POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Pravilna ishrana  (1335)

Lekari saradnici

    dr Bogdan Pinterović
     Branislava Jevtović
    farmaceut Iva Cvetković
    farmaceut Jelena Majkić
    prof dr Maja Nikolić
     Milan Jovanović Strongman
    dr Milena Pandrc
    dr Milena Marinkovic
    Prof Milos Stevanovic
    dr Miroslav Rakočević
    Specijalista interne medicine  Sanja Jović
    dr Tijana Milenković
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 22.03.2017
Odgovorio: dr Milena Marinkovic

Pitanje broj #151489

Poštovani, 
koja je maksimalna količina susama koju smijem dnevno konzumirati? Jedem ga zbog triptofana. 
Pozdrav

Poštovani,
nema tačno određene maksimalne količine susama koju smete konzumirati. Svakako, ne trebate preterivati u dnevnom unosu istog.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 21.03.2017
Odgovorio: dr Milena Marinkovic

Pitanje broj #151422

Poštovani,
imam gustu krv. Pijem farin na 20 dana. Sada je rezultat 2,5. Dobio sam jelovnik vrlo štur od lekara. Interesuje me gde mogu da vidim opširnije savete za ishranu. Isto, ne znam da li treba da idem na more ili koja banja bi mi koristila?
Poštovanje, Aleksandar

Poštovani,
što se tiče ishrane kod upotrebe farina ili nekog drugog antikoagulatnog leka trebate smanjiti unos kafe ili ako vam je baš neophodna da je konzumirate jednom dnevno. Što se tiče ishrane, određene namirnice koje u sebi sadrže vitamin K (zelena salata, spanać, brokoli, džigerica, pomorandže, mandarine, višnje, borovnice, grejpfrut i neke od začina kao što su kari, origano itd.) mogu uticati na vrednosti inr-a, tako da bi bilo poželjno ove namirinice unostiti umereno. Takođe, namirnice koje u sebi sadrže vitamin E utiču na porast nivoa vitamina k, stoga biste takođe trebali biti oprezni sa unosom badema, oraha, maslina, suncokreta, paprike, spanaća, jaja.
Svakako bi Vam prijala promena sredine na kraći vremenski period, bilo da je to odlazak na more ili obližnju banju. Umerena fizička aktivnost je poželjna.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 14.03.2017
Odgovorio: dr Milena Marinkovic

Pitanje broj #151330

Poštovani,
zanima me kakva hrana treba da se jede nakon moždanog udara izazvanog krvarenjem usled visokog pritiska? Zanima me koliko da posolim hranu s obzirom da ne bi trebalo jesti slano. U pitanju je moja mama koja ima 53 godine.

Poštovana,
s obzirom da je moždani udar prouzrokovan gore navedenim, verovatno se radi o visokim vrednostima krvnog pritiska a samim tim i mogućim povećanim vrednostima trigliceridapovećanim vrednostima holesterola u krvi. So nemojte koristiti i izbegavatjte prženu hranu, a kao zamenu za so možete koristiti osušeni beli luk u granulama, limunov sok kao i čili papričicu u prahu.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 14.03.2017
Odgovorio: dr Milena Marinkovic

Pitanje broj #151332

Poštovani, 
imam često zujanje u ušima. Izgubila sam apetit i čulo ukusa mi je otupleo. Imam bele tačke po notima jako dugo i sve se više javljaju. Spavam 12 sati u proseku i dalje osećam umor. Uradiću krvnu sliku sledeće nedelje, ali mislim da je anemja problem sa kojim se susrećem. Na biljnoj sam ishrani zadnjih godinu dana, ali nisam vodila računa o unosu gvožđa i cinka. Kupila sam sirove suplemente gvožđa i cinka proizvođača "Garden of life" i interesuje me da li je u redu uzimati ih u istom periodu zbog apsorbcije, ali u različito vreme u toku dana? Ili je možda bolje da završim svaku terapiju posebno? 
Hvala

Da pogledate sliku vezanu za ovo pitanje kliknite ovde

Poštovana,
s obzirom na navedene simptome mogu reći da imate deficit gvožđa kao i deficit cinka. Najbolje bi bilo uraditi kompletnu krvnu sliku kako biste pored vrednosti gvožđa sagledali nivo hemoglobina kao i nivo eritrocita. Zbog deficita gvožđa se razvila hipohromna anemija a njegove vrednosti će ukazati kakav će dalji pristup terapiji biti odnosno da li ćete samo korigovati ishranu ili ćete uz to uzimati neke preparate gvožđa kao suplement. Bele tačke po noktima ukazuju na deficit cinka i stvara osećaj umora, malaksalost i gubitak apetita na deficit gvožđa. Obzirom na pomenuto, savetovala bih Vam promenu režima ishrane (što raznovrsnije sa uvođenjem životinjske hrane) jer po svemu sudeći, Vašem organizmu ne odgovara samo ishrana na bazi biljaka. Ukoliko niste ljubitelj mesa, uvedite ga bar jednom dnevno u Vaš meni. Što se tiče suplemenata najbolje bi bilo za početak (ukoliko vam vrednosti gvožđa nisu drastično niske) da promenite način ishrane i krenete sa preparatom cinka uz obavezno korišćenje vitamina c jer on pomaže njegovoj apsorpciji, pa onda po završetku uzimanja istog da krenete sa preparatom gvožđa uz vitamin C. Ali ako su vrednosti gvožđa veoma niske, to će biti prioritet pa onda preparat cinka.
Napomena: Kada koristite suplement cinka ne konzumirajte brazilski orah, a kada uzimate gvožđe ne konzumirajte mlečne proizvode nikako pre ili neposredno posle toga, tek ako baš imate potrebu, uveče.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pravilna ishrana | Odgovoreno: 08.03.2017
Odgovorio: farmaceut Iva Cvetković

Pitanje broj #143699

Poštovani, 
koji multivitaminski proizvod bi preporučili u Srbiji za redovnu - svakodnevnu upotrebu kao dodatak dijeti? Po mogućstvu nešto što nije previše skupo, i što bi moglo uključivati više vitamina, uključujući d vitamin (koja se zimi teško stvara u koži, ili provodjenjem puno vremena u zatvorenim prostorijama), i eventualno kalcijum. Svakako je balansirana i zdrava dijeta uvek bolji izbor, ali kako je nemam, želeo bih znati sa čime je najbolje nadoknaditi nedostatke. Nakon čitanja članka na webmd sajtu o svakodnevnoj upotrebi mulvitamina, koji govori blago u korist toga da se redovna upotreba preporučuje kod zdravih ljudi (mada preporučuju da se gvoždje izbegne), iako su pogodnosti male, ali pomažu da se spreči nedostatak vitamina, i povezane bolesti i problemi, želeo sam vas pitati koji proizvod dostupan kod nas bi bio odgovarajući za takvu upotrebu. 
Hvala.

Poštovani,
Oligovit/ esi multi complex za muškarce/ doppel herz a-z. 

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 267 |  Sledeća»