Ocenite članak:
  • 64
(3.02 / 64)

Razlika između ekstrakta stevije i listova stevije?


razlika-između-ekstrakta-stevije-i-listova-stevije

Poslednjih godina ne može da se govori o dijetama i zdravoj ishrani a da se ne pomene stevija, prirodni zaslađivač koji je sve popularniji u Sjedinjenim Državama. Stevija rebaudiana je južnomerička biljka poreklom iz Paragvaja koja se tradicionalno koristi za zaslađivanje napitaka i pripremanje čaja. Izraz ,,stevija’’ se odnosi na celu biljku i sve njene delove, od kojih su samo neki slatki. Koja je onda razlika između celog lista stevije i stevije koju stavljate u kafu?

List stevije

List stevije se već stotinama godinama koristi kao zaslađivač u Južnoj Americi. Lišće stevije se sakupljalo, sušilo i mlelo dok se ne dobije fini prah. S obzirom da list stevije sadrži i slatke i delove koji nisu slatki, često u ustima ostavlja ukus sličan ukusu biljke sladić. Vremenom je razvijena nova tehnologija koja omogućava da se ektrahuju prirodno slatki delovi stevije i da se ovaj ukus što više ublaži. Tako je dobijena vrsta prizvoda koju danas viđamo u prodavnicama.

Američka Agencija za hranu i lekove kategorizuje zaslađivače od stevije, koji se uglavnom sastoje od rebaudiozida A i steviozida, kao opšte prihvaćene kao bezbedne za upotrebu u hrani i napicima. Međutim, ova agencija ne prihvata cele listove stevije ili sirove ekstrakte stevije kao opšte prihvaćene kao bezbedne za upotrebu u hrani i napicima. Celi listovi i sirovi ekstrakti stevije se i dalje ispituju jer nema dovoljno informacija o njihovoj bezbednosti. Zato se oni u SAD-u mogu prodavati samo kao dodaci ishrani.

Zaslađivači od stevije

Kao potpuno prirodna zamena za šećer sa nula kalorija, zaslađivači od stevije mogu da pomognu da se smanje ili zamene kalorije u hrani i pićima i nude niskokaloričnu ili nekaloričnu alternativu za osobe koje žele da izgube suvišne kilograme i kontrolišu telesnu težinu. Konzumiranje napitaka i hrane sa zaslađivačima od stevije u okviru zdrave ishrane i načina života, uključujući redovnu fizičku aktivnost, može da pomogne u kontroli telesne težine i gubitku suvišnih kilograma.

Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za organizam. Nije preporučljivo korišćenje ni jedne vrste dijeta bez prethodne konsultacije sa lekarom. Dijete prenosimo sa najboljom namerom pa nismo odgovorni za neuspeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao ni druge posledice koje njena primena može izazvati. Sprovođenje ovih dijeta preuzimate na vlastitu odgovornost.
 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru