1. Pitanje broj: #227575

    Dijagnoza Cataracta praesenilis H26.0, miopia degenerativa H44.2 i amblyopia sine anopsia H53.0. U državnoj ustanovi mi je zakazana operacija katarakte na levom oku uz neizvestan funkcionalni ishod zbog ambliopije. Ova napomena mi nije rečena na pregledu. Već mi je rečeno da će mi na levom oku biti skinuta dioptrija na 0. VOD: -12, sph=0.9-0.1. VOS:-20 sph=0.3. Da li to znači da uzalud idem na tu operaciju?

    Odgovoreno: 13. 06. 2024.
    • Poštovani,

      Ova dijagnoza znači da je operacija katarakte na levom oku komplikovana zbog ambliopije (slabovidosti) koja postoji od detinjstva i da oftalmolog ne može da Vam garantuje da će vid na istom oku biti bolji nakon operacije, ali istovremeno, kako katarakta napreduje (prirodno starenje oka kod svih osoba), vid će biti lošiji te će se svakako oko morati operisati, s toga zaključak je da je operacija svakako neophodna.

      Lep pozdrav,

      Dr Kristina Rendić,

      Spec. Oftalmologije

Komentari na pitanje: #227575

    • Poštovana, doktorka je zaključila na osnovu moje izjave da je u pitanju slabovidost od detinjstva. Možda sam se ja pogrešno izrazila. Sve do sada dioptrija na oba oka se razlikovala od pola do jedne dioptrije. Da li sadašnje -20 na levom oku je zbog katarakte? Unapred hvala na odgovoru

Ostavite komentar