1. Pitanje broj: #227680

    Poštovani, u okotobru mesecu mi je ustanovljena anemija usled nedostatka gvoždja, gvoždje je tada bilo 5, feritin 4. Pila sam heferol 5 meseci. Ponovila sam rezultate sve je bilo super. Međutim, opet sam proveravala krv, gvodje je opet palo na 6, hemoglobin je dobar, 143? Da li nastaviti sa preparatima gvozdja ili šta dalje raditi? Rađen je test na skriveno krvarenje, negativan je.

    Odgovoreno: 26. 07. 2024.
    • Po[tovana gospođo, uvek kada postoji anemija zbog nedostatka gvožđa treba ispitati postoji li neko  ginekološko oboljenje ili bolest organa za varenje koji mogu biti odgovorrni za gubitak gvožđa. U tom smislu važno je ne samo lečiti anemiju nego i utvrditi uzrok anemije i njega lečiti na vreme. Niste naveli da li imate učestale ili suviše obilne menstruacije-u žena Vaše dobi nedostatak gvožđa i anemija najčešće nastaju zbog preteranog gubitka krvi tokom menstruacije i tada je potreban pregled ginekologa. Ako u Vas ne postoji poremećaj u vidu suviše obilnih ili čestih menstruacija onda treba sprovesti gastroenterološko ispitivanje da bi se utvrdilo postoji li u Vas oboljenje organa za varenje koje može biti uzrok nedostatka gvožđa. U tom slučaju možete zakazati moj pregled u poliklinici Rončević u Beogradu preko stetoskop.info radi daljeg ispitivanja. Srdačan pozdrav, dr Kažić.

Komentari na pitanje: #227680

    • Poštovani, nemam obilne mestruacije. U međuvremenu sam radila kolonoskopiju, utvrđen je mikroskopski kolitis. Da li može on biti razlog za anemiju?

Ostavite komentar