Ocenite članak:
  • 0
(0 / 0)

Folna kiselina


Autor: Student Farmaceutskog fakulteta u Beogradu Anđela Čolović   

Uloga folne kiseline

Folna kiselina spada u grupu B vitamina. Važan je sastojak organizma jer učestvuje u stvaranju eritrocita, služi za normalno funkcionisanje mozga, a značajna je i za mentalno i emocionalno zdravlje. Sprečava umor, nesanicu i depresiju.

Folna kiselina ima veliki značaj kod žena za vreme trudnoće.

Folna kiselina, vitamin B12 i B6 važni su u prevenciji komplikacija trudnoće, kao što je rani pobačaj, prevremeni porođaj, odlubljivanje posteljice, defekti neuralne cevi i slično. Mogućnost ovih posledica biće smanjenja za 80% ukoliko trudnica unosi dovoljno folne kiseline. Ono što je bitno je da deficit folne kiseline može da se dijagnostikuje u prvih par nedelja trudnoće. Takođe, preporučljiva je upotreba folne kiseline kod osoba koje žele trudnoću, a pri tom su koristili oralne kontraceptive. 
Tokom prvih 12 nedelja trudnoće folna kiselina je danas obavezna terapija.

Poznato je da nedostatak folne kiseline može dovesti do anemije. Iz ovog razloga ona se koristi za prevenciju. Njena primena našla se i kod lečenja ulceroznog kolitisa, bolesti jetre, alkoholizma i bolestu bubrega. 

Zaštita srca i krvnih sudova takođe je jedna od uloga folne kiseline. Osobama u depresiji, takođe se prepisuje folna kiselina. Nizak nivo folne kiseline je povezan sa slabim odgovorom na atidepresive, pa je preporuka da se ona uzima paralelno sa terapijom protiv depresije.

Izvori folne kiseline

Bogati izvori folne kiseline su spanać, tamno zeleno lisnato povrće, pasulj, soja, džigerica, pivski kvasac, celo zrno žitarica, pšenične klice, mleko, hleb, testenine, limun...

Dnevna doza folne kiseline

Ako postoji deficit folne kiseline, obično se uzima od 250 do 1000 mikrograma dnevno. Kod dece, u zavisnosti od uzrasta daje se od 65 do 400 mcg.

0-6 meseci: 65mcg
7-12 meseci: 80 mcg
1-3 godine: 150 mcg
4-8 godina: 200 mcg
9-13 godina: 300 mcg
14-18 godina: 400 mcg
preko 19 godina: 400 mcg

U trudnoći se uzima oko 200-300 mcg folne kiseline, a tokom dojenja i do 500 mcg. Trudnice koje nose blizance uzimaju i do 1000 mcg.
Trudnice folnu kiselinu uzimaju u vidu multivitamina, a isključivo po preporuci lekara. 

Nuspojave

Folna kiselina je poprilično sigurna za većinu ljudi. Odrasli ne primećuju nikakve simptome ako se pridržava propisanih doza. Folna kiselina je rastvoriva u vodi, a iz organizma se izlučuje putem urina. 

Ako se visoke doze folne kiseline uzimaju tokom dužeg perioda vremena može se zamaskirati nedostatak vitamina B12, što dalje vodi oštećenju nervnih ćelija.

Veoma visoke doze folne kiseline mogu izazvati stomačne probleme, mučninu, nadutost, gasove, poremećaje sna, uznemirenost, kožne alergijske reakcije.

Interakcija lekova sa folnom kiselinom

Folnu kiselinu, kao i sve druge B vitamine, ne treba uzimati istovremeno sa tetraciklinima ( Dovicin, Doksiciklin, Amracin), jer može da se smanji efikasnost.


Folna kiselina može da se koristi i  kao lek (  Folan, Folnak) – doza od 5 mcg.  

Svaka primena folne kiseline u vidu lekova treba da bude odobrena od strane lekara ili farmaceuta, jer su nuspojave kao i losa interakcija sa drugim lekovima moguće. Jedan od bitnih primera je upotreba folne kiseline kod kancerskih oboljenja, je rfolna kiselina može da pospeši rast kancerskih ćelija. Takođe, upotreba Hloramfenikola može dovesti do sprečavanja stvaranja novih krvnih ćelija.Kontakt forma

Poruka je uspešno poslata
Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za organizam. Nije preporučljivo korišćenje ni jedne vrste dijeta bez prethodne konsultacije sa lekarom. Dijete prenosimo sa najboljom namerom pa nismo odgovorni za neuspeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao ni druge posledice koje njena primena može izazvati. Sprovođenje ovih dijeta preuzimate na vlastitu odgovornost.
 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru