1. Pitanje broj: #230684

    Poštovani,U periodu od 15 dana unazad osećam veliku nadutost i nekakvo žuljanje u pojasnm delu iznad i desno od pupka i ispod desnog rebarnog luka i to nezavisno od ishrane. Dešava se i ujutro natašte nakon čaše vode. Uradila sam UZ kod privatnog interniste koja mi je pronašla mulj i kamenčiće u žučnom kanalu ali ne i u žučnoj kesici. U bolnici na ponovljenom UZ nije pronađeno ništa, a krva slika gotovo da je u redu osim povišenog hlesterola 8,7 i bilirubina.33. Ostale vrednosti su u granicama normale. Bilirubin mi je inače oduvek pomalo uvećan. Ali sad mi prvi put urin ima boju tamnog piva i zamućen. Hidratacijom, vodom i čajevima to se izbistri, ali se opet ponavlja. Stolica je normalne boje, redovna ali nekako oskudna. Uradila sam i test na helikobakter i okultno krvarenje i to mi je u redu..Preporuka je dijeta i hepatolog.

    Odgovoreno: 27. 08. 2024.
    • Vama je potrebno gastroenterolo[ko ispitivanje da bi se utvrdilo imate li kamence u žu;nim putevima ili neko drugo oboljenje (ultrazvuk nije sigurna metoda za utvrđivanje postoje li kamenci u žučnim vodovima ili ne). Možete zakazati moj pregled u nekoj od poliklinika u Beogradu u kojima radim (Rončević ili Milenium). Pozdrav, dr Kažić.

Komentari na pitanje: #230684

    • Mirela Pajić 29. 08. 2024.

      Zahvaljujem doktoru Kažiću na odgovoru, na pitanje broj: #230684. Sada nisam u mogućnosti da zakažem pregled, zato molim da mi odgovori ako je moguće koje su dijagnostičke metode najpouzdanije za dijagnostikovanje kamena u žučnom kanalu, osim UZ, budući da imam oprečne nalaze dva lekara. U jednom nalazu žučna kesa i kanali čisti, a u drugom žučna kesa čista ali u kanalu mulj i tri kamenčića. Napominjem da nemam mučnine, samo pritisak i naduvenost u pojasnom delu sa desne strane. Unapred zahvaljujem.

Ostavite komentar