Ocenite članak:
  • 123
(2.89 / 123)

Vađenje silikona ili biopolimera iz usana


Autor: Mr sci med dr Vesna Rakic    

vađenje-silikona-ili-biopolimera-iz-usana

Reč trajni filer zvuči primamljivo. Obećava da možemo povećati usne ili popuniti bore - jednom zauvek. Naravno, to je moguće ali ubrizgavanje trajnih filera nosi sa sobom niz mogućih komplikacija. Jedna od najznačajnijih je formiranje granuloma.

Granulom je kvržica u usnama i ispod kože. Javlja se nakon intervencija kod kojih je doslo do većeg uvećanja usana, odnosno kada je ubrizgano više filera. 
Ovo je retka komplikacija, ali može biti bolna i može se pojaviti u vidu više kvržica.

Granulomi usnama daju asimetričan oblik. Nekada su kvržice tako male da se ne vide golim okom, ali daju neprijatan osećaj da postoji strano telo u samom tkivu usne. To je razlog da se silikon ili biopolimer hirurški odstrani.

Operacija vađenja silikona ili bipolimera iz usana

Izvodjenje operacije vađenja silikona ili biopolimera iz usana se izvodi u uslovima lokalne anestezije, kroz manji rez sa unutrašnje strane usana, odstrani se trajni filer i rana zatvori finim koncima.
vadjenje-silikona-biopolimera-pre
vadjenje-silikona-biopolimera-posle
Pre
Posle

Posle operacije

U prvih nekoliko sati postoji otok i bol blažeg intenziteta. Rešava se blagim analgeticima, tabletama protiv bolova. U prvih nekoliko dana od operacije, ne savetuje se uzimanje tople hrane. Rana brzo zarasta, konci se sami razgrađuju. Otok traje 2-3 dana. Nakon deset dana, rez je neprimetan, nema ožiljka.

Želite da zakažete plastičnu operaciju?


Zakažite pregled 

 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru