POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Najnoviji odgovori  (75646)

Pitanje iz oblasti Dečija i adolescentna psihijatrija | Odgovoreno: 22.06.2018
Odgovorio: Psihijatar Ivana Stojković

Pitanje broj #156950

Poštovani, moja ćerka ima 15 godina, prvi je razred gimnazije, veoma uspešna u školi, vanškolskim aktivnostima i na takmičenjima (ovo nije pod pritiskom roditelja, naravno ohrabrujemo je i podržavamo ali ne vršimo pritisak, uglavnom smo tu da pomognemo ako treba ali retko treba) , takodje i prilično omiljena u društvu. Samim tim imamo dosta poverenja u nju, tj. Imali smo. Pre oko godinu dana izašla je u grad i tamo se sa društvom napila do obeznanjenja, zvali su nas da dodjemo po nju, srećom ništa joj se loše nije desilo. Razgovarali smo, bila je kažnjena sa izlascima, pokušali smo da održimo neki balans da ne bi pala u depresiju i ne daj bože išla u neke ekstreme (misli o samoubistvu) , vremenom se situacija nekako normalizovala, mislili smo pogrešila je, shvatila je, to je iza nas. Medjutim sada se ponovilo, i to sa tabletom ekstazija na žurci na koju smo je pustili sa jednom grupom iz tih vanškolskih aktivnosti, sve se saznalo, zvali su nas, izbacili je iz grupe i sada smo u toj situaciji. Iskreno ne znamo kako da reagujemo, posebno što ona ne pokazuje kajanje i smatra da je to danas normalno i da mora s vremena na vreme "da pobegne od svog života", njene reči. Razgovarali smo, pričali ali je zatvorena i ne izgleda mi da išta od toga ima efekta. Nada da je od slučaja prošle godine naučila lekciju očigledno je pala u vodu, poverenja ne možemo da imamo, zaista nismo sigurni šta dalje. Smatramo da treba da krene / krenemo kod psihologa, ali ne znamo gde i kome da se obratimo za ovaj konkretan problem, pa vas molim za savet. Privatno ili u državnom zdravstvu, svejedno je. Hvala unapred.

Poštovana,
Divno je to što imate dete koje koristi svoje kapacitete na pravi način i to je jedan od dokaza dobrog vaspitanja. Situacije koje ste opisale spadaju u adolescentne krize. Svakako je dobro porazgovarati sa školskim psihologom koji će vas uputiti na adekvatnog terapeuta u vašem gradu. Njeno ponašanje je vrlo verovatno bunt i reakcija na stres koji ima zbog opterećenja koje ima u školskim i vanškolskim aktivnostima i da je to njeno praznjenje. Izbegavajte kazne za njeno ponašanje jer adolescenti to uvidjaju kao ne razumevanje njihovog ponašanja, a njima je potrebna podrška da prevaziđu i verbalizuju emocije koje ih savladavaju. Najbitnije je da se ona zna da je vi volite i kada greši i da je volite zbog nje, a ne samo zato što je uspešna u školi i zato što je dete za primer.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Dečija i adolescentna psihijatrija | Odgovoreno: 22.06.2018
Odgovorio: Psihijatar Ivana Stojković

Pitanje broj #157800

Poštovani, da odmah istaknem da se ne radi o adolescentu nego djetetu od 3 godine (nisam uspjela naći odgovarajuću kategoriju, ukoliko postoji) . Naime, trenutno sam u procesu razvoda (sporazumni, bez tenzija i rasprava) . Radi mog novog posla, sin je trenutno s tatom, dok se malo ne smiri situacija oko selidbe i prilagodbe. Pošto bivši muž krajem godine također prelazi na novi posao i živjeti ćemo u različitim gradovima, dogovorili smo da sin neko vrijeme bude sa mnom (kod koga će boraviti nakon tog perioda ovisi o njegovoj prilagodbi i našim dogovorima) . Ono što me zanima jest da li je za sina bolje da taj period bude kraći (2-3 mjeseca) ili da kod mene bude cijelu vrtićku sezonu (rujan - srpanj) ? Da napomenem da sva pitanja oko razvoda rješavamo mirno, tako da smo oboje otvoreni za dogovor. Sam onas zanima kako će ta promjena utjecati na sina i koji vremenski period je bolji za njega, pošto nam je on oboma na prvom mjestu i nastojimo naći neko optimalno rješenje s obzirom na situaciju. Vjerujemo da mu je bolje da provede duži period, ali me ipak zanima dodatno mišljenje. Unaprijed hvala na odgovoru.

Poštovana,
Svako dete je individua za sebe i najbitnije je da osluškujete njegove potrebe. Ako je vaše dete po prvi put u vrtiću mozda bi najbolje bilo da se usmerite na privikavanje i polazak u vrtiću, što znači da kod vas provede vrtićku sezonu uz česte posete njegovog oca i uključivanje u vaše svakodnevne nove rutine.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Dečija i adolescentna psihijatrija | Odgovoreno: 22.06.2018
Odgovorio: Psihijatar Ivana Stojković

Pitanje broj #157868

Postovani, imamo devojcicu od 4, 5 godina. Ona je dobro, pametno dete, ide u vrtic tamo stalno dobija pohvale. Jedini evidentni problem u njenom ponasanju, jeste odbijanje odlazenja iy parkica, rodjendana, dvorista, krece vristanje, plac. . . Stalno trazi jos vremena za igru. . . Svaki put pre odlaska je podsetimo da ne bi trebala da vristi, place, otima se pri povratku, najavimo joj par minuta pre odlazenja da cemo krenuti, to prihvati i opet isto. Raygovaramo sa njom dosta, ona yna sta je ruyno u njenom ponasanju ali stalno to ponavlja. Molim vas za savet.

Poštovana,
Iz vašeg pitanja nisam mogla puno da zaključim o navikama koje vaša devojčica ima, tj. Na koj način provodi vreme kada nije u vrtiću i kako vi odreagujete u tom trenutku kada ona počne da plače i odbija da ode iz parka. . . Po ovome što ste mi dali od informacija mogu da zaključim samo da iz nekog razloga ne želi da se vrati u rutinu nakon igre, rodjendana, ali i da jos uvek nije usvojila poštovanje dogovora, što je sasvim u redu u skladu sa njenim godinama. . . Pre nego da odete negde odakle ona ne želi da se vrati postignite dogovor "bićemo u parku na primer sat vremena da bi posle mogle da idemo kući i sačekamo tatu sa posla"
pored toga što sa njom razgovarate pokušajte da joj na praktičnim primerima pokažete da treba da ispoštuje dogovor ako ste joj rekli da se za par minuta kreće kući. Na primer "obećala sam da ću te sačekati iz vrtića i ispoštovala sam dogovor", " tata je rekao da će se vratiti sa posla za 15 min i ispoštovao je dogovor", pa kada budete ponovo u situaciji da ne želi da se vrati u rutinu podsetite je na te primere i na dogovor koji ste imali pre samog dolaska, postepeno će usvajati i taj model ponašanja.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 22.06.2018
Odgovorio: Psihijatar Ivana Stojković

Pitanje broj #157563

U depresiji sam 10 godina i lecim je medikamentima. Mislim da bi bihejvioralna terapija mogla bolje da mi pomogne. U veoma sam teskoj situaciji u zivotu koju ne mogu da prihvatim. Razvod sam veoma tesko podnela i jos zalim. Imam sina posebnih potreba zbog kojeg sam sputana da udovoljim sebi i mozda brze ozdravim.

Poštovana,
Kognitivno bihejvioralna psihoterapija je vrsta tretmana gde se depresivnim pacijentima pomaže u rešavanju tegoba bez upotrebe leka. Može se primeniti kod svih oblika depresije i predstavlja tz. Psihoterapijsku metodu izbora za tretman ove bolesti. To znači da se od svih poznatih psihoterijskih metoda tokom kliničkog rada i istraživanja pokazala kao metoda koja najefikasnije uklanja depresivnu simptomatologiju. Kognitivno bihejvioralna terapija pomaže obolelima da se oslobode simptoma tako što ih uči kako da promenom ponašanja i stavova, otklone ono što se promeniti može a ima negativan učinak. Konkretno se misli na one stavove i ponašanje koje doprinose da se tegobe pojačavaju, održavaju ili nastaju, pa vam svakako moze pomoći u rešavanju i prihvatanju životnih situacija koje su za vas bolne i sprečavaju vas da se osećate bolje.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 22.06.2018
Odgovorio: Psihijatar Ivana Stojković

Pitanje broj #157610

Poštovani, majka mi je operisana na hirurgiji pre 5 dana (čir na dvanestopalačnom crevu) . Operacija je prošla dobro, što se toga tiče sve teče kako treba međutim kad se probudila primetili smo psihološke promene, dezorjentisanost, halucinacije. . Posle dva, tri dana je pregledao psihijatar i prepisao rissar, lorazepam i još jedan lek koji ne znam tačno koji je. . Elem, lekovi deluju na nju izgleda sasvim dobro jer je svesnija i kolko sam primetio nema više halucinacija (još uvek se desi da odluta na trenutak ali se brzo vrati) . Moje pitanje vama je sledeće. . Da li će trebati da se nastavi sa tom terapijom i nakon izlaska iz bolnice ili ako bude sve u redu nece više biti potrebna? Inače pre operacije nije davala nikakve simptome takvog tipa. Hvala unapred na pomoći

Poštovani,
Najbolje bi bilo posavetovati se sa lekarom koji je prepisao terapiju, jer će na osnovu pregleda znati da li treba i ukoliko treba prekidati terapiju na koj način će to činiti.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 15130 |  Sledeća»