POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Reumatologija  (24)

Lekari saradnici

    dr Bojana Stamenković
    Primarijus Dr sci.med Ljiljana Tadić
    dr Nenad  Ćupina
Pitanje iz oblasti Reumatologija | Odgovoreno: 06.02.2017
Odgovorio: Primarijus Dr sci.med Ljiljana Tadić

Pitanje broj #150819

Poštovani, 
pitala bih vas nešto jer ne znam ni sama šta mi prouzrokuje bolove. Boli me gornji deo ledja u predelu obe lopatice i vrat. To je neka grčevita bol koja traje 15 - 20 minuta i prestane i to se tako javlja u epizodama 2 - 3 puta na dan. Zatim imam bolove u desnoj i levoj strani grudnog koša. Ponekad je osećaj kao nekog bockanja, traje par sekundi i prestane i tako nekoliko puta na dan, a desi se da zaboli isto par sekundi i prestane. Ne bole me istovremeno ledja i grudni koš. Imam osećaj kao neke napetosti u ledjima. Šta mislite u čemu je ovde problem? Radila sam ekg srca koji je bio uredan. Radila sam rtg pluća i srca koji je bio uredan i ultrazvuk abdomena koji je takodje uredan (bubrezi, jetra, pankreas i slazina) . Da li je ovo bol nekog mišićno koštanog porekla ili nešto drugo? 
Bila bih vam zahvalna na odgovoru.

Poštovana,
tegobe koje navodite mogu biti koštano- mišićnog porekla. Niste rapisali kakve su Vam dnevne aktivnosti i da li ste možda više sati dnevno u položaju kao npr za kancelarijskim stolom? Uradite laboratorijske analize koje uključuju vrednost sedimentacije eritrocita, kompletnu krvnu sliku, crp, ureu, kreatinin, bilirubin, ast, alt, ck, ldh. Uradite i rtg snimak vratnog dela kičmenog stuba.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Reumatologija | Odgovoreno: 02.02.2017
Odgovorio: Primarijus Dr sci.med Ljiljana Tadić

Pitanje broj #150250

Poštovani, 
imam 25 godina i već 5 godina jake bolove sa strane levog grudnog koša. Bol se prostire od grudne kosti preko celog rebarnog luka do kičme. Praćen je temperaturom od 37 do 39 C°, nekada praćen i jakom drhtavicom. Pojača se na pokret, dubok udisaj, kašljanje, kijanje i traje 4, 5 dana. Javlja se odprilike jednom u 2 meseca. Rezultati vadjenja krvi u trenutku tog bola su promenjeni, gvoždje 4, povišeni bilirubini, leukociti i sedimentacija 24. Za 5 dana je bol prošao, nalazi krvi ponovljeni, i svi rezultati su bili dobri. Na svoju ruku pijem lekove protiv bolova koji ga samo ublaže. Inače, imam i prolaps mitralne valvule ali to doktori ne povezuju sa mojim bolom. Ne trude se da ispitaju već tvrde da mi nije ništa. 
Unapred zahvalana, ako znate o čemu bi moglo da bude reč recite, ili mi dajte makar neki predlog.

Poštovana,
tegobe koje ste naveli imaju svoj razlog jer se ponavljaju. Potrebno je uraditi za početak širu laboratorijsku analizu sa parametrima inflamacije, ultrazvučni pregled stomaka i pregled pulmologa.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Reumatologija | Odgovoreno: 02.02.2017
Odgovorio: Primarijus Dr sci.med Ljiljana Tadić

Pitanje broj #150267

Da li su dugotrajna temperatura, blago zapaljenje pluća, pojava miokarditisa, otoci na zglobu ruke, skočnom zglobu, otoci kapaka sistemi sistemskog lupusa?

Poštovana,
simptomi koje ste naveli mogu se javiti u nizu vrlo ozbiljnih oboljenja, pa Vam zato savetujem da se javite što pre na pregled internisti koji će indikovati dalju dijagnostiku i lečenje.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Reumatologija | Odgovoreno: 02.02.2017
Odgovorio: Primarijus Dr sci.med Ljiljana Tadić

Pitanje broj #150305

Pre 3 meseca pojavio mi se bol u palcu desne šake, tačnije, sa spoljašnje strane, i bliže prvom zglobu palca. Bolovi se javljaju nevezano sa korišćenjem ruke, i nekad su jaki, nekad gotovo da ih nema. Bio sam na fizioterapiji, i malo je pomoglo. Medjutim, pre dve nedelje, simetricno na drugoj strani, takodje mi se javlja bol, doduše samo povremeno, i mnogo manjeg intenziteta. Posumnjao sam na reumatoidni artritis, i uradio analizu krvi, tj. sedimentaciju. Ispostavilo se da je sedimentacija 2, i svi ostali faktori su u granicama normale. Samo da napomenem, da imam i probleme sa kičmom, u lumbalnom delu. Zanima me, šta može da bude u pitanju, i kako da se lečim. 
Hvala unapred na odgovoru

Poštovani,
niste napisali da li pored bolova u navedenim zglobovima, ima i otoka? Ako ste uradili laboratorijsku analizu crp i acidum uricum koja je vrednost? Javite se na pregled reumatologu, koji će na osnovu fizikalnog pregleda utvrditi da li je potrebno uraditi dopunske dijagnostičke procedure, ili će Vam ordinirati terapiju i pratiti njen efekat.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Reumatologija | Odgovoreno: 30.11.2016
Odgovorio: Primarijus Dr sci.med Ljiljana Tadić

Pitanje broj #148481

Poštovani, više od dve godine imam problema sa bolnim vratom. Radila sam mr i uočene su početne degerativne promjene (spondiloza) od c2 do c7. Na c3 i c4 nalaze se osteofiti koji dodiruju izlazeći nerv.  Na c5 i c6 uočene manje ciste od 2mm i 4mm. Uglavnom, ukočenost vrata nije više toliko intenzivna, javlja se ukoliko napravim nekakav nezgodan položaj ali prodje za dva tri dana, moj glavni problem je tupi bol koji djeluje kao zagrijavanje u predjelu vrata i širi se prema potiljku i desnoj strani glave, koji traje skoro 24h vec viče od dve godine. Bol od koje više ne mogu da mislim, nemam koncentraciju, socijalni život sveden na minimum i sva moja pažnja je usmjerena na taj dio. Na kraju terapije su mi rekli da to ništa nije strašno, da se bavim sportom, što radim već godinama, sad trenutno samo rekreativno, pokušavam da radim vježbe koje su mi pokazali ne svaki dan, ali trudim se bar tri puta sedmično, plivanje, šetanje i vožnja bicikla. Svi ostali teži sportovi su zanemareni osim ponekad trčanja. Molim vas, recite mi ako mogu slike da vam pošaljem sa mr da pogledate ili da mi date savjet sta bih mogla uraditi, kako bih otkrila zašto je bol prisutna skoro 24 h preko dve godine. Zahvalna unaprijed. Srdačan pozdrav!

Poštovana,
Vaši problemi su uzrokovani degenerativnim promenama na kičmenim pršljenovima koji iritiraju korenove pripadajućih nerava stvarajući bolove koje imate. Upotrebom analgetika uz obaveznu gastriprotektivnu terapiju, kao i prilagođenim vežbama i fizikalnom terapijom radi jačanja vratne paravertebralne muskulature, ublažićete bolove i učinićete ih podnošljivim. Takođe, vodite računa o pokretanju vrata, tj. Ne činite nagle pokrete vratom, zbog opasnosti od kompromitovanja cirkulacije (pritiskom osteofita na krvne sudove) , što vam može stvoriti osećaj vrtoglavice.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |  Sledeća»