Vantelesna oplodnja, VTO, veštačka oplodnja, začeće deteta

Od 1978. godine, kada je rođena Lujza Braun, prva beba iz postupka vantelesne oplodnje, ova metoda omogućila je rađanje preko 3,5 miliona dece širom sveta. Ova metoda lečenja bračne neplodnosti se nikad ne radi prva, nego se predlaže kada druge metode nisu dale rezultate.

« Pret. | 1 | 2 | 3 | 4 |  Sled. »

Članak iz oblasti Vantelesna oplodnja, VTO, veštačka oplodnja, začeće deteta
Ocena: 2.69 | Komentari: 8
Piše: dr Sonja  Ilić

Dijagnostika ženskog steriliteta

dijagnostika-ženskog-steriliteta
Ispitivanje ženskog steriliteta je veoma dugotrajan posao i zahteva veliko strpljenje kako pacijentkinje tako i lekara. Ispitivanje pre svega podrazumeva detaljnu anamnezu, ginekološki pregled i dopunska ispitivanja. Po utvrđivanju analiza moguća je  vantelesna oplodnja ( vto).

 
Članak iz oblasti Vantelesna oplodnja, VTO, veštačka oplodnja, začeće deteta
Ocena: 3.2 | Komentari: 7
Piše: dr Sonja  Ilić

Sve što bi trebalo znati o vantelesnoj oplodnji

sve-što-bi-trebalo-znati-o-vantelesnoj-oplodnji
Vantelesna oplodnja podrazumeva uzimanje jajne ćelije iz tela žene, njenu oplodnju u laboratorijskim uslovima, i vraćanje oplođene jajne ćelije ili embriona u matericu posle nekoliko dana od oplodnje. Metoda je veoma komplikovana i iziskuje posebne uslove, posebnu laboratoriju i opremu kao i uvežbanu ekipu koja se sastoji od ginekologa, embriologa, genetičara, mikrobiologa, medicinske sestre i dr. Zbog ovih okolnosti ova metoda je veoma skupa.
 
Članak iz oblasti Vantelesna oplodnja, VTO, veštačka oplodnja, začeće deteta
Ocena: 3.08 | Komentari: 3
Piše: dr Sonja  Ilić

Sterilitet žena

sterilitet-žena

Ranije se smatralo da je za bračni sterilitet kriva uglavnom žena. Međutim, statistički gledano u trećini slučajeva problem je kod žene, u drugoj trećini kod muškaraca, a u ostalim slučajevima reč je o neplodnosti oba partnera.  Kao potvrda  ove teze stoji i fakat spremnost sve više žena na vantelesnu oplodnju (vto).

 
Članak iz oblasti Vantelesna oplodnja, VTO, veštačka oplodnja, začeće deteta
Ocena: 3.14 | Komentari: 5

Bračni sterilitet i vantelesna oplodnja

bračni-sterilitet-i-vantelesna-oplodnja

Pod bračnim sterilitetom ili sterilitetom parova  podrazumeva se izostanak trudnoće posle godinu dana održavanja redovnih seksualnih odnosa, a bez upotrebe kontracepcije. U toku prve godine braka čak u 90% slučajeva dolazi do trudnoće ako je sa partnerima zdravstveno sve u redu. Mnogima je  izlaz iz problema vantelesna oplodnja (VTO).

 
Članak iz oblasti Vantelesna oplodnja, VTO, veštačka oplodnja, začeće deteta
Ocena: 3.44 | Komentari: 7

Sterilitet i vantelesna oplodnja (Kako dobiti bebu)

sterilitet-i-vantelesna-oplodnja-kako-dobiti-bebu

Kada se u svetu čiji je osnovni princip opstanka razmnožavanje čovek susretne sa neplodnošću njegov život biva ugrožen u većoj ili manjoj meri. Od neplodnosti se, sasvim sigurno, ne umire. Može se sasvim dobro živeti i bez dece, naravno ako je to lični izbor. Međutim, oni koji žele potomstvo, a to ne mogu da ostvare biće na velikom iskušenju da istraju u borbi za ostvarenje svoje želja gde će na udaru biti celokupno biće dve osobe, njihovo fizičko i metalno zdravlje, međusobni odnos, odnos prema okolini, njihov pogled u budućnost i doživljaj smisla života, pravde, postojanje Boga i još mnogo toga uključujući i standard života jer lečenje steriliteta obično traje dugo i iziskuje velike troškove. Nevolja više je što napetost izazvana problemima lečenja steriliteta ima tendenciju da se lako prenosi i na druge oblasti života koje same po sebi odlično funkcionišu, pa i one počinju da pokazuju teškoće. U jednom trenutku ceo život para se fokusira na pitanje: Kako dobiti bebu?

 
« Pret. | 1 | 2 | 3 | 4 |  Sled. »

Vesti:

Počinje zamrzavanje reproduktivnih organa o trošku države

Zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države počinje 15. juna, izjavila je jutros v.d. direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osigu...

Revolucija u lečenju steriliteta

Lekar prof. dr Aleksandar Ljubić i njegov stručni tim pokrenuli su pravu revoluciju u oblasti reproduktivne medicine. Uprkos skeptičnoj javnosti o...

Novosti u vantelesnoj oplodnji u 2016. godini

Prema istraživanjima, plodnost  je problem svakom šestom bračnom paru u Srbiji, što iznosi oko 200.000. RFZO je u 2016. godini izmenio ...

Uslovi za drugi pokušaj

Drugi pokušaj vantelesne oplodnje za parove koji su jednom neuspešno prošli Nacionalni program Ministarstva zdravlja za tu oplodnju, moći će od s...