadje najbolji nacin da se zaustavi nesanica.
najbolje je da se za to javite strucnjaku, ako ste u beogradu predlazem dr slobodanku pejovic, ambulanta petkom pre podne, klinicki centar srbije, klinika za psihijatriju, beograd.
javite se lekaru u domu zdravlja da bi dobili uput.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 21.01.2018
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #155387

Poštovani, nedavno sam izgubila zaovu koja je godinama lečena od bipolarnog poremećaja. U poslednjoj depresivnoj epizodi popila je lek koji je redovno uzimala sa alkoholom i na žalost smo je izgubili. Da li možete da mi kažete kako nastaje bipolarni poremećaj i da li je i u kojoj meri genetski. Njena porodica je njoj zapravo uvek trebao novac. . . Jer nije želela da radi, oduvek je imala novca i trošila neracionalno a sa suprugom nije baš živela tako kako je želela (ja ne znam da li je moguće da je to jedini razlog) . Ono što mene je interesuje je nije dete (znaci njen nećak) -ima 8 godina, dosta je inteligentan, promene raspoloženja jeste imao al u granicama normalnog deteta. Da li je moguće da tako nešto može da nasledi od tetke i sta ja mogu da uradim da sprečim to. On zna da je tetka preminula (ne i da se ubila) - prihvatio je to i razumeo. . . Bar se meni tako čini. Brinem da će možda razviti neke strahove za svoje roditelje i sl. Jer može da poveže stvari. . Pa vas molim takodje da mi kažete šta mogu da uradim da to sprečim ili je dovoljno to što sam već rekla-a objasnila sam da je tetka bila bolesna i da je sada andjeo na nebu u da ne znači ako se neko od nas razboli da će se to svima desiti kao i da njegovi roditelji neće umreti (nisam želela time da ga opterećujem.) . Ovo za strahove i kako ih preduprediti mi je jako važno jer je moj rodjeni brat umro kad sam imala 11 godina i prepuna sam strahova skoro čitavog života pa ne želim da se tako nešto desi mom detetu. Ja na svojim strahovima radim sa terapeutom i sama i naučila sam da ne povezujem stvari. . . . Samo me interesuje kako da pomognem detetu da to prihvati što je moguće bolje i da ne ostavi posledicu sve to. . . Molim vas takodje za odgovor vezano za nasledni faktor bipolarnog poremećaja hvala najlepše na brzom odgovoru

Poštovana,
Nadam se da ste dobili odgovor u prethodnom koraku.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 21.01.2018
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #155305

Očekujem da ovo pismo ima garantovanu diskreciju poštovani, pokušaću najkraće da vam opišem o čemi se radi. Vrlo mi je teško da definišem svoje probleme, ali pokušaću. Imam hroničnu rasejanost misli, odnosno kao da su misli isprekidane, nemogu da se usresredim na neku temu, događaj ili aktivnost a da je za trenutak ne promenim za neku drugu. Vrlo brzo nastaje blokada pažnje, što se odražava uz nelagodu, pogled i vidno polje nemogu da se fokusiraju (ukoci se pogled za trenutak) . Potrebno mi je da se malo trgnem na neki način da bih se vratio na trenutno dešavanje. I sve se to ponavlja u intervalima. Kada hoću da na silu zadržim pažnju tada nastaje jači otpor i blokade, samim tim moram i jače da se trgnem na neki način da bi otklonio blokadu. Sve mi to stvara napetost i zamara me, kao da kleštima izvlačim misli. Da bi mi bilo lakše moram da sve ide nesvesno, spontano, odnosno da same misli dolaze, zamewuju ih druge, pa zatim njih neka druga aktivnost. Bukvalno kao da sam izgubljen, borim se sa nekim drugim nesvesnim ja u sebi da bih mogao da se usresredim na dešanja. Naravno vremenom sam naučio i imam neke svoje metode da pratim to unutrašnje ja, da ako nie idem ponekad uporedo sa njim da idem pored njega ili u blizini. Tako da se nekad lako borim sa blokadam a nekad teže. Kada nastanu teže blokade tada osećam veliku potrebu da pobegnem, odnosno da se sklonim od date situacije. A kada pobegnem od takve situacije nastaje olakšanje. Neznam šta je u pitanju i kako da definišem psihički problem molim vas, na osnovu svega što sam vam opisao da li može da se definiše moj problem. Nadam se da ćete pažljivo pročitati  i pomoći mi. Unapred zahvalan

Poštovani,
Opisali ste odredjene smetnje u kognitivnim-saznajnim funkcijama, koje je tesko dijagnostikovati bez dodatnih ispitivanja i kompletnog intervjua, eventualno i putem testova koji se koriste u psihijatriji i psihologiji. Tek nakon postavljanja dijagnoze moglo bi se razmisljati o odredjenim metodama srecavanja simptoma koje opisujete.
mozete za pocetak popuniti upitnik koji se nalazi na linku
http: //www. Stetoskop. Info/testiranje-psihoza-5453-c97-content. Htm
a ako zelite, javite se na pregled u nasu ambulantu - klinika za psihijatriju kcs.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 21.01.2018
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #155389

Poštovani, nedavno sam izgubila zaovu koja je godinama lečena od bipolarnog poremećaja. U poslednjoj depresivnoj epizodi popila je lek koji je redovno uzimala sa alkoholom i na žalost smo je izgubili. Da li možete da mi kažete kako nastaje bipolarni poremećaj i da li je i u kojoj meri genetski. Njena porodica je njoj zapravo uvek trebao novac. . . Jer nije želela da radi, oduvek je imala novca i trošila neracionalno a sa suprugom nije baš živela tako kako je želela (ja ne znam da li je moguće da je to jedini razlog) . Ono što mene je interesuje je nije dete (znaci njen nećak) -ima 8 godina, dosta je inteligentan, promene raspoloženja jeste imao al u granicama normalnog deteta. Da li je moguće da tako nešto može da nasledi od tetke i sta ja mogu da uradim da sprečim to. On zna da je tetka preminula (ne i da se ubila) - prihvatio je to i razumeo. . . Bar se meni tako čini. Brinem da će možda razviti neke strahove za svoje roditelje i sl. Jer može da poveže stvari. . Pa vas molim takodje da mi kažete šta mogu da uradim da to sprečim ili je dovoljno to što sam već rekla-a objasnila sam da je tetka bila bolesna i da je sada andjeo na nebu u da ne znači ako se neko od nas razboli da će se to svima desiti kao i da njegovi roditelji neće umreti (nisam želela time da ga opterećujem.) . Ovo za strahove i kako ih preduprediti mi je jako važno jer je moj rodjeni brat umro kad sam imala 11 godina i prepuna sam strahova skoro čitavog života pa ne želim da se tako nešto desi mom detetu. Ja na svojim strahovima radim sa terapeutom i sama i naučila sam da ne povezujem stvari. . . . Samo me interesuje kako da pomognem detetu da to prihvati što je moguće bolje i da ne ostavi posledicu sve to. . . Molim vas takodje za odgovor vezano za nasledni faktor bipolarnog poremećaja hvala najlepše na brzom odgovoru

Poštovana,
Dobro ste postupili u objasnjenjima, jer dali ste informacije koje su umirujuce i odgovarajuce za uzrast. Slicne okolnosti se desavaju, i deca i ljudi imaju mehanizme kojima se gubici prevazilaze, jedan od najvaznijih je toplina i sigurnost u neposrednom okruzenju (porodica) .
bipolarni poremecaj nastaje pod uticajem faktora nasledja i sredine. Kada je rec o nasledju, dacu vam primer.
u slucaju da oba rodjitelja imaju bipolarni poremecaj, dete ima 50x vecu sansu za bipolarni poremecaj od opste populacije (ujedno, ima oko 50% sanse da uopste nema poremecaj, dakle kao kada bacate novcic, odnos sansi je 1 prema 1) . Ukoliko dete ima tetku/ujaka/strica sa ovim poremecajem, sansa je 7x veca od opste populacije. Kao sto vidite, to nije preterano veliki rizik.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 15071 |  Sledeća»