POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Pedijatrija  (1772)

Lekari saradnici

    dr Danijela Todorović
    dr Gordana Grujić
    dr Ivana Stepanović
    doc dr Jelena Vojinović
    mr Jelica  Bokonjić
    dr Lidija Ubavić
    dr Milena Kostić
    dr Milica Kotlajić
    dr Miroslava Šarac
    dr Snežana Nikolić
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 07.06.2017
Odgovorio: dr Lidija Ubavić

Pitanje broj #152358

Poštovani, 

Dojim bebu od 5 i po meseci. Kada bih mogla da pocnem da pijem gaziranu vodu i pića kao i da jedem pasulj, grašak itd...? Hvala na odgovoru.

Poštovana,

U periodu dojenja se mogu piti voda, voćni sokovi, supa, mleko, može mineralna voda, treba izbegavati gazirane sokove, sokove sa veštačkim zaslađivačem, alkohol. Majka treba jesti raznovrsnu i mešovitu hranu. Pojedine namernice koje uzima majka mogu izazvati nadutost, grčeve i poremećaj defekacije (pasulj, grašak, luk, cokolada, kruška. . .) međutim nijedna hrana ne treba biti izbačena iz jelovnika majke dok nije dokazano da smeta detetu koje siše.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 07.06.2017
Odgovorio: dr Lidija Ubavić

Pitanje broj #152357

Poštovani, 

Beba ima 5 i po meseci, ima 3 dana temperaturu 38 sa 5, dajem Febricit. Ona se spusti i za nekoiko sati opet se poveća. Grlo crveno. Krvna slika rađena, sve je ok, leukociti nisu povišeni, crp ne. Da li je to onda virusno? I ako je virusno da li to znači da antibiotik ne pomaže, iako je grlo crveno? Šta onda pomaže kod crvenog grla ako nije bakterijski?

Hvala na odgovoru. 
Pozdrav

Poštovana,

Ako beba ima i dalje temperaturu najbolje je da se javite kod svog pedijatra. Normalne vrednosti crp-a i leukocita idu u prilog virusnoj infekciji, te nije potreban antibiotik.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 29.04.2017
Odgovorio: dr Lidija Ubavić

Pitanje broj #151826

Poštovani,

Mojoj 3.5 godišnjoj devojčici koja je teška 14.5 kg su dijagnostikovani crevni paraziti. Kao terapija joj je prepisan Vermox sirup po doziranju tri dana, dva puta dnevno. Želela bih da saznam nešto više o Vermox sirupu. Da li njegovo dejstvo utiče samo na parazite creva ili on može delovati i na drugim mestima napadnutim parazitima (npr. vaginalni paraziti), ili je potrebna terapija drugim, adekvatnim lekovima?
Hvala!

Poštovana,

Sirup Vermox je lek sa sistemskim dejstvom, što znači da deluje na sve parazite. Ukoliko se sumnja na reinfekciju, preporučujem uzimanje još jedne doze leka za dve nedelje. Jako je važno da se sam pacijent, a u slučaju kao što je Vaš, roditelji deteta, brinu o redovnom održavanju higijene pacijenta i njegove okoline, kako bi se izbegla reinfekcija (ponovno javljanje infekcije). To podrazumeva često kupanje, redovno menjanje odeće i posteljine, obavezno pranje ruku i pogotovu nakon korišćenja toaleta.  

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 17.01.2017
Odgovorio: dr Milena Kostić

Pitanje broj #150276

Poštovani, dete ima 17 meseci i doji ga majka. Ono što me zanima je, ako je majka konzumirala sumnjivo meso i pri tom unela listeriju a nakon sat dva podojila bebu, da li je i njoj odmah prenela istu mlekom? Inače, posle tog podoja majka je rešila da odbije bebu od sise.

Poštovana, malo je verovatno prenošenje infekcije listerijom putem majčinog mleka, naročito u tako kratkom periodu od unošenja kontaminirane hrane do dojenja.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 17.01.2017
Odgovorio: dr Milena Kostić

Pitanje broj #150286

Poštovani, posle preležana dva virusa decembra, i nedelju dana odmora od istih, dete (22 meseca staro) je dobilo visoku temperaturu. Dva dana konstantno oko 38 C°. Kada je temperatura bila 39,5 C° dat antipiretik. Pošto nema nikakvih simptoma, uradjena laboratorija. Rezultat lab je pokazao da je sve u granicama ref. vrednosti sem: hematokrit hct 31. 6% i mchc 349g/l. Leukocitna formula pokazuje lym 30.1% a gra 63.3. Noćas i danas nema temperaturu. Da li ga treba odvesti pedijatru? Najviše me brine nalaz u urinu, gde piše da ima acetona u urinu. Svi ostali parametri uredni. Da napomenem samo da je pojeo čokoladicu neposredno pre davanja uzorka. Da li zbog toga treba ići pedijatru, raditi dodatne analize ili ponovno dati urin? Hvala vam unapred

Poštovana, leukocitna formula ide u prilog bakterijskoj infekciji, ali ukoliko je krv analizirana na samom početku bolesti, nije iskuljučen ni virus kao uzročnik. Što se tiče analize urina, nalaz acetona je fiziološki, dakle nema razloga za brigu. Uzrok je visoka telesna temperatura, kada u organizmu dolazi do pojačanog stvaranja acetona, koji se nakon toga izlučuje urinom. Čokoladica neprosedno pre davanja uzroka jedino može povisiti šećer u krvi, na druge parametre nema uticaja. Uzimajući u obzir da vam je dete učestalo bolesno, nije loše da mu date neki sirup za jačanje imuniteta, kao što je imuno sa cinkom ili bilo koji drugi, naredna 3 meseca. 
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 355 |  Sledeća»