Ocenite članak:
  • 13
(3.23 / 13)

Vitamin D i bolesti srca


vitamin-d-i-bolesti-srca

Osobe sa vrlo niskim nivoom vitamina D u krvi izložene su znatno većem riziku od šloga i bolesti srca i krvnih sudova nego oni koji imaju propisane količine te važne materije u krvi, upozoravaju stručnjaci.

Nedostatak vitamina D može se dovesti u vezu sa znatno većim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i smrtnosti uopšte, pokazala je jedna američka studija.

Tokom jednogodišnjeg istraživanja učestvovalo je 27.686 osoba starijih od 50 godina koje prethodno nisu imale kardiovaskularna oboljenja.

Studija je pokazala da osobe sa vrlo niskim nivoom vitamina D u krvi imaju 77 odsto veći rizik da umru nego osobe koje imaju propisan nivo tog vitamina u krvi. Osobe kod kojih je izmereno znatno smanjenje nivoa vitamina D izloženi su 45 odsto većem riziku da dobiju koronarnu bolest i čak 78 odsto većem riziku od moždanog udara, u poređenju sa ljudima kod kojih je nivo te supstance u granicama normale.

"Zaključili smo da je kod ljudi starijih od 50 godina čak i umeren nedostatak vitamina D povezan sa razvojem koronarne bolesti, srčane insuficijencije, sa moždanim udarima i sa povećanom stopom smrtnosti", rekla je Hajdi Mej, jedan od autora studije.

Nova naučna saznanja donekle koriguju uobičajena upozorenja da je izlaganje sunčevoj svetlosti opasno.
Neka istraživanja potvrdila su da sunčeva svetlost podržava zdravlje tako što potstiče telo na proizvodnju vitamina D koji štiti od raka i bolesti srca i brani organizam od drugih teških bolesti kao što su multipleks skleroza, reumatski artritis ili dijabetes.

Mnogi specijalisti uvereni su u moćna dejstva D vitamina pa preporučuju da se duže boravi na suncu i da se D vitamin i dodatno uzima u vidu dodataka ishrani, pošto ga ni uz pažljivo izbalansiranu ishranu često ne unosimo u organizam u dovoljnim količinama.

Hajdi Mej, koja je epidemiolog u Institutu za kardiologiju pri Kliničkom centru "Intermauntin" u Solt Lejk Sitiju, kaže da su rezultati njihove studije iznenađujući i veoma važni, jer se jednostavnim korigovanjem nedostatka vitamina može uticati na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanja su potvrdila da vitamin D ima ulogu u brojnim biološkim funkcijama, među kojima su arterijski pritisak, kontrola nivoa glukoze u krvi i upalni procesi, što su sve faktori rizika za pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

Budući da je i ova studija, kao i neke ranije, zasnovana jedino na opservaciji, ne može se sa sigurnošću zaključiti da je nedostatak vitamina D u direktnoj vezi sa povećanim rizikom od bolesti srca i krvnih sudova.

Međutim, zaključak ove studije obezbeđuje valjane razloge za pokretanje novih istraživanja, ocenio je Brent Muleštajn, direktor Instituta za kardiovaskularna istraživanja u medicinskom centru u Solt Lejk Sitiju.

"Mislimo da su rezultati ove studije dovoljni da opravdaju klinička ispitivanja u kojima će se pacijentima koji imaju nedostatak vitamina D on davati dodatno, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da li takav pristup može da smanji rizik za srčanu krizu ili moždani udar", naglasio je Muleštajn.


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru