Ocenite članak:
  • 73
(2.89 / 73)

Zdrav kukuruz uslov za niži nivo aflatoksina


zdrav-kukuruz-uslov-za-niži-nivo-aflatoksina

Udruženje proizvođača mleka Srbije ocenilo je danas da aflatoksin ne može da se vrati na nivo od 0,05 mikrograma po kilogramu sve dok se za ishranu krava ne obezbedi potpuno zdrav kukuruz.

"Za sanaciju trenutnog stanja i usaglašavanja celokupnog sistema kontrole nivoa aflatoksina u stočnoj hrani i mleku sa standardima EU neophodnan je prelazni period od najmanje godinu dana, do nove berbe kukuruza" rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu predsednik UO tog udruženja Ljubiša Jovanović.

On je kazao da u udruženju, čiji članovi proizvode mleko sa procentom aflatoksina od 0,01 do 0,03 mikrograma po kilogramu, smatraju da svi proizvođačima u zemlji ipak ne mogu da obezbede kukuruz sa niskim procentom mikotoksina.

"Smatramo da je trenutan nivo aflatoksina od 0,5 mikrograma po kilogramu usaglašen sa važećim pravilnikom o prisustvu aflatoksina u stočnoj hrani i da je to održivo rešenje u trenutnoj situaciji" kazao je Jovanović, dodavši da u praksi postoji problem i sa distribucijom minerala zeolita koji država deli kao dodatak ishrani krava za neutralizaciju aflatoksina.

On je naglasio da potrošači moraju da budu svesni da je i nivo aflatoksina od 0,5 mikrograma po kilogramu bezbedan, da važi u čitavom svetu, izuzev Evropske unije, gde je uveden kao necarinska barijera za uvoz mleka.

Izvor: Blic

Povezane vesti Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru