Ocenite članak:
  • 86
(2.91 / 86)

Plastična operacija brade (Povećanje brade)


Autor: dr Sonja  Ilić   

plastična-operacija-brade-povećanje-brade

Brada, odnosno donja vilica, na licu pravi balans sa kostima lica i utiče na skladnost izgleda lica. Tri ključne tačke na licu i jesu nos, brada i predeo obraza. Kada nema proporcije između ovih tačaka, lice izgleda disharmonično i asimetrično. Izgled brade može imati veliki uticaj na izgled jedne osobe. Plastična hirurgija na bradi može se raditi u cilju korekcije isturene brade ili povećavanja bradnog ispupčenja.

Ugrađivanjem implantata mogu se postići harmonične crte lica, ali njih će u osnovi uvek određivati njihova urođena forma.

Ugradnja implantanta

Prvi koraci u operativnom procesu jesu pre svega objektivni pregled i rendgenografija lica. Plastična operacija se najčešće vrši ambulantno pod lokalnom anestezijom, veoma retko sa opštom anestezijom. Rez se izvodi u donjem delu usne duplje, ispod zuba, što omogućava pomeranje same kosti i stavljanje implantata. Da bi se korigovala izobličena viseća brada, najčešće se upotrebljava silikonski implantat koji po veličini i obliku odgovara svojoj nameni. Facijalni implantati su napravljeni od silikona koji je na dodir sličan mekom tkivu koje se inače nalazi u bradi. Implantati postoje u svim oblicima i veličinama. Implantat će biti postavljen ili spolja, odmah ispod vrha brade, ili, po pravilu, sa unutrašnje strane, od usne šupljine. Posle uspele operacije implantat nije ni vidljiv ni opipljiv. Operacija brade traje od jednog do tri sata.

Posle operacije se na ranu stavlja zavoj kojim se ujedno i fiksira brada. Zavoj se uklanja najčešće 4 dana posle operacije. Operisani deo lica može biti otečen u narednih nekoliko dana, ali se nekada to produži i do nekoliko nedelja. U ovom periodu je otežano žvakanje pa je potrebna ishrana tečnom i kašastom hranom. Minimalne smetnje u vidu osetljivosti i osećaja zatezanja kože brade najčešće prestaju u roku od par nedelja. Postoperativni tretman podrazumeva primenu analgetika i antibiotika.

Želite da zakažete plastičnu operaciju?


Zakažite pregled Komentari: 4 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru