Ocenite članak:
  • 0
(0 / 0)

Gingivalni osmeh - rekonstrukcija usne


Autor: Dr Ivana Vukotić    

,,Gummy smile” dolazi kao posledica izražene vidljivosti gingive (zubnog mesa) prilikom osmehivanja. Ovo može dovesti do neprivlačnog osmeha koji u velikoj meri može uticati na samopouzdanje, samopoštovanje i socijalni kontakt. Osobe sa izraženim desnima često će izbegavati da se smeju ili pokrivati usta rukom tokom smejanja.

Normalna vidljivost desni (gingive) tokom smejanja je 1-2 mm. Kada je vidljivost gingive preko 4 mm, ona je izraženija i ovakve osobe imaće potrebu za estetskom korekcijom.
Hiperfunkcija mišića gornje usne je primarni faktor u izrazitom podizanju usne prilikom osmeha, koji dovodi do narušavanja izgleda donje trećine lica, kada zubi, usne i desni nisu u balansu.

Kako se rešiti problema izraženih desni?

1. Hiruški - Intraoralno se vrši pomeranje gornje usne, što predstavlja invazivnu metodu u hirurgiji. Sama operacija se radi u lokalnoj anesteziji, kratko traje, nema otoka i bola, a rezultati su vidljivi odmah.

2. Botoksom - Korekcija gornje usne može se izvršiti i botoks injekcijama koje se ubrizgavaju u mišiće podizače gornje usne. Mišići će se manje kontrahovati prilikom osmeha, što znači da će desni biti manje vidljive, dok će ekspozicija lica ostati ista. Tretman se radi jednom posetom, a efekat je 6-9 meseci.

Kontakt forma

Poruka je uspešno poslata

 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru