Ocenite članak:
  • 0
(0 / 0)

Priprema za plastičnu operaciju povećanja grudi


Plastična opercija koja podrazumeva estetsku korekciju grudi predstavlja veliki korak u životu žene i bitno je da ta odluka bude propraćena odgovarajućim pripremama. U ovom tekstu potrudili smo se da obuhvatimo pripremu za ovu proceduru i oporavak nakon nje na osnovu informacija pacijentkinja i informacija sa više privatnih klinika koje se bave sprovođenjem ove procedure. Pre operacije, važno je da se konsultujete sa svojim plastičnim hirurgom i poslušate sve njegove savete.

 

DVE NEDELJE PRE OPERACIJE:

-        Prestanite sa korišćenjem lekova koji razređuju krv (aspirin, brufen…), kao i suplemenata i dodataka ishrani (omega-3, riblje ulje, Vitamin C, biljne lekove, homeopatske lekove, vitamin E…).

-        Prestanite da pušite – Ugljen-monoksid, nikotin i ostali otrovi koji se nalaze u cigaretama sprečavaju distribuciju kiseonika u ćelije i time remete oporavak tkiva nakon operacije. Čak i jedna cigareta može da ima loš uticaj na oporavak i celokupni ishod operacije.

-        Proverite da li ste zdravi – Obzirom da se uvećanje grudi izvodi u opštoj anesteziji, vaš hirurg i anesteziolog će najčešće zahtevati da uradite laboratorijsku analizu krvi, internistični pregled i EKG. Budite sigurni da vaš hirurg ni pod kojim uslovima neće uraditi operaciju ukoliko niste zdravi i od vas će prethodno zahtevati da popravite svoje zdravstveno stanje. Plastična operacija nije neophodna, niti hitna procedura i ni jedan profesionalac neće rizikovati da vas dovede u kritično stanje.

 

NEDELJU DANA PRE OPERACIJE:

-        Organizujte prevoz iz bolnice nakon operacije – nećete biti u stanju da vozite, a ne preporučuje se ni da se odmah nakon intervencije vozite gradskim prevozom. Prijaće vam društvo i podrška, stavite to do znanja svojim bližnjima .

-        Prestanite da pijete alkohol.

-        Obavestite svog doktora ukoliko ste prehlađeni – svaka infekcija, virus ili prehlada moraju biti sanirani pre operacije, te nikako nemojte ovo prećutati svom lekaru.

 

DAN PRE OPERACIJE:

-        Pripremite laganu garderobu i obuću za odlazak na operaciju i/ili presvlaku nakon intervencije. Nema potrebe da nosite brushlater obzirom da ćete postoperativni brushalter (mider) dobiti u bolnici. Bilo bi dobro da vam se gornji deo garderobe kopča spreda i da ne zahteva podizanje ruku pri oblačenju.

-        Spremite neophodne stvari – Imajte na umu da će sam dan operacije biti dosta stresan i da bi bilo dobro da stvari kao što su lična karta, novčanik, flašica vode, hrana itd. pripremite unapred. Sve ovo može vam trebati nakon intervencije.

-        Prestanite da jedete i pijete veče pre operacije – Vaš stomak treba da bude prazan na dan operacije, ne treba unositi ništa bar 8 sati pre operacije. Jedino dozvoljeno može biti da popijete malo vode sa lekovima.

  

Slika preuzeta sa sajta dailymail.co.uk

NA DAN OPERACIJE:

-        Ne nosite kontaktna sočiva, šminku, nakit, šnale iz kose, pirsinge sa svih mesta na telu skinite, skinite lak sa noktiju ili veštačke nokte.

-        Većina lekara će vam dozvoliti da na dan operacije uzmete terapiju za pritisak i srce.

-        Istuširajte se običnim sapunom i vodom. Nema potrebe za posebnim sapunima i kupkama.

-        Izdepilirajte pazuh – pogotovo ukoliko će vam silikon biti ugrađen kroz pazuh.

-        Ne mažite losion za telo.

-        Operite zube – ali nemojte da pijete vodu.

-        Nemojte piti lekove za dijabetes – osim po dozvoli vašeg lekara.

-        Dođite na operaciju dva sata ranije – ovo je uglavnom dovoljno vremena da se pripremite za operaciju.

 

NAKON OPERACIJE:

-        Mučnina – Nakon operacije moguće je da će vam zbog anestezije ili lekova protiv bolova biti muka. Sokovi kao što su Sprite ili 7Up mogu biti od koristi, kao i pepermint.

-        Tečnost – Bilo da preferirate čajeve, vodu ili sokove, obezbedite dovoljne količine limenki i flašica, obzirom da nije poželjno da podižete bilo šta teško.

-        Hrana – Pobrinite se da jedete laganu hranu nakon operacije, kao što je pasirani krompir, pirinač, tost, ovsena kaša… Vaša probava mora biti olakšana, obzirom da će svako pražnjenje zahtevati naprezanje mišića trupa koji će biti veoma osetljivi.

-        Jastuci – Obezbedite dovoljno jastuka koji su udobni. Ležaćete veoma dugo samo na leđima i želećete da imate dobru potporu kako biste što manje osećali bolove u leđima.

-        Losion protiv strija – Nabavite losion protiv strija i mažite ga i pre i posle operacije. Niko ne garantuje da se strije neće pojaviti obzirom da naglo rastezanje kože, ali preuzmite sve mere da što više hidrirate deo grudi daleko od reza.

-        Lekovi za probavu – Opstipacija nakon operacije može biti otežana, pogotovo u kombinaciji sa lekovima. Lekovi za bolju probavu mogu vam biti dragoceni, kao i mnogo tečnosti i lagana hrana.

-        Hladne obloge – Neki lekari će preporučiti da stavljate hladne obloge na otoke, dok će drugi biti protiv ovoga te je neophodno da se prethodno konsultujete sa svojim hirurgom. Bitno je da led bude čist, tj. da ne koristite obloge kao što je smrznuto voće. Obavezno između kože i leda stavite peškir. Ukoliko vam hirurg dozvoli hlađenje otoka, vreme hlađenja će biti 10ak minuta.

Ukoliko se budete ponašali u skladu sa pravilima koje postavi vaš lekar, a ona će se u mnogome poklapati sa ovde pobrojanim, oporavak će vam biti brži, prijatniji i ubrzo ćete se vratiti svojoj svakodnevnici.

Takođe vodite računa i o tome da pre operacije:

- Sredite kuću;

- Pripremite čist veš;

- Obezbedite hranu;

- Imajte pratnju makar 24 sata nakon operacije;

- Platite račune i pobrinete se da ne morate da izlazite iz kuće;

- Nabavite lekove;

- Ostavite bočice sa šamponima i kupkama ''naopačke'', kako ne biste morali da ih tresete pre upotrebe.


Ž

Zakažite operaciju uvećanja grudi popunjavanjem Kontakt forme u nastavku.

Kontakt forma

Poruka je uspešno poslata

 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru