Ocenite članak:
  • 70
(2.94 / 70)

Prva transplantacija matičnih ćelija u Srbiji


prva-transplantacija-matičnih-ćelija-u-srbiji

U Srbije je urađena prva transplantacija matičnih ćelija hematopoeze (MCHH) od nesrodnog davaoca iz Registra davalaca koštne srži Srbije (RDKS), saopšteno je u nedelju 8. novembra, iz Ministartsvo zdravlja.

Transplantacija je, kako se navodi, urađena u utorak, 3. novembra, a trenutno se i davalac koštane srži i bolesnik osećaju dobro.

Operacija predstavlja istorijski pomak u programu trasplantacije u Srbiji, a rezultat je izuzetnih napora, saradnje i koordinacije stručnjaka tri vrhunske zdravstvene institucije:- Instituta za transfuziju krvi Srbije, VMA i Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić", koje rade na Nacionalnom programu za transplantaciju.

Registar davalaca koštane srži Srbije formiran je u Institutu za transfuziju Srbije, decembra 2005. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se naglašava da transplantaciju ne bi bilo moguće realizovati da nije bilo davaoca - višestrukog davaoca krvi, koji je imao poverenje u stručni tim i jasan motiv da davanjem koštne srži može biti spašen jedan ljudski život.

Ministartvo je podsetilo da je u julu upućen zahtev za pretraživanje RDKS i pronađen je davalac krvi za koga je daljim testiranjima ustanovljeno da ima potreban stepen podudarnosti. On je je prihvatio saradnju, dobio sve potrebne informacije o postupku davanja i prihvatio je da da koštanu srž.

Sa Timom za transplantaciju MCHH iz Instituta za majku i dete dogovoren je optimalan termin, a neophodni medicinski pregledi i laboratorijska testiranja davaoca, kao i procedura uzimanja matičnih ćelija davaoca, rađeni su na VMA.

Da bi se obezbedila garantovana anonimnost davaoca i bolesnika, sva komunikacija između tima koji je radio sa davocem i tima koji je radio sa bolesnikom, odvijala se preko tima RDKS. Transport uzete jedinice MCHH obezbedio je Institut za transfuziju krvi Srbije.

Tokom novembra, procesiranje i transplantacija urađeni su istog dana u Institutu za majku i dete, navodi se u saopštenju.


 Komentari: 2 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru