POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Pravilna upotreba lekova  (1216)

Lekari saradnici

    farmaceut Iva Cvetković
    farmaceut Jelena Majkić
    prof dr Srđan Pešić
Pitanje iz oblasti Pravilna upotreba lekova | Odgovoreno: 01.02.2017
Odgovorio: farmaceut Jelena Majkić

Pitanje broj #150694

Poštovani, 
interesuje me koliko se terapija macmirorom complex (vaginalete) može uzastopno primjenjivati (koliko mjeseci uzastopno) pošto imam upalu i nikako da se riješim toga? I ako je upala konstantna, da li treba da pijem još neke dodatne lijekove? A moj ginekolog posle papa nalaza propiše ovu terapiju i ćao, a ja vidim da mi upala nije prošla. I tako mjesecima. Ako možete da mi odgovorite na pitanje?

Poštovana,
macmiror vaginalete se koriste samo dok postoji potreba za njima, obično terapija traje 6-12 dana. S obzirom da ih vi često koristite vrlo je moguće da ste stvorili rezistenciju na njih i da Vam zato ne pomažu ili ne odgovara grupi vaginalnog sekreta (a ne papa testu).

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (1)
Pitanje iz oblasti Pravilna upotreba lekova | Odgovoreno: 29.01.2017
Odgovorio: farmaceut Iva Cvetković

Pitanje broj #150603

Poštovani, 
da li preparati poput msm & glucosamine, natrol inc mogu da pomognu kod bolova i problema sa zglobovima? Poslednjih meseci, a verovatno i značajno duže trpim manje ili veće bolove u različitim zglobovima i gornjem delu zadnje lože. Rekreativno se bavim sportom i mislio sam da su povrede tako nastale, ali kako je to učestalo, rešio sam da pokušam sa nekim suplementima. Šta mi predlažete da uradim? 
Hvala i pozdrav, Vlada

Poštovani,
najbolje je da se najpre obratite fizijatru koji će na osnovu pregleda i eventualno rendgenskih snimaka, ili neke druge dijagnostičke metode, moći da vas posavetuje detaljnije i da predloži odgovarajuću fizikalnu terapiju. Bitno je da se ojačaju mišići koji nose zglobove, da se vidi koje vežbe smete da radite, jer neadekvatne vežbe mogu samo pogoršati stanje.
Kod sportista često stradaju zglobovi jer se zbog veće eksploatacije "troši" hrskavica koja podmazuje zglobove. Zato je otežana pokretljivost zgloba, oseća se bol na dodir ili toplota. Hrskavica se sastoji od kolagena, glukozamin i hondroitin sulfata, msm-a i minerala, tako da za njeno očuvanje možete da koristite preparate sličnog sastava. Nisam upoznata sa kvalitetom brenda koji ste pomenuli, ali u apotekama možete naći proverene preparate tipa: geladrink, joint md, jointace collagen...
Za trenutno otklanjanje bola i neprijatnosti možete lokalno utrljavati kreme kao što su: no dol, biofreeze, rheumon gel, ketonal...

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna upotreba lekova | Odgovoreno: 15.01.2017
Odgovorio: farmaceut Iva Cvetković

Pitanje broj #143583

Pozdrav. Interesuje me L-karnitin. Znam sta je L-karnitin i čemu služi (rodjaka mi studira vezano za tu oblast). Mene najviše intetesuje da li je on slobodan za konzumianje. Naime, bavim se vaterpolom i nemam tokom celog treninga energije, nije neki umor, više neka malaksalost. Da li ovaj vitamin stvarno pomaze u stvaranju energije- pretvaranju masti u energiju? Cilj mi je da skinem malo sala sa tela (86kg/180cm nisam bas mršav, imam dosta sala na stomaku i telu) i povećam energiju da mogu jače i više da treniram. Ne treba mi neki "bum" već samo mala pomoć da u toku treninga trošim više masti. Najvise me interesuje da li on šteti ili pomaže, tj. jel ne postoji nekih problema i zabrana korišćena, da li višak napreže bubrege ili jetru ili je čak poželjno da više imamo L- karnitina (ipak koliko znam bolesti viska L- karnitina nema, a manjak izaziva bolesti). Uglavnom, uzimao bih pred svaki drugi trening tako mesec dana pa pauza 15 dana. Pozdrav

Poštovani,
L-karnitin se fiziološki nalazi u našem organizmu i potpomaže sagorevanje masti pri čemu se oslobađa energija. Mogu ga dodatno unositi u ishranu profesionalni sportisti ili osobe koje se rekreativno bave sportom kako bi povećali izdržljivost i energiju tokom treninga i ubrzali oporavak posle treninga, kao i oni koji žele smršati i smanjiti masne naslage. Ima ga najviše u mesu, a postoje i kapsule l-karnitina 500 mg, koje se koriste 1 tbl pola sata pre treninga i 1 tbl neposredno pre treninga za sportiste i rekreativce, ili 2h posle jela kao pomoć pri mršavljenju. Posle mesec dana se preporučuje pauza. Na taj način je upotreba bezbedna.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna upotreba lekova | Odgovoreno: 15.01.2017
Odgovorio: farmaceut Iva Cvetković

Pitanje broj #143728

Poštovani, pijem ksenikal oko 2.5 godine. U prvoj godini smanjila sam 10 kg a u narednim pijem samo po jednu kapsulu uz glavni obrok jer pazim na ishranu. Time održavam telesnu težinu. Jel štetno da produžim na ovakav način? Pozdrav

Poštovana,
Terapija xenicalom je ograničena na 2 godine
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna upotreba lekova | Odgovoreno: 15.01.2017
Odgovorio: farmaceut Iva Cvetković

Pitanje broj #145686

Da li se smije primjenjivati lokalno na ruke beloderm mast ukoliko sam alergična na deksazon?

Poštovana,
Aktivne supstance ova dva leka deksametazon i betametazon su vrlo slične strukture i pripadaju istoj vrsti lekova- kortikosteroidi. Postoji velika mogućnost da ste alergični i na jedan i na drugi lek.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 244 |  Sledeća»