Ocenite članak:
  • 127
(3.07 / 127)

Produžene i obilne menstruacije


Autor: doc dr Milan Terzić   

produžene-i-obilne-menstruacije

Obilne menstruacije su relativno česte, naročito kod mlađih osoba koje još uvek nemaju pravilne ovulatorne cikluse, i kod žena pri kraju generativnog perioda (koje se približavaju menopauzi). Međutim, kod svake žene u bilo kom periodu života može nastati obilno menstrualno krvarenje. Kod nekih osoba su skoro svi ciklusi vrlo obilni. U medicinskom žargonu obilno menstrualno krvarenje se naziva menorrhagia, što predstavlja kovanicu dve grčke reči: men što označava mesec, i rhegnynai, što znači razbuktati. Poremećaj je takođe poznat pod nazivom hypermenorrhoea.

Uzroci nastanka obilnih menstruacija

Vrlo često obilne menstruacije su pokazatelj poremećaja hormonskog ciklusa. Međutim, one takođe mogu biti posledica postojanja mioma ( fibroma) materice, infekcije u maloj karlici, ili endometrioze. Intrauterini ulošci ( spirale), koji se aplikuju u kontraceptivne svrhe, ponekada dovode do vrlo obilnih menstruacija, i tada se obično savetuje njihovo vađenje.  

Ako je krvarenje iz materice obilno, a pri tom je nastalo nešto kasnije od očekivanog termina menstruacije, tada se može raditi o ranom spontanom pobačaju. U tom slučaju žena se mora javiti svome ginekologu koji će proceniti da li je pobačaj nepotpun, odnosno da li je neophodna revizija materične šupljine – kiretaža. Naravno da se ne sprovodi medicinski tretman ako se obilno krvarenje pojavi jednom u životu i ako je u očekivanom terminu, kada žena nema osnova da smatra da je trudna. U tom slučaju trebalo bi samo smanjiti uobičajene dnevne aktivnosti dok se krvarenje ne smanji i ne prestane. Ako za 24 sata ne dođe do poboljšanja, žena se mora javiti ginekologu.  

Kada žena često ima obilne menstruacije, trebalo bi da se javi svome lekaru, radi ispitivanja njihovog uzroka ili već nastale anemije ( malokrvnosti).  

Simptomi i znaci

  • Menstruacije traju duže od sedam dana
  • Gubitak menstrualne krvi je veliki

Ukoliko imate obilne menstruacije, javite se svom ginekologu

Ginekolog radi unutrašnji (ginekološki) pregled radi utvrđivanja postojanja abnormalnosti materice. Kada proceni da za to ima razloga, lekar će uraditi Papanikolaou test, biopsiju grlića ili eksplorativnu kiretažu (ljušćenje sluznice materice).

Takođe se radi pregled krvi radi isključenja postojanja anemije ili drugih bolesti koje mogu dovesti do obilnih krvarenja iz materice.  

Koliko je menoragija ozbiljna bolest? Iako u najvećem broju slučajeva nema nekog ozbiljnog uzroka obilnog krvarenja iz materice, mora se obratiti posebna pažnja da žena ne bude anemična.  

Lečenje medikamentima

Lečenje se sprovodi medikamentima. Ako je osoba mlada i nema patoloških promena na materici, lekar će prepisati estrogen i progesteron, istovremeno (na primer u obliku kontraceptivnih pilula), ili sekvencijalno, najpre jedan, a zatim drugi preparat, radi smanjenja krvarenja iz materice. Ako žena već uzima takve preparate, ili iz nekog razloga neće ili ne sme da ih uzima, tada postoje drugi medikamenti za regulisanje ciklusa. Nastala sekundarna anemija zahteva primenu preparata gvožđa.  

Hirurška intervencija

Ako je pacijentkinja odmaklog životnog doba, ili je mlada ali i posle nekoliko meseci terapije medikamentima nema poboljšanja tegoba, tada se pribegava eksplorativnoj kiretaži (ljušćenju sluznice materice) radi pronalaženja uzroka obilnog krvarenja. Čak iako se ovom intervencijom ne identifikuje uzrok, ona uvek dovodi do prestanka krvarenja iz materice.


 Komentari: 2 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru