Ocenite članak:
  • 96
(2.74 / 96)

Pol deteta zavisi od bogatstva majke


pol-deteta-zavisi-od-bogatstva-majke

Bogatije majke uglavnom rađaju sinove, dok žene koje žive u težim uslovima rađaju više ćerki, tvrdi se u najnovijoj studiji.

Naučnici su otkrili fascinantnu vezu između finansijskog statusa žene i proporcije dečaka i devojčica koje može da očekuje.

To otkriće je dodatak već postojećim dokazima da pol deteta nije samo pitanje slučaja nego na njega utiču i način života i okruženje.

Sudeći prema teoriji evolucije, kada su uslovi dobri i kada su bebe zdrave, najverovatnije je da će majka preneti gene "za dečake" na drugu generaciju.

Zdravi dečaci će potencijalno biti očevi na stotine dece, čime će osigurati preživljavanje porodične loze.

Međutim, ukoliko majka nije zdrava ili je neuhranjena, rađanje dečaka biće siromašna investicija.

Naime, malo je verovatno da će slabašan i bolešljiv dečak uspeti da pobedi konkurenciju i možda nikada neće ni postati otac ili čak neće ni preživeti.

Pod tim okolnostima, više ima smisla roditi devojčicu koja se neće suočavati sa konkurencijom da postane trudna kako bi nastavila porodičnu lozu.

Kako bi testirali uticaj majčinog bogatstva i zdravlja na pol deteta, holandski naučnici su iskoristili bazu podataka od više od 95.000 majki iz Ruande.

Oni su uporedili proporciju dečaka po svakoj ženi sa njenim bračnim statusom koji je indikator njenog bogatstva i zdravlja.

Kao i u mnogim afričkim zemljama, muškarcima u Ruandi je dozvoljeno da imaju više od jedne žene.

Unutar poligamnih brakova, uglavnom je tesan hijerarhijski red.

Žene "koje se bolje rangiraju" imaju više uticaja i prihoda od "niže rangiranih". I što više žena muškarac ima, to je manje novca i hrane za sve.

Kao što je bilo i očekivano, niže rangirane žene su rađale više ženske dece nego one koje su "u vrhu" ili one u monogamnim brakovima, navodi se u izveštaju naučnika u magazinu "Bilogy Leters".

Žene ne mogu da kontrolišu da li će roditi dečaka ili devojčicu. Ali neke studije pokazuju da su devojčice koje su u majčinom stomaku jače i da je manje verovatno da će žena imati pobačaj ukoliko je majka bolesna ili pod stresom.


 Komentari: 3 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru