POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Pedijatrija  (1780)

Lekari saradnici

    dr Danijela Todorović
    dr Gordana Grujić
    dr Ivana Stepanović
    doc dr Jelena Vojinović
    Dr Jelena Jadžić
    mr Jelica  Bokonjić
    dr Lidija Ubavić
    dr Milena Kostić
    dr Milica Kotlajić
    dr Miroslava Šarac
    dr Snežana Nikolić
    dr Tijana Antin Pavlović
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 03.02.2018
Odgovorio: Dr Jelena Jadžić

Pitanje broj #154647

Poštovani,

Moja ćerka od 8 godina u poslednje vreme se na trenutak isključi kao da nije prisutna. U toku razgovora, ja primetim da ona mene ne čuje i da me ne vidi, kao da nije svesna, to traje par trenutaka i onda je opet normalna. Sve ostalo je ok, ali to traje već neko vreme i više puta u toku dana. Pitala sam je šta joj je, ona kaže da ne zna i da je malo zaboli glava. Ne znam šta bi moglo da bude.

Poštovana,

Morate se javiti pedijatru gde ćsigigurno dobiti adekvatne savete i odgovarajuću dijagnostičku podršku.
Svakako ovo, na osnovu ovako opisanih problema, jeste razlog za odlazak pedijatru i dečijem neurologu.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 03.02.2018
Odgovorio: Dr Jelena Jadžić

Pitanje broj #155183

Poštovani,

Moja ćerka ima 18 meseci i pre 6 meseci je utvrđeno analizom krvi da je alergična na belanca i mleko. Zbog toga nije primila MMR vakcinu. Da li ona može da je primi i ukoliko sme od kog proizvođača? Da li pre toga treba da pokušam da joj dajem jaje da pojede i koju količinu? Da li da ponovimo alergo test?

Poštovana,

Vaš pedijatar svakako treba da pregleda dete pre davanja vakcine, pa će se doneti prava odluka. Alergija na belance nije apsolutna kontraindikacina za mmr vakcinu, jer se više ne pravi na toj bazi. Do pre nekog vremena to je bio slučaj, ali još jednom naglašavam više nije.
Ukoliko Vaš pedijatar smatra da treba - može dati uput za alergologa da se ponovi test, ali to ne bi trebalo da ima većeg uticaja na odluku o vakcinaciji.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 03.02.2018
Odgovorio: Dr Jelena Jadžić

Pitanje broj #155628

Poštovani, 

Zbog hirurške intervencije primila sam juče i jutros Gentamicin. Danas izlazim iz bolnice i treba što pre da nastavim da dojim bebu od 5 meseci. Koliko vremena treba da prođe do podoja obzirom da sam pročitala da Gentamicin nije preporučljiv tokom dojenja? 

Poštovana,

Pošto je lek Gentamicin štetan po bebu i prolezi u mleko ne bih preporučila dojenje iako se smatra da Gentamicin u biološki značajnijim koncentracijama u mleko prelazi tek kad je bubrežna funkcija majke neadekvatna, najsigurnije je obustaviti dojenje 48h od prestanka konzumacije antibiotika da bi se Vaš organizam isčistio i da ne bi došlo do neželjenih efekata leka na bebu. Isto dete može biti alergično na Gentamicin pa to može biti problem ako odmah nastavite sa dojenjem. Moj savet je da za to kratko vreme koristite mlečnu formulu ali je jako bitno da  Vi evakuišete mleko iz dojki da ne bi došlo do mastitisa.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 03.02.2018
Odgovorio: Dr Jelena Jadžić

Pitanje broj #154735

Poštovani,

Moja beba ima 6, 5 meseci i rađen joj je rtg glave zbog sumnje na povredu prilikom pada sa kreveta. Rađen je rtg snimak u 2 pravca, i snimak je u redu, beba je dobro. Ono što mene brine jeste koliko samo snimanje može da našteti bebi i da li povećava rizik od nastanka nekih bolesti? Jako sam zabrinuta. 

Poštovana,

Najiskreniji profesionalni savet jeste sledeći: nemate razloga za značajniju brigu. Prvo naravno da treba voditi računa koliko se osobe pa i deca zrače, i zbog toga ih ne treba nepotrebno izlagati zračenju. Ali jedan snimak neće naškoditi zdravlju Vašeg deteta, jer je efekat zračenja kumulativan što bi značilo da treba više puta da dete/osoba bude izloženo da bi imalo efekta na zdravlje.
Budite bez brige i uživajte sa svojim detetom!

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 03.02.2018
Odgovorio: Dr Jelena Jadžić

Pitanje broj #155084

Poštovani, 

Imam bebu od 4, 5 meseca. Beba je zdrava i živahna. Ultrazvučni pregled kukova je rađen sa 1, 5 i 3, 5 meseca. Nalaz je oba puta bio uredan sa tim što je na drugom primećeno da je jedan kukić razvijeniji, tj. već ima srž. Nakon toga sam primetila da se javila razlika u brazdama na butinama. Da li to treba da me brine i ukazuje na poremećaj razvoja kuka?

Poštovana,

To ne treba da Vas zabrinjava.
Svakako idite na redovne preglede i svaki moguć i potencijalan problem će se na vreme otkriti. To što ste primetili je samo posledica obične normalne asimetrije tela koju svi imamo, najlakše ih zapazimo na svojo deci koju gledamo sa najviše pažnje i ljubavi.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 356 |  Sledeća»