Pravilna ishrana od A do Ž

Slovo S

Saharidi

Saharid je tehnički termin koji se koristi za opisivanje šećera. Lanci šećera ili saharida, sačinjavaju ugljene hidrate. Monosaharid čini lanac od jednog šećera; disaharid je lanac od dva šećera, a polisaharid od mnogo šećera.


Slobodni radikali

Slobodni radikali su visoko reaktivna jedinjenja koja nastaju u telu kao proizvod normalnog metaboličkog procesa i zbog stranih uticaja, kao što su pušenje, zagađenje vazduha i izloženost suncu. Ako se nivo slobodnih radikala u telu ne kontroliše, može doći do oštećenja ćelija. Antioksidansi koje proizvede telo ili se unesu putem hrane pomažu u kontroli nivoa slobodnih radikala.

Slovo Š

Šećeri

Takođe su poznati pod nazivom saharidi. Pripadaju grupi ugljenih hidrata. Prirodni šećeri su fruktoza (većinom se nalazi u voću) i laktoza u mleku. Glukoza se nalazi u nekom voću i medu, a saharoza u šećernoj trski i šećernoj repi. Kolači, keks i bezalkoholna pića sadrže dodatni šećer.


Šećerni alkohol

Šećerni alkoholi su šećeri kojima su priključene alkoholne hemijske grupe. Isomalt, sorbitol, laktitol, maltitol, manitol, xylitol, eritritol su šećerni alkohol. U prirodi se nalaze u nekom voću i povrću, ali su uglavnom veštački stvoreni. Šećerni alkoholi daju manje energije od običnih šećera i obično se koriste u hrani bez šećera, poput lizalica, žvakaćih guma i u pastilama za grlo. Budući da organizam ne razgrađuje šećerni alkohol, preterana konzumacija hrane koja sadrži šećerni alkohol može imati laksativni učinak.


Slovo T

Topiva vlakna

Topiva vlakna su vrsta prehrambenih vlakna za koje se smatra da pomažu u snižavanju nivoa holesterola. Beta Glukan je vrsta topivog vlakna koje se u velikim količinama može pronaći u zobi i ječmu. Topiva vlakna se nalaze i u voću i povrću, sušenom pasulju i sočivu.


Trans-masnoće

Dva su izvora trans-masnoća. Trans-masnoće se u manjim količinama nalaze u hrani životinjskog porekla, poput govedine i mlečnih proizvoda. Trans-masnoće se stvaraju kada tečna biljna ulja koja prolaze kroz proces delimične hidrogenizacije, koja se koristi za poboljšanje stabilnosti ulja. Proizvođači hrane koriste delimično hidrogenizovane biljne masnoće, jer to produžava rok trajanja i daje hrani željeni ukus, oblik i sastav. Komercijalno proizvedene trans-masnoće se nalaze u margarinu, keksu, krekerima, prženoj hrani, testenini i ostaloj obrađenoj hrani.

Trans-masnoće su nezasićene masnoće kojima je struktura promenjena procesom hidrogenizacije i, poput zasićenih masnoća, smatraju se „lošom“ vrstom masnoća, jer je dokazano da podižu nivo holesterola u krvi.

A - C    D - F    G - I    K - M    N - P    S - T    U - Z