Ocenite članak:
  • 33
(3.18 / 33)

Suncem protiv multiple skleroze


suncem-protiv-multiple-skleroze

Multipla skleroza jedna je od najčešćih neuroloških bolesti koja širom sveta pogađa oko dva miliona ljudi. Ustanovljeno je da od nje češće obolevaju osobe koje žive u područjima udaljenijim od ekvatora, u kojima je nivo ultraljubičastog zračenja niži. Umereno izlaganje sunčevim zracima smanjuje šansu da se razbolite od ove opake bolesti.

Osobe koje provedu više vremena na suncu, na primer poput dece, imaju manje izgleda da se kod njih razvije multipla skleroza, pokazala je jedna američka studija, čiji su rezultati objavljeni u poslednjem broju stručnog časopisa Neurology.

Istraživači sa Univerziteta Južna Kalifornija smatraju da ultraljubičasti sunčevi zraci pružaju zaštitu organizmu menjanjem imunološke reakcije ćelija i potsticanjem rasta nivoa vitamina D u organizmu. Ranije studije pokazale su da je kod žena koje su uzimale dodatne količine D vitamina u tabletama, mogućnost razvoja multiple skleroze bila manja za 40 posto. Osobe koje žive u zemljama u spomenutim područjima izložene su manjoj količini sunčevih zraka, a upravo one u organizmu potstiču hemijsku reakciju koja omogućuje proizvodnju vitamina D.

U studiji američkih lekara učestvovalo je 79 parova jednojajčanih blizanaca koji su imali istu genetsku predispoziciju za potencijalni razvoj multiple skleroze. Kod svakog para blizanaca je jedan od njih bolovao od multiple skleroze. Blizanci su morali odgovoriti na niz pitanja – npr. koliko su vremena za vreme toplih dana, hladnih dana, zime ili leta provodili napolju te koji od njih je provodio više vremena sunčajući se, odlazeći na plažu i igrajući neki sport na otvorenom s drugom decom.

Lekari su utvrdili da je blizanac kod kojeg se razvila multipla skleroza provodio manje vremena na suncu kao dete, od blizanca koji nije bolovao od iste bolesti. Zavisno od aktivnosti na otvorenom, blizanci koji su u detinjstvu provodili više vremena na suncu imali su 57 posto manje izgleda za razvoj multiple skleroze.

Autori studije dr. Talat Islam i dr. Thomas Mack provešće dalja ispitivanja o tome na koji način sunčevi zraci mogu uticati na ovaj fenomen. Istovremeno upozoravaju da u današnje doba, kada izlaganje sunčevim zracima zbog ozonskih rupa, posebno od 11 do 16 sati, može biti posebno opasno, treba biti vrlo oprezan s izlaganjem dece suncu i u svakom slučaju izbjegavati navedeno razdoblje i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom. "Jedno je sigurno, umerenost je potrebna u svemu.

Mi ne savetujemo ljudima dugočasovno sunčanje tj. da se sunčaju bez kriterijuma i dobiju rak kože. Preterano izlaganje suncu u određenom delu dana i u određenim geografskim područjima može biti vrlo opasno", upozorio je direktor Udruženja za borbu protiv multiple skleroze Chris Jones.


 Komentari: 1 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru