Ocenite članak:
  • 0
(0 / 0)

Svetski dan dece niskog rasta 20.9.


    Izvor: Nacionalno udruženje osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom - HORAST

“Da li vaše dete raste normalno? Saznajte odgovor na ovo pitanje na vreme, jer je rast deteta glavni pokazatelj njegovog zdravstvenog stanja”, ovo je glavna poruka i ovogodišnjeg Svetskog dana dece niskog rasta, 20. septembra. 

“Nedelja rasta” se obeležava svake treće nedelje u septembru širom sveta. Na ovaj dan ukazuje se na važnost praćenja rasta dece po godinama.

U Srbiji danas 600 dece prima terapiju hormona rasta, ali je dece sa ovim nedostatkom i dece niskog rasta zbog drugih uzroka sigurno više. Pedijatri endokrinolozi upozoravaju da nizak dečji rast nije samo estetski, već može ukazivati i na ozbiljniji zdravstveni problem, a rano otkrivanje poremećaja rasta od izuzetnog je značaja jer u velikoj meri poboljšava prognozu u pogledu mogućnosti dostizanja normalne telesne visine.


Uzroci problema sa rastom kod dece mogu biti fiziološki ili patološki.


Uzroci  niskog rasta mogu biti žlezde, hronične bolesti, genetski sindromi… Koji god da je uzrok, on mora biti otkriven do polaska u školu jer svaka godina koja se izgubi, bez uspostavljanja dijagnoze i adekvatne terapije, znači gubitak centimetara u konačnoj visini. U Srbiji postoji veoma raširena mreža pedijatrijske endokrinologije tako da apsolutno ne postoji razlog da se detetu na vreme ne utvrdi uzrok niskog rasta. Terapija je danas svima dostupna i besplatna, ali je veoma važno započeti lečenje onda kada je poremećaj nastao, a obavezno pre puberteta, jer se 85 odsto telesne visine dostiže pre adolescencije“, reči su Radmile Kosić, specijaliste pedijatrije i potpredsednice udruženja „Horast“. 

Radmila Kosić ukazuje na to da svest o važnosti praćenja rasta deteta nije razvijena u meri u kojoj bi to trebalo da bude i da se polovini dece sa patološkim uzrokom niskog rasta poremećaj dijagnostikuje onda kada je prekasno za terapiju. Zbog toga je veoma važno da roditelji redovno vode decu na sistematske preglede, kao i da sami pratiti da li se njihovo dete razvija na pravi način.

Udruženje „Horast“ poziva roditelje da uz pomoć besplatne aplikacije za mobilne telefone “Karta rasta” redovno proveravaju da li se njihovo dete nalazi u optimalnoj zoni rasta i da se, ukoliko otkriju da se dete nalazi u riziku zbog niskog rasta, blagovremeno obrate svom pedijatru sprečavajući time u značajnoj meri kasnije neželjene posledice.

Kontakt forma

Poruka je uspešno poslata

 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru