Ocenite članak:
  • 81
(2.83 / 81)

Rođene bebe začete vantelesnom oplodnjom


rođene-bebe-začete-vantelesnom-oplodnjom

U niškom porodilištu rođene prve bebe začete vantelesnom oplodnjom. Dve devojčice, bliznakinje, na svet došle zahvaljujući Nacionalnom programu za besplatnu vantelesnu oplodnju za hiljadu bračnih parova u Srbiji.

Majka, 34-godišnja Biljana, jedna je od onih žena sa juga Srbije, koje zbog vantelesne oplodnje nisu morale da putuju u Beograd ili Novi Sad.

"Stvarno sam presrećna. Zaista ovo ne može da se meri ni sa jednim iskustvom", kaže Biljana.

Dobrodošlicu bliznakinjama poželeli su i stručnjaci za vantelesnu oplodnju Novosadskog kliničkog centra, koji 20-godišnje iskustvo u toj oblasti prenose na kolege iz Niša.

"Bebe su dobro, majka je na intenzivnoj nezi, dobro se oseća, i svi smo presrećni", rekao je šef odseka za sterilitet Dejan Mitić.

"Kada dođete do ovog rezultata, onda znate da to nije delo samo jednog čoveka, već jednog tima, dobre opreme, odlične podrške, kvalitetnih ljudi i vere u to da ćete svaki dan imati još ovakvih beba", kaže doktor Vesna Kopitarović iz KC Vojvodina.

Niški klinički centar za sada je jedina ustanova južno od Beograda u kojoj se vrši vantelesna oplodnja o trošku države.

Na listi čekanja uglavnom su žene sa juga Srbije, koje ispunjavaju stroge kriterijume Republičke zdravstvene komisije.

"Kao čovek, i kao direktor Kliničkog ceentra veoma sam zadovoljan i ponosan što smo uspeli da ostvarimo zadati cilj", kaže direktor KC Niš Srbobran Trenkić.

Kroz specijalnu laboratoriju niškog Kliničkog centra, od novembra prošle godine prošle su 53 žene, do kraja godine biće ih još toliko.

Specijalna oprema pomogla je da 23 žene začnu uglavnom blizanačku trudnoću, i zato je procenat uspešnosti vantelesne oplodnje u Nišu čak 40 procenata.

Vantelesna oplodnja VTO

 Komentari: 5 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru