1. Pitanje broj: #35135

    Poštovani,
    Ubola sam se na insulinsku medicinsku iglu, tako što mi je probila papuču i zabola se u nožni prst. Velika je verovatnoća da je iglu koristio narkoman, jer mesto gde mi se to dogodilo, jeste mesto gde sam ranije viđala da se skupljaju grupe. Ovaj incident mi se dogodio u 16.00h i verovatno je, da je igla tokom dana, bila izložena svetlosti i toploti primila sam AT zaštitu, kao i vakcinu za Hep. B, ali mi niko od lekara nije dao neko konkretno objašnjenje tipa, koliko se često dešava da se ljudi zaraze na ovaj način ili koliko HIV i Hep. C mogu da opstanu na otvorenom prostoru (dobila sam odgovore od medicinskih radnika, kao: - sad je sve u božijim rukama, ništa se ne dešava slučajno, - sada čekamo da vidimo da li je Hep. C, jer 98% narkomana koji bacaju igle od toga boluje, - nije ti ništa i nema šanse da se razboliš). Na infektivnoj mi je odmah urađen test na HIV, HBS, HCV i još nešto (ali ne znam šta). To su uradili radi statistike, da bi bili sigurni da, ako nešto dobijem jeste od te igle. Molim Vas, da li možete da mi date bilo kakvo bliže objašnjenje i kakva je mogućnost za razvoj bolesti, jer mi je ovo čekanje veoma neprijatno.
    Hvala.

    Odgovoreno: 30. 07. 2009.

Komentari na pitanje: #35135

    • Poštovani, malopre sam se na nogu, tačnije na peti ubola iznenada na minđušu one na šraf, izvadila sam odmah i malo krvi je krenuo, vrlo malo. Sada me pomalo boli kad hodan. Da li treba ići doktoru ili nema potrebe s obzirom da je na petu?

    • Zdravo Anja, desilo mi se isto ovo vezano za to što si pitala, pa me je zanimalo da li si dobila neki konkretan odgovor i kako je prošlo na kraju? Hvala.

    • Anja Spasojević 19. 01. 2023.

      Poštovani,interesuje me kolika je sansa da se prenese Hiv, hepatitis C preko medicinske insulinske igle za actrapid? Ubod je nastao na poslu, u palac kroz rukavicu gumenu, nakon aplikacije insulina,ozbirom da je aplikovano u masno potkozno tkivo desne nadlaktice pacijentkinje i da je igla jako tanka? Hvala unapred

Ostavite komentar