Pravilna ishrana od A do Ž

Slovo K

Kalcijum

Kalcijum je mineral koji je sastavni deo naših kostiju. Mlečni proizvodi poput jogurta, mleka i sira su bogat izvor kalcijuma, a može se pronaći i u konzerviranom lososu i sardinama s kostima, u nekim koštunjavim plodovima, semenkama i proizvodima od soje, soku od narandže i žitaricama.


Kalijum

Kalijum je mineral koji igra važnu ulogu u našem nervnom sistemu, a nalazi se u voću, povrću, mleku i mesu.


Kalorije (Cal)

Kalorije su jedinice energije. Kao jedinice energije koriste se i kilodžuli (kJ). Jednoj kaloriji odgovara oko 4,18 kilodžula.


Kardiovaskularna bolest

Kardiovaskularna bolest je ime koje se daje grupama bolesti koje pogađaju srce i/ili krvne sudove, a uključuju moždani udar, srčani udar, anginu i povišeni krvni pritisak.


Kilodžuli

Kilodžul (kJ) je jedinica mere za energiju. Osim kilodžula, koriste se i kalorije. 4,18 kilodžula jednako je jednoj kaloriji.

Kofein


Kofein se prirodno nalazi u biljkama. Uobičajeni izvor su zrna kafe, listići čaja, bobice guarane, a manje količine mogu se pronaći i u zrncima kakaa. Kofein deluje kao stimulans nervnog sistema, povećavajući koncentraciju.


Konzervansi

Konzervansi su vrsta dodatka hrani koji pomažu u sprečavanju kvarenja hrane i čuvaju kvalitet hrane duže vreme.


Slovo L

Laktoza

Laktoza je šećer koji je prirodno sadržan u mleku. Radi se o disaharidu koji se sastoji od 2 šećera (glukoza i galaktoza).

Slovo M

Makronutrijent

Ugljeni hidrati, masnoće, belančevine i alkohol se nazivaju makronutrijentima. Makronutrijenti obezbeđuju telu energiju. Makronutrijenti (sa izuzetkom alkohola) su nam potrebni u većim količinama nego vitamini i minerali koji se nazivaju mikronutrijentima.


Maltodekstrin

Maltodekstrin je polisaharid (dugi lanci šećera) koji se pravi od kukuruza ili pšeničnog skroba i koristi se u hrani poput slatkiša, grickalica i deserata.

Masnoća

Masnoća je osnovni makronutrijent koji se koristi za telesne funkcije poput izolacije, zaštite organa, za skladištenje energije i obezbeđivanje vitamina topivih u masnoći (A, D, E i K). Tipovi masnoća su zasićene masnoće, mononezasićene masnoće, polinezasićene masnoće i trans-masnoće. Nutricionisti preporučuju ograničavanje zasićenih i trans-masnoća u ishrani.


Mikronutrijent

Mikronutrijenti su osnovni nutrijenti poput vitamina i minerala, koji su našem telu potrebni u malim količinama. Mikronutrijenti su potrebni za održavanje dobrog zdravlja i opšteg funkcionisanja organizma.


Minerali

Minerali su jedinjenja koja se nalaze u stenama i metalnim rudama. Biljke upijaju minerale kroz tlo, a životinje dobijaju te minerale jedući biljke ili druge životinje. Telu su potrebni minerali poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma, sumpora, kalijuma, hlorida i natrijuma. Elementi u tragovima su minerali koji su telu potrebni u manjim količinama, poput gvožđa, cinka, joda, selena, bakra, mangana, fluorida, hroma, molibdena.


Mononezasićene masnoće

Mononezasićene masnoće su „dobre masnoće“ i nalaze se u avokadu, koštunjavim plodovima poput kikirikija, badema, indijskih oraščića, makadamije i maslinovog ulja i ulja kanole.

A - C    D - F    G - I    K - M    N - P    S - T    U - Z