Ocenite članak:
  • 82
(2.98 / 82)

Uskoro anti-kokain vakcina?


uskoro-anti-kokain-vakcina

Nova vakcina koja bi mogla da pomogne pri lečenju zavisnika od kokaina upravo je prošla završno testiranje na primatima i mogla bi uskoro da bude testirana na ljudima. Vakcina protiv kokaina deluje tako što sprečava aktivna jedinjenja da dospeju do mozga.

"Vakcina jede kokain u krvi poput Pakmena kako bi ga sprečila da stigne do mozga. Verujemo da ova vakcina može izuzetno da pomogne ljudima koji su zavisni od kokaina. Čak i ako se osoba koja je dobila vakcinu ponovo vrati drogama, kokain neće imati nikakav efekat" , izjavio je vođa istraživanja dr Ronald Kristal.

Kokain funkcioniše tako što proizvodi osećanje sreće blokiranjem recikliranja dopamina – neurotransmitera koji izaziva zadovoljstvo, u dva dela mozga. Kada se dopamin akumulira u nervnim završecima dolazi do masovnog otpuštanja dopamina i to je zaslužno za sreću koji izaziva kokain, tvrdi dr Kristal.

Nova vakcina kombinuje virus prehlade sa česticom koja imitira strukturu kokaina.

Kada se vakcina ubaci u telo životinje, imuni sistem vidi virus i počinje da sprema odbranu protiv virusa i "imitatora" kokaina.

"Kada se ćelije imunog sistema nauče da tretiraju kokain kao neprijatelja, telo počinje da stvara antitela istog trenutka kada kokain uđe u krvotok", tvrdi dr Kristal.

Nakon testiranja na miševima i primatima, istraživači još nisu sigurni koliko često bi ljudi trebalo da je primaju kako bi održavali anti-kokain efekat.

Izvor: B92.net


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru