Ocenite članak:
  • 0
(0 / 0)

Skolioza


Autor: dr Marina Markova    

Šta je skolioza?

Kriva kičma, čak i blago kriva, može izazvati bol i posturalne probleme. Kada je krivina veća od 10 stepeni, smatra se skoliozom

Prvi simptom skolioze sa kojim pacijent dolaze kod doktora je značajna krivina kičme i u većini slučajeva uzroci nisu poznati. Čak i blagi slučajevi, mogu osećati bol i imati smanjenu pokretljivost. 

U težim slučajevima efekti stanja su naglašeniji. Kiropraktika postaje sastavni deo tretmana skolioze i novija istraživanja daju sve više dokaza da je vrlo efikasna i da ima mnogo prednosti. 

Uglavnom, mala krivina je često ignorisana u tradicionalnoj medicini. U mnogim slučajevima skolioza nije dijagnostikovana dok krivina ne dovede do ozbiljnih bolova, iskrivljenosti i strukturnog oštećenja. 

Ukoliko pristupite skoliozi tretmanom kiropraktike, ona omogućuje rano otkrivanje manjih krivina. Izuzetno je bitno što ranije otkriti krivinu, jer su veće šanse da se progresija stanja zaustavi i leči pre nego što simptomi negativno utiču na čovekovu pokretljivost i kvalitet života. 


Smanjenje Kobovog ugla 

Kobov ugao je termin kojim se opisuje ugao deformiteta kičme. Široko se koristi da bi opisao oštećenje kičme zbog povrede ili bolesti, ali i da se opiše krivina kičme usled skolioze. Ova mera se koristi da bi se pratilo stanje i odredile terapije i neophodni tretmani. 

U istraživanju koje je objavljeno 2011. godine u septembru 28 pacijenata, između 18 i 54 godine, sa skoliozom je učestvovalo u tretmanu kiropraktikom. Nakon završetka terapije, pacijenti su praćeni sledeća 24 meseca.

Pacijenti su prijavljivali smanjenje bola i povećanje pokretljivosti. Kobov ugao kod svakog pacijenta je smanjen. Ono što je najzanimljivije, čak i posle 24 meseca, rezultati su se očuvali. 

Prognoza skolioze

Bitno je razumeti da se prognoza skolioze može značajno poboljšati. Međutim, tehnički, nije "izlečiva". Skolioza se ponekad upoređuje sa dijabetesom, jer je to stanje kojem je neophodna stalna pažnja. Bitno je da se promeni način razmišljanja, sa kratkoročnog na dugoročno. Ovo će biti dugoročna nega, koja će trajati celog života. 

Sa pravim pristupom, možete živeti ispunjen život sa minimalnim ograničenjima. 
Dokle god ste posvećeni planu koji ste napravili sa doktorom, možete značajno unaprediti kvalitet života bez midera ili operacija. 

Razni pristupi koji obećavaju brzo rešenja skolioze, nažalost retko daju značenje rezultate. Lako je obećati brzo rešenje, ali je mnogo teže obistiniti ga. Mnogi pristupi imaju vrlo malo uticaja na kvalitet života ljudi, a vrlo je moguće da pogoršaju stanje. 


Kiropraktika pomaže da se poboljša funkcija mišića i zglobova. Tako se poboljšava pokretljivost, smanjuje bol i povećava udobnost tela. Takođe, kiropraktika, može da smanji i druge simptome ili probleme koje čovek oseća i da spreči dalju degeneraciju kičme. 

Zglobovi kičme moraju da se "nameste" i "centriraju". Pre toga, mišići moraju da se pripreme i opuste. Mozak mora da nauči da drugačije koristi svoju kičmu i mišiće, od onoga kako ih je ranije koristio. Da bi efekat tretmana bio maksimalan, neophodan je kompletan pristup. 
Terapeutske masaže, pravilo dozirane vežbe i kiropraktika, moraju zajedno da se sprovode radi najboljeg uticaja na smanjenje i održavanje malog stepena skolioze. 

Kontakt forma

Poruka je uspešno poslata

 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru