Trudnoća po nedeljama

Svaka trudnoća je posebna i drugačija, pa tako i svako dete ima svoj tempo rasta. Ne zaboravite kako su ovde navedeni samo prosečni podaci. Za svaku nedoumicu ili nastali problem, molimo vas da se obratite svom ginekologu.

22. nedelja trudnoće


Mama

Još uvek se osećate dosta dobro i aktivno u ovom, drugom tromesečju. Seks u trudnoći zna biti tabu tema. Bilo kako bilo, seksualnost se tokom trudnoće potpuno menja. Najčešće u prvom tromesečju osećate mučnine, imate bolne grudi ili ste jednostavno preumorni za takve aktivnosti. Rešenje može biti pronalaženje nekih alternativnih načina izražavanja seksualnosti. U drugom tromesečju libido opet ispliva na površinu. Zbog pojačanog strujanja krvi i vaginalnih izlučevina, neke žene dožive orgazme ili višestruke orgazme po prvi put. I još nešto, to je možda prvi put u Vašem životu da ne morate brinuti o tome hoćete li ostati trudni i kako se zaštititi. Ne postoji mogućnost da povredite dete tokom odnosa, iako je to vrlo česta briga budućih roditelja. Dete je dobro zaštićeno plodovom vodom i blaženo nesvesno svega što se događa. Osim, ako Vam lekar nije preporučio drugačije, seks je vrlo zdrava aktivnost koju možete praktikovati tokom cele trudnoće. Kada uđete u treće tromesečje rešenje može biti u kreativnosti. Verovatno ćete istražiti neke nove položaje, a studije pokazuju da postoji samo nekoliko razloga zbog kojih se ne možete baviti seksom sve dok ne prođe porođaj. Ako neki od njih postoji i kod Vas, ginekolog će upozoriti na njih.

Beba

Beba je sve veća i nastavlja se pripremati za svet van materice. U ovoj su se nedelji Vašoj bebi razvile trepavice! Ona ili on sada teži oko 425 grama i ima oko 29 cm. Sada, kad ima već 5 meseci, njen sopstveni imunološki sistem pomaže u odbrani od infekcija.

21. nedelja 23. nedelja

Trudnoća

Trudnoća je jedinstveno iskustvo. Želimo da u njemu uživate i da u isto vreme radite ono što je dobro za vašu bebu, i u tom cilju trudićemo se da vam pružimo proverene informacije.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 |  Sled. »

Članak iz oblasti Trudnoća
Ocena: 2.63 | Komentari: 0

Putovanje u trudnoći

putovanje-u-trudnoći
Trudnoća i uvećanje porodice za još jednog člana je posebna radost u životu svake porodice. Ali trudnoća je i period kada se kod budućih roditelja javlja i pojačana briga – od toga da li će sve biti u redu s bebom pa do zabrinutosti i preispitivanja da li je nekim činjenjem ili nečinjenjem možemo ugroziti. Šta jesti, kako se ponašati, da li vežbati, da li putovati... samo su neka od pitanja koja muče buduće mame, ali i očeve.
 
Članak iz oblasti Trudnoća
Ocena: 3 | Komentari: 1

Kako izgleda procedura epiduralne anestezije

kako-izgleda-procedura-epiduralne-anestezije
U svetu je gotovo bezbolan porođaj uz epiduralnu anesteziju uobičajena metoda i ne dobijaju je samo žene koje to traže. U Srbiji je situacija malo drugačija, iako se iz godine u godinu sve veći broj trudnica odlučuje za epiduralnu anesteziju. Ukoliko se porodilja odluči za porođaj sa epiduralnom anestezijom neophodno je da se upozna sa svim njenim prednostima ali i slabostima, kao i samom postupku davanja epiduralne anestezije. 
 
Članak iz oblasti Trudnoća
Ocena: 2.88 | Komentari: 0

Oporavak nakon trudnoće i porođaja - Reedukacija perineuma

oporavak-nakon-trudnoće-i-porođaja-reedukacija-perineuma
Reedukacija perineuma je neinvazivan metod lečenja i zasniva se na anamnezi (bilansu), anketi (upitniku) poremećaja, dijagnostici (testingu) i terapiji perineuma. Spada u preventivne terapijske metode.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 7 |  Sled. »

Trudnoća kroz nedelje:


Rečnik trudnoće:


Vesti:

Preporuka za trudnice: Jedite morske ribe poput lososa, tune i sardine

Tim naučnika koji obuhvata 14 nutricionista, doktora i dijetetičara iz više univerzitetskih centara trudnicama preporučuje morsku ribu poput loso...

Trudnice i dojilje treba da povećaju unos vitamina D tokom zime

Britansko ministarstvo zdravstva preporučilo je trudnim ženama i onima koje doje da tokom mračnih zimskih meseci povećaju unos D vitamina da bi ...

Amalgamske plombe na crnoj listi

Crne tj. amalgamske plombe koje se upotrebljavaju već 200 godina u stomatologiji sadrže opasnu živu. Najnovija saznanja o štetnosti živinih plomb...

Pijte mleko ukoliko želite blizance

Studijom sprovedenom u Medicinskom centru Long Island u New Yorku dokazano je da osim naslijeđa na učestalost blizanačke trudnoće može uticati i...