POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Pravilna ishrana  (1372)

Lekari saradnici

    dr Aleksandar Milićević
    biohemičar Aleksandra  Krstić
    biohemičar Anica Serafimović
    dr Bogdan Pinterović
     Branislava Jevtović
    farmaceut Jelena Majkić
    prof dr Maja Nikolić
     Milan Jovanović Strongman
    dr Milena Pandrc
    dr Milena Marinkovic
    biohemičar Milica Jovanović
    Prof Milos Stevanovic
    dr Miroslav Rakočević
    Specijalista interne medicine  Sanja Jović
    dr Tijana Milenković
    dr Vladan Milosevic
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 08.08.2017
Odgovorio: dr Milena Marinkovic

Pitanje broj #153101

Poštovani, 

Zanima me koji je najefikasniji način da se ugojim? Visoka sam 165cm, teska oko 48kg i svesna sam da malo količinski jedem. Dva obroka dnevno, i to ne nešto obilna, su mi dovoljna i nikada skoro ne osećam glad. Dosta se krećem zbog prirode posla, ali imam dosta energije. Ako pokušam da jedem malo više, bude mi teško u stomaku, osećam mučninu i nelagodnost. Hvala na pomoći. Pozdrav!

Poštovana,

Obzirom na sve navedeno preporučila bih sledeće: zbog smanjenog apetita krenite uzimati kompleks vitamina B u prepodnevnim časovima ili pivski kvasac. Kako biste dodali kilograme neophodno je da imate tri glavna obroka i dve užine (u tome će vam pomoći prethodno navedeno) . Uz ovo, neophodno je uvođenje neke fizičke aktivnosti (najbolje bi bilo vežbe sa opterećenjem-teretana uz kardio vežbe jednom nedeljno).Pre treninga je najbolje konzumirati složene ugljene hidrate a posle treninga obavezno proteine sa ili bez ugljenih hidrata. Takođe u dodavanju telesne mase su dosta efikasni whey proteini koji se konzumiraju posle treninga a nekad mogu zameniti i užinu.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 01.06.2017
Odgovorio: dr Aleksandar Milićević

Pitanje broj #152263

Poštovana,

Prosječne sam visine i imam 98 kg, dakle dosta viška kila. Krupan sam i ne primjeti se, osim na stomaku (koji moram uvući. Radim fizički posao u marketu, i zanima me način na koji bi mogao skinuti kile. Pio sam dosta gazirano i jeo brzu hranu, ali odlučio sam da probam jednu sedmicu da ne večeram, smanjio sam gazirano i uz posao sam sa 100kg došao na 96, 5 koliko sam imao najniže. Vidjeli su se rezultati i bio sam srećan. Zanima me Vaš savjet kako da to nastavim, šta da radim, planiram i trčati, koliko i kako? Šta jesti, a da nisu stroge dijete, koliko prije ili poslije jela ne treba piti vodu, a čuo sam da valja piti puno vode. 

Hvala puno

Poštovani,
Preporučio bih da ne preskačete večeru, već da za istu konzumirate meso i povrće sa manje ugljenih hidrata. Poželjna je i redukcija brze hrane i šečera, uključujuči sokove. Nagle promene u ishrani mogu samo da uspore Vaš metabolizam zato je bolje da krenete polako. Potrebno je da se za dodatne informacije oko ishrane i eventualnog povećanja fizičke aktivnosti javite nutricionisti i svom izabranom lekaru.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 29.05.2017
Odgovorio: dr Aleksandar Milićević

Pitanje broj #152258

Poštovani,

Zanima me da li dete od 7 godina sme svako veče da večera ovsene pahuljice sa jogurtom? Dala sam mu jednom prilikom u cilju regulisanja stolice, ali se njemu dopalo jako pa bi svako veče to za večeru. Dečak je krupan, težak 37kg, visok je 140 cm. Naglašavam da su u pitanju čiste ovsene pahuljice, ne neka mešavina tipa musli sa šećerom. 

Hvala unapred.

Poštovana,

Zbog raznovrsnosti ishrane, pored ovsenih pahuljica, preporučeno je da se redovno unose i druge žitarice (npr. integralni hleb, pirinač). Ovsene pahuljice su pune vlakana (regulišu stolicu), ali nekada mogu da naprave stomačne smetnje i otežaju varenje drugih hranljivih materija ukoliko se unesu u većim količinama.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 05.05.2017
Odgovorio: dr Vladan Milosevic

Pitanje broj #135918

Poštovani, 

U drugom stanju sam i trudim se da mi ishrana tokom trudnoće bude što pravilnija.
Veliku pažnju obraćam na namirnice koje mogu biti zaražene listerijom. Na internetu sam nailazila na podatke da je čokoladno mleko izvor listerije. Znam da se pravi od srerilisanog mleka koje bi trebalo da je bezbedno. 
jako sam uplašena i potreban mi je savet. 

Poštovana,

Obratite pažnju na zeleno povrće koje je trenutno u prodaji. Mislim da je nepotrebno opterećivati se oko ostalih namirnica. 

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 05.05.2017
Odgovorio: dr Vladan Milosevic

Pitanje broj #135257

Poštovani, 

Imam problem sa ishranom. Neuhranjena sam. Imam 22 godine, 164 cm sam visoka a samo 46 kg teška. Poslednjih 5 meseci uopšte nemam apetit. Nikako da dobijem na kilaži, a jako brzo mršavim. Ako jedan dan slabije jedem, odmah izgubim i do 1 kg. Povremeno imam gađenje na hranu. Brzo se zasitim i brzo ogladnim, a kada želim ponovo jesti osećam bol i nelagodnost u želucu
Često sam depresivna zbog stanja u kome se nalazim. Gornji deo tela, rebra i kičma su mi u lošijem stanju nego donji, zadnjica i noge. Konzumirala sam Oligovit, Bevipleks, bezuspešno i ulje ajkule od kojih me je želudac jako boleo. 
Sada koristim vitamin B u pivskom kvascu. Planiram ga piti nekoliko meseci. Takođe sam uvela više obroka u toku dana. Jedem pet puta dnevno po malo. A između jedem voće ili neki kolač. 
Analiza krvi koju sam radila pre tri meseca je pokazala da je sve u redu. Od drugih bolesti, pre dve godine mi je dijagnostikovana infektivna mononukleoza kao posledica lošeg imuniteta. Sklona sam herpesu na usni. U porodici niko nema nikakvih bolesti. Majka je takođe mršava kao i baka i imaju problem sa želudcem. 
Što se tiče mojih navika, redovno treniram, svakog dana kondicione treninge. Trčim. Nisam pušač, ne pijem alkohol, gazirano jako retko. Ne izlazim u noćne klubove. Ne jedem brzu hranu, čipseve, pice i slatkiše. Jedem kuvanu hranu. Povremeno imam stresne situacije, jer sam emotivna, zbog porodičnih problema, tačnije između roditelja, tada zna da me zaboli želudac i taj bol traje neko vreme i izgubim apetit.
Pre godinu dana i ranije sam imala konstantno 50,51 kg i osećala sam se dobro. Želela bih da bar povratim tu kilažu. 
Molim Vas pomozite mi. Ukažite mi na moj problem ukolilo ste ga primetili. Ili mi dajte savet šta da uradim. 
Odgovorite mi na mmarkovic92@yahoo.com 
Hvala vam unapred.

Poštovana,

Vaš problem je jako kompleksan. Morao bih da obavim klinički pregled i utvrdim uzrok Vašeg problema. Stojim na raspolaganju za dalje informacije.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 275 |  Sledeća»