Ocenite članak:
  • 87
(3.17 / 87)

Pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju


pravo-na-besplatnu-vantelesnu-oplodnju

Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje pokrenulo je proceduru za proširenje prava na vantelesnu oplodnju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, sa jednog na dva pokušaja, za sve parove na teritoriji Repubilke Srbije, počevši od 1. januara 2010. godine.

Kroz realizaciju programa podsticanja rađanja metodom vantelesne oplodnje Ministarstva zdravlja i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, u periodu od 2 godine i 9 meseci (1.10.2006. godine do 30.6.2009. godine) rođeno je 613 dece. U ovom periodu je uključeno u program 2872 žene.

Program vantelesne oplodnje sprovodi se u Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, GAK Narodni front Beograd, GAK Klinički centar Vojvodina i u Kliničkom centru Niš, a od septembra 2008. godine sprovodi se i u šest zdravstvenih ustanova u privatnoj svojini, tako da više nema  lista čekanja.

Parovi, za koje se utvrdi da ispunjavaju kriterijume za primenu postupka  VTO, koje je propisala Republička stručna komisija za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju, mogu ostvariti pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju i odmah ulaze u proceduru. 

Do sada su ovi parovi imali pravo na jedan pokušaj vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Vantelesna oplodnja VTO

 Komentari: 8 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru