Ocenite članak:
  • 51
(3.24 / 51)

Plastična operacija zadnjice - uvećanje zadnjice


Autor: dr Sonja  Ilić   

plastična-operacija-zadnjice-uvećanje-zadnjice

Uvećanje zadnjice podrazumeva hiruršku inserciju implantata u cilju uvećanja ili oblikovanja zadnjice. Na ovaj način oblikovana i uvećana zadnjica ima lep prirodan i poželjan izgled.

Operacija obično traje 2-3 sata. Dužina procedure zavisi od tehnike, mesta ugradnje implantata i tipa anestezije. Implantati mogu biti obli ili forma kapi (drop shape) različitog dizajna i volumena. Gluteus implantati i su tvrđi i drugačijeg oblika nego implantati za dojku.

Anestezija može biti opšta i epiduralna, spinalna. Radi se vertikalni rez iznad sakruma ili dva polukružna reza za svaki mišić posebno prateći liniju pripoja za kristu iliacu. Vertikalni rez je manje upadljiv, a polukružni su vidljiviji, ali je mogućnost eventualne infekcije smanjena i onda ograničena na samo jednu stranu. Postoje tri mogućnosti za plasiranje glutealnih implantata, a to su iznad, ispod i u sam veliki sedalni mišić (gluteus maximus). Implantat je u samom mišiću i neće se osećati na dodir, neće skliznuti na dole, a izgled zadnjice je prirodan i poželjan.

Uvećanje zadnjice i liposukcija

Povećanje zadnjice se može raditi i u kombinaciji sa liposukcijom. Liposukcija donjeg dela zadnjice i spoljašnje strane butina, nakon ugradnje implantata, je neophodna u većini slučajeva da bi se izbegao viseći izgled (droopy look). Isto tako neophodno je oblikovati masne jastučiće gornje spoljašnje strane zadnjice da bi se smanjila širina i poboljšao izgled.

Posle operacije je obavezno je bandažiranje i nošenje specijalnog midera. U toku oporavka se mogu javiti bol, osećaj zatezanja i oticanje. Posle operacije se mogu ordinirati analgetici. Period oporavka se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Najčešće osoba može ponovo da sedi, hoda, leži i da se  vrati poslu dve nedelje nakon zahvata. Često se postavlja pitanje kako će osoba da sedi nakon intervencije. Implantat je postavljen više od kostiju i mišića na kojima osoba sedi, tako da se bez problema može sedeti. Povratak uobičajenim sportskim aktivnostima preporučuje se 4 nedelje nakon operacije.

Želite da zakažete plastičnu operaciju?
 Komentari: 18 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru