Ocenite članak:
  • 2
(1 / 2)

10 namirnica koje ne treba jesti na prazan stomak


Autor: Farmaceut Nina Cvetković   

1. Citrusno voće

Gorušica se često može javiti kao posledica unosa voćnih kiselina na prazan stomak. Gastritis i čirevi nastali kao posledica gasritisa mogu nastati kao posledica čestog konzumiranja citrusnog voća na prazan stomak. 

2. Hladni gazirani napici

Ukoliko se konzumiraju na prazan stomak, hladna gazirana pića mogu da izazovu oštećenje sluzokože membrane i smanje dotok krvi u stomak. To za polsedicu ima usporeno varenje i tegobe u predelu stomaka. 

3. Banane

Ukoliko jedete banane na prazan stomak, one mogu dovesti do naglog porasta nivoa magnezijuma u krvi, što može dovesti do oštećenja srca

4. Začinjena hrana

Uzorkuje oštećenje i iritaciju digestivnog trakta. Povišen nivo kiseline u stomaku je takođe jedna od posledica konzumiranja jako začinjene hrane na prazan stomak.  


5. Krastavac i ostalo zeleno povrće

Sirovi krastavac i ostalo zeleno povrće je bogato amino-kiselinama. Ona mogu da izazovu gorušicu i bolove u predelu gornjeg dela stomaka. 

6. Paradajz

Ovo voće sadrži visoki nivo tanina koji dovodi do povećanja kiselosti u stmaku, a to za posledicu često ima pojavu gastritisa.

7. Kruške

Sirova vlakna iz krušaka loše mogu da utiču na vaš stomak i izazovu nelagodnost u stomaku, mučnine i loše varenje.

8. Mlečni proizvodi

Mlečne kiseline koje unosimo kroz ove proizvode bivaju ubijene od strane hlorovodonične kiseline iz stomaka. Zato unos mlečnih proizvoda ima veoma mali benefit za naš organizam kada ih konzumiramo na prazan stomak. 

9. Slatkiši

Unos slatkiša na prazan stomak izaziva nagli porast nivoa insulina, a to može da ima loš uticaj na pankreas

10. Lisnato testo

 Kvasci sadržani u testu mogu značajno da iritiraju stomak i izazovu naduvenost  nadimanje


Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za organizam. Nije preporučljivo korišćenje ni jedne vrste dijeta bez prethodne konsultacije sa lekarom. Dijete prenosimo sa najboljom namerom pa nismo odgovorni za neuspeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao ni druge posledice koje njena primena može izazvati. Sprovođenje ovih dijeta preuzimate na vlastitu odgovornost.
 Komentari: 2 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru