Pravilna ishrana od A do Ž

Slovo G

Gvožđe

Gvožđe je mineral koje telo koristi za stvaranje hemoglobina, dela crvenih krvnih zrnaca koji prenose kiseonik. Hrana koja sadrži gvožđe je meso, živina, mahunarke, zeleno lisnato povrće i hleb i žitarice od celog zrna. Nedostatak gvožđa u ishrani ili slaba absorpcija gvožđa može dovesti do anemije nedostatka gvožđa.


GDA (Guideline Daily Amounts) – Smernice za dnevni unos

GDA pomaže potrošačima u razumevanju nutritivnih informacija na pakovanju hrane. Smernice za dnevni unos informišu potrošače o količinama masnoća, zasićenih masnoća, šećera, kalorija, ugljenih hidrata, belančevina, vlakana, soli i natrijuma koji se smatraju zdravim za svakodnevnu ishranu.

Vrlo retko pojedinac u potpunosti konzumira dnevnu količinu nutrijenata koje GDA navodi. Zato je svrha GDA da pokaže potrošačima od čega se sastoji zdrava ishrana.

GDA pokazuje koji procenat potrošačevog dnevnog unosa nutrijenata sadrži jedno serviranje proizvoda.


Glukoza

Glukoza je monosaharid (šećer). Hrana koja sadrži ugljene hidrate se tokom varenja raščlanjuje u glukozu. Telesne ćelije koriste glukozu za stvaranje energije.


Gluten

Gluten je tip belančevina koji se nalazi u biljkama poput pšenice, raži, pšenoraži ovasa i zobi. Za neke ljude, gluten je alergen.


Glihemijski indeks (GI)

Glihemijski indeks (GI) je rangiranje hrane koja sadrži ugljene hidrate prema uticaju koji ima na nivo glukoze u krvi. Telo sporije razgrađuje niske GI ugljene hidrate, a rezultat je postepen rast nivoa šećera u krvi. Visoki GI ugljeni hidrati se brže razgrađuju, a rezultat je brži rast nivoa šećera u krvi. GI manji od 55 se smatra niskim, 56-69 srednjim, a 70 i više visokim. Hrana s niskim GI je korisna za svakoga, pogotovo za one sa dijabetes mellitusom, kao pomoć u kontroli nivoa glukoze u krvi. Hrana s visokim GI može biti korisna za sportiste, kao izvor glukoze koja brže podstiče mišiće na rad. GI se koristi za poređenje hrane sa sličnom količinom ugljenih hidrata, na primer jedne vrste hleba s drugom i jedne vrste žitarica s drugom.


Glihemijsko opterećenje (GL)

Glihemijsko opterećenje, kao i GI (Glihemijski indeks), je način rangiranja hrane koja sadrži ugljene hidrate. Ipak, glihemijsko opterećenje uzima u obzir i GI hrane i količinu ugljenih hidrata u jednom obroku.


GL = (GI X ugljenih hidrata po obroku (g)) □ 100


GL u iznosu od 20 ili više je visok, od 11 do 19 je srednji, a od 10 i manje je nizak.

Iz razloga što uzima u obzir količinu ugljenih hidrata u hrani, GL se koristi za određivanje uticaja različitih vrsta hrane na nivou glukoze u krvi.


Slovo H

Hidrogenizovane masnoće

Hidrogenizovane masnoće su biljne masnoće koje su hemijski promenjene dodavanjem hidrogena (hidrogenizacija), sa svrhom da se učvrste. Pretvaranje tečnog ulja u čvršći oblik čini ga stabilnijim za korišćenje u proizvodnji hrane. Izvori hidrogenizovanih masnoća su neki margarini za kuvanje, keksi, kolači, pite i kokice te većina ulja za prženje.


Holesterol


Holesterol je mastima slična materija koja ima važnu funkciju u telu, sastavni je deo strukture ćelija, a koriste ga i neke žlezde za stvaranje polnih hormona. Postoje dve vrste holesterola u krvi: HDL (lipoprotein velike gustine) ili „dobri“ holesterol i LDL (lipoprotein male gustine) ili „loš“ holesterol. Visok nivo LDL-a u krvi može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Slovo I

Indeks telesne mase (engleski Body mass index, skraćenica BMI)

Indeks telesne mase je način na koji se može proceniti da li je osoba u zdravom rasponu težine u odnosu na visinu. BMI se računa deljenjem Vaše težine u kg s Vašom visinom u metrima na kvadrat (BMI = kg/m2). Za ljude s BMI-om između 18-25 kg/m2 tvrdi se da su zdrave težine, 25-30 kg/m2 preteški i preko 30 kg/m2 gojazni.


Inulin

Inulin je vrsta rastvorljivog vlakna koji se nalazi u nekim biljkama. Inulin ima pozitivan uticaj na telo povećanjem rasta korisnih crevnih bakterija. Zbog takvog uticaja, inulin je poznat kao probiotik.


Insulin

Insulin je hormon koji proizvodi gušterača kao odgovor na hranu koju jedemo. Osnovna uloga insulina je da preuzme glukozu iz krvi i preseli je u telesne ćelije, tako da ćelije mogu koristiti glukozu za energiju.

A - C    D - F    G - I    K - M    N - P    S - T    U - Z