Ocenite članak:
  • 0
(0 / 0)

Abdominoplastika - zatezanje stomaka


Autor: Dr sc med. Aleksandar Đoković    

U današnje vreme, kada smo sve više izloženi nekritičnoj i neredovnoj konzumaciji nekvalitetne hrane raznih vrsta, sa posebnim naglaskom na proizvode brze hrane, teško je zadovoljiti ideale lepote kojima težimo. Čak i ako se izborite sa viškom kilograma, višak kože može ostati na različitim delovima tela. Najprimetniji višak kože biće u predelu trbuha, gde redovno ostaje i najviše masnog tkiva. Sve ovo može ugroziti izgled osobe.
Abdominoplastika predstavlja zahvat plastične hirurgije kojim se uklanja višak kože iz područja trbuha sa zatezanjem mišića trbuha. Višak kože i masnog tkiva u predelu trbuha neretko predstavlja veliko estetsko i psihičko opterećenje, a svakako može dovesto do značajnih zdravstvenih problema.

Opuštanje kože stomaka i gomilanje masti često se javlja nakon trudnoće i porođaja kod žena ali i nakon značajnog gubitka telesne težine kod muškaraca i žena. Osim viška kože, tu se javlja i problem ispupčenosti prednjeg trbušnog zida zbog istegnutosti i razmaknutosti prednjih pravih rektalnih mišića. Ponekada se mogu javiti i kile prednjeg trbušnog zida kao posledica oslabljenih slojeva prednjeg trbušnog zida ili bele linije.

Višak kože na stomaku ne može se ukloniti vežbanjem ili kozmetičkim tretmanima, a često ni liposukcija, kojom se uklanjaju naslage masnog tkiva, nije rešenje. 

Zahvat kojim se delotvorno uklanja višak kože i masnog tkiva sa stomaka, zatezanje mišića prednjeg trbušnog zida i vraćanje u normalan oblik nazivase dermolipektomija i abdominoplastika.

Operativni zahvat

Abdominoplastika je hiruški zahvat kojim plastični hirurg zateže trbušne mičiće i uklanja višak kože. Reč je o metodi kojom se zatežu mišići i koža čitavog trbušnog zida.

Kako bi ožiljak nakon ove operacije bio što manje primetan, on se pozicionira u bikini zoni, te je nakon oporavka prekriven donjim rubljem. Prema načelima estetske hirurgije, rana se šije najkvalitetnijim i najfinijim koncima. Nakon perioda od pola godine do godinu dana u najvećem broju slučajeva ožiljak gotovo u potpunosti izbledi. 

Ukoliko kod pacijenata istovremeno postoji i slabost muskulature trbušnog zida, ona se dodatno zateže i ojačava posebnim šavovima. 

Sa tehničkog aspekta, u rukama iskusnog i veštog hirurga, ovaj zahvat ne predstavlja veći problem, te se može isvesti relativno brzo i uz visko nivo uspeha. Sam zahvat je nešto zahtevniji za pacijenta, što se posebno odnoi na postoperativni oporavak, tokom kojeg pacijent mora disciplinovano i pažljivo da se pridržava uputstava hirurga. 
Zbog relativno opsežnog operacijskog područja, bitno je da pacijent što miruje unutar prvih 7 do 10 dana. 

Abdominoplastika se ne preporučuje pacijentkinjama koje u budućnosti planiraju trudnoću, kako se problem viseće i opuštene kože trbuha ne bi ponovo javio. 

Nakon nekoliko meseci, kada najzahtevnija faza oporavka prođe, moguće je napraviti određene manje korektivne zahvate pomoću kojih se još neki detalji dodatno oblikuju, kako bi se postigao maksimalni efekat. Jedan od takvih zahvata je i liposukcija trbuha, struka i slabinskog dela, čime se dodatno poboljšava izgled.

Mini abdominoplastika

Osim standardne metode, postoji i tzv. mini abdominoplastika, koja dolazi u obzir kod pacijenata sa viškom kože samo u predelu ispod pupka (regija donjeg trbuha). Ova vrsta abdominoplastike je manjeg opsega od standardne metode, te je prati i lakši oporavak.
Kontakt forma

Poruka je uspešno poslata

 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru