Ocenite članak:
  • 69
(2.97 / 69)

Za lepši san jedite grožđe


za-lepši-san-jedite-grožđe

Italijanski naučnici sa Instituta za biljnu virologiju u Milanu (Istituto di Virologia Vegetale di Milano) na čelu sa dr. sci. Marcellom Iritijem navode da je grožđe puno melatonina, hormona koji sudeluje u regulaciji ciklusa sna i budnosti organizma. Kod ljudi, hormon melatonin luči pinealna žlezda u mozgu, a količina melatonina se povećava uveče kao podsticaj za san, dok opada kako se bliži dan.

Testirali su ekstrakte iz 8 sorti grožđa - Nebbiolo, Croatina, Sangiovese, Merlot, Marzemino, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Barbera – na prisustvo melatonina. Koristili su dva različita testa za melatonin i time dokazali da prisustvo melatonina u različitim koncentracijama zavisi od sorte, a sorte Nebbiolo i Croatina su imale najviše prisutnog hormona. Ali, šta će biljakama melatonin obzirom da one ne spavaju? Dr. Iriti smatra da melatonin ima određenu funkciju kao zaštitnik od raznih bolesti koje mogu napasti grožđe.

Naučnici nisu istraživali koncentraciju melatonina u vinu, ali pretpostavljaju da koncentracija može biti samo veća.

Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za organizam. Nije preporučljivo korišćenje ni jedne vrste dijeta bez prethodne konsultacije sa lekarom. Dijete prenosimo sa najboljom namerom pa nismo odgovorni za neuspeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao ni druge posledice koje njena primena može izazvati. Sprovođenje ovih dijeta preuzimate na vlastitu odgovornost.
 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru