Ocenite članak:
  • 59
(2.98 / 59)

Stvari koje nikada ni sa kim ne smete da delite


stvari-koje-nikada-ni-sa-kim-ne-smete-da-delite

Znate li da neke stvari ne smete da delite sa drugima? Reč je o onim stvarima koje dolaze u dodir s osetljivim mestima tela pa bi lako mogle prenositi bakterije. Evo koje su to stvari.

Sapun

Uprkos verovanju da se sapun sam čisti i dezinfikuje, naučnici savetuju da to bude samo vaše sredstvo za higijenu. Zašto? Zato što se putem sapuna mogu preneti bakterije pa neka onda na njemu budu samo vaše.

Šeširi, kape, šubare, kacige, četke i češljevi za kosu

Sve što stavljate na glavu nikada ni s kim ne smete da delite. To uključuje i posteljinu koja vam dodiruje lice i glavu. Važno je da ti predmeti budu samo vaši, jer je to zdravo i higijenski.

Antiperspirant

Možda sprečavaju znojenje i loš miris, ali ne sadrže sastojke koji bi ubijali potencijalno opasne bakterije. Upravo zato ne smete da delite roll-on antiperspirante. A nemojte zaboraviti ni da je područje pazuha vrlo osetljivo.

Pribor za nokte

Grickalice pa i same lakove za nokte nikada ne delite s prijateljicama. Na takvom se priboru bakterije lako skupljaju, a infekcije brzo šire. Pribor za nokte mora ući u kategoriju stvari koje su samo vaše.

Šminka

Puder, korektor, maskara, senka, rumenilo, ruž, sjaj, olovka… Ništa, ali baš ništa od šminke ne smete da delite sa drugima, jer svi ti proizvodi idu na lice, a koža lica izuzetno je osetljiva. Dakle, ne pozajmljujte nikada nikome šminku.

Četkice za zube

Da li je ikome ikada palo na pamet da deli četkicu za zube? Nikada to ne smete učiniti.

Minđuše, slušalice

Uši su vrlo osetljive, a na minđušama i slušalicama lako se skupljaju potencijalno opasne bakterije. Minđušama se možete lako ubosti i probiti kožu do krvi, a bakterije se onda lako šire dalje. Gledajte da minđuše i slušalice, posebno one koje se stavljaju baš u uši, čuvate samo za sebe.

Izvor: B92


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru