1. Pitanje broj: #207651

    prolapse valve mitralis discreta - mi je utvrđena na ultrazvuku... zamaram se mnoogo... lekar mi je preporučio samo šetnju kao fizičku aktivnost... kako nemam kondicije uopšte pitam da li bih mogla da radim neke vežbe zbog držanja leđa i zatezanja tela i sticanja kondicije.... mnogo se zamaram, ne mogu da usisam 50kvadrata iz jednog puta, stepen zamora mi je ogroman( bol u grlu i kucanje, sušenje usta jer brzo zadišem, vrtoglavica,malaksalost, osećaj mučnine čim požurim pri hodanju za obične svakodnevne poslove što mi psihički baš teško pada, navikla sam na pojačanu fizičku aktivnost u danima sa više frustracija

    Odgovoreno: 11. 10. 2023.
    • Dobro vece,

      pokusacu savetom da vam pomognem.... Ono sto me je navelo da vam odgovorim su vase tegobe koje nisu za zanemarivanje.

      Ultrazvuk srca je odlicna dijagnosticka metoda , ali nalaz zavisi od vise faktora ( vas kardiovaskularni sistem + kompetentnost lekara koji radi pregled ).

      Moj savet vam je da zakazete pregled kod kardiologa koji ima dosta iskustva sa ultrazvukom mitralnih zalistaka, najpre transtorakalni, a ako bude potrebno i transezofagealni pregled... Uradite to sto pre , da bi ste sebi na pravi nacin pomogli i time ozdravili. Insistirajte da nakon pregleda dobijete tacna uputstva ( na primer, ako je regurgitacija znacajna - eventualno indikovana operacija, kada se sledeci put pregledati, adekvatni lekovi.... )

      zelim vam dobro zdravlje

      Nikola Zaric , kardiohirurg

       

Ostavite komentar