POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Psihijatrijske bolesti  (2037)

Lekari saradnici

    dr Aida Zonjić
    dr Dragana Krasić
    Dr Dušanka Petrović
    Prof. Dr Nađa  Marić Bojović
    Prof. Dr Nađa  Marić Bojović
    ass dr Olivera Žikić
     Žarko Petrović
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 10.10.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #153848

Poštovani, 

Duže vreme patim od anksioznog poremećaja i paničnih napada. Zanima me da li je istina da to nikad ne može proći?

Poštovana,

Istina je da se panični poremećaj, kao i anksiozni poremećaj, leče. Efekat lečenja može biti različit, kao što je to kod svih medicinskih stanja, ali sasvim je pogrešno misliti da se ansiozni i panični poremećaji ne leče, tj. da ne mogu proći.
Oni prolaze u većini slučajeva, a najviše kada se sa lečenjem počne  što pre i ukoliko se lečenje sprovodi kombinacijom psiho i farmako terapije.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 10.10.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #153917

Poštovana, 

Pre 19 godina bila sam na sahrani samoubice i to je bio moj prvi susret sa sahranama. Njega nisam poznavala. Već 19 godina od tada imam okp i javljaju mi se suicidne misli kao i napadi panike i straha. U poslednjih godinu dana pijem Flunisan ujutru, Onzapin popodne, a uveče Tritico i Rivotril. Kako da se izlečim? Moja dijagnoza je postraumatski poremećaj. Hvala unapred

Poštovana,

Iz Vašeg pisma ne bi se moglo odgovoriti na pitanje kako da se izlečite.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 02.10.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #153806

Poštovani,

Počela sam sa terapijom Zolaft, Rivotril, Sanval (po potrebi) zbog dijagnostikovane nesanice (insomnie). Nesanica traje više od 6 meseci i izazivala mi je nervozu preko dana, nespavanje dan-noc, napade panike, dekoncentrisanost, zaboravljanje stvari, obaveza. Po preporuci psihijatra pijem Zolaft i cetvrtinu Rivotrila ujutru, a uveče ceo Rivotril, ponekad i Sanval. Ovu terapiju koristim više od 30 dana. Bila sam na kontroli i lekar mi je produžio terapiju još mesec dana. U početku je bilo teško dok sam se navikla na lekove ali vremenom sam se uhodala u tu terapiju i navikla se. Međutim, u poslednje vreme noćima se opet budim i prekida mi se san često, danju sam nervozna, povučena, ravnodušna, i imam opet napade panike (manje nego ranije). Imam kontrolu za desetak dana, ali htela bih da čujem i Vaše mišljenje. 

Hvala unapred! Pozdrav!

Poštovana,

Vaša farmakoterapija je dobra, s tim da bi polako trebalo ukidati lek Rivotril, a Sanval prekinuti u potpunosti. Javite se na kontrolu i razgovarajte o tome sa lekarom.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 27.09.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #153756

Pozdrav,
 
Već 2 mjeseca imam trnce u glavi i lijevoj strani lica. U glavi ponekad, ali u licu stalno. Zbog čega se to javlja? Anksiozna sam i imam napade panike, preskakanje, lupanje srca, troje male djece, stres, užurbanost. Bebu dojim, pa sam non stop u nekom neprirodnom položaju. Pogotovo po noći, jer se on budi non stop i doji. Ne spavam. Vrat me boli pa sam čitala da može i od toga. Zanima me ako možete dati Vaše mišljenje na osnovu svega navedenog. Znam da bez pregleda nema dobre dijagnoze ali mišljenje bar. 

Hvala

Poštovana,

Bilo bi dobro da se uradi pregled neurologa, jer bez toga je teško oceniti poreklo tegoba koje opisujete. Ujedno, niste naveli da li se i lečite zbog anksioznosti i napada panike, sto je takođe važno da se obavi kod nadležnog psihijatra.
Tek nakon pregleda neruloga, psihijatra ili neuropsihijatra može se preciznije proceniti stanje.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Psihijatrijske bolesti | Odgovoreno: 26.09.2017
Odgovorio: Prof. Dr Nađa Marić Bojović

Pitanje broj #153732

Pozdrav,

Zbog anksioznosti sam pre 20-ak godina počeo da pijem Ksalol 0. 5 x2 i nisam prestajao. Pre nekih 4 meseci opet su se javile vrtoglavice i uznemirenost. Doktorka na kcs mi je ostavila Ksalol i pored njega dodala Latu. Stanje se stabilizovalo nakon 24h. Jos sam na terapiji (Ksalol+Lata) i sve je ok. Ima li šanse da se posle 20 godina uzimanja Ksalola skinem sa njega? Latu ne osećam ali Ksalol me kao alarm zove da ga uzmem. +- 10 minuta od vremena kad ga uzimam osetiv nesigurnost, blagu vrtoglavicu i ako ga ne uzmem simptomi prođu.

Poštovani,

Verovatno bi išlo jako teško da se ukine Xalol nakon 20 godina koriščćenja.
U svakom slučaju na sledećoj kontroli razgovarajte o tome sa doktorkom kojoj ste se javili pre 4 meseca i razmotrite eventualnu shemu postepenog smanjivanja do ukidanja.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 408 |  Sledeća»