POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Pedijatrija  (1770)

Lekari saradnici

    dr Danijela Todorović
    dr Gordana Grujić
    dr Ivana Stepanović
    doc dr Jelena Vojinović
    mr Jelica  Bokonjić
    dr Lidija Ubavić
    dr Milena Kostić
    dr Milica Kotlajić
    dr Miroslava Šarac
    dr Snežana Nikolić
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 29.04.2017
Odgovorio: dr Lidija Ubavić

Pitanje broj #151826

Mojoj 3.5 - godišnjoj devojčici koja je teška 14.5 kg su dijagnostikovani crevni paraziti. Kao terapija joj je prepisan Vermox sirup po doziranju tri dana, dva puta dnevno. Želela bih da saznam nešto više o Vermox sirupu. Da li njegovo dejstvo utiče samo na parazite creva ili on može delovati i na drugim mestima napadnutim parazitima (npr. vaginalni paraziti), ili je potrebna terapija drugim, adekvatnim lekovima?
Hvala!

Poštovana,
sirup Vermox je lek sa sistemskim dejstvom, što znači da deluje na sve parazite. Ukoliko se sumnja na reinfekciju, preporučujem uzimanje još jedne doze leka za dve nedelje. Jako je važno da se sam pacijent, a u slučaju kao što je Vaš, roditelji deteta, brinu o redovnom održavanju higijene pacijenta i njegove okoline, kako bi se izbegla reinfekcija (ponovno javljanje infekcije). To podrazumeva često kupanje, redovno menjanje odeće i posteljine, obavezno pranje ruku i pogotovu nakon korišćenja toaleta.  

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 17.01.2017
Odgovorio: dr Milena Kostić

Pitanje broj #150276

Poštovani, dete ima 17 meseci i doji ga majka. Ono što me zanima je, ako je majka konzumirala sumnjivo meso i pri tom unela listeriju a nakon sat dva podojila bebu, da li je i njoj odmah prenela istu mlekom? Inače, posle tog podoja majka je rešila da odbije bebu od sise.

Poštovana, malo je verovatno prenošenje infekcije listerijom putem majčinog mleka, naročito u tako kratkom periodu od unošenja kontaminirane hrane do dojenja.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 17.01.2017
Odgovorio: dr Milena Kostić

Pitanje broj #150286

Poštovani, posle preležana dva virusa decembra, i nedelju dana odmora od istih, dete (22 meseca staro) je dobilo visoku temperaturu. Dva dana konstantno oko 38 C°. Kada je temperatura bila 39,5 C° dat antipiretik. Pošto nema nikakvih simptoma, uradjena laboratorija. Rezultat lab je pokazao da je sve u granicama ref. vrednosti sem: hematokrit hct 31. 6% i mchc 349g/l. Leukocitna formula pokazuje lym 30.1% a gra 63.3. Noćas i danas nema temperaturu. Da li ga treba odvesti pedijatru? Najviše me brine nalaz u urinu, gde piše da ima acetona u urinu. Svi ostali parametri uredni. Da napomenem samo da je pojeo čokoladicu neposredno pre davanja uzorka. Da li zbog toga treba ići pedijatru, raditi dodatne analize ili ponovno dati urin? Hvala vam unapred

Poštovana, leukocitna formula ide u prilog bakterijskoj infekciji, ali ukoliko je krv analizirana na samom početku bolesti, nije iskuljučen ni virus kao uzročnik. Što se tiče analize urina, nalaz acetona je fiziološki, dakle nema razloga za brigu. Uzrok je visoka telesna temperatura, kada u organizmu dolazi do pojačanog stvaranja acetona, koji se nakon toga izlučuje urinom. Čokoladica neprosedno pre davanja uzroka jedino može povisiti šećer u krvi, na druge parametre nema uticaja. Uzimajući u obzir da vam je dete učestalo bolesno, nije loše da mu date neki sirup za jačanje imuniteta, kao što je imuno sa cinkom ili bilo koji drugi, naredna 3 meseca. 
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 17.01.2017
Odgovorio: dr Milena Kostić

Pitanje broj #150361

Dete staro osam godina, dečak, ima neznatan ali ipak primetan otok na levoj strani vrata. Juče se žalio da ne može da okrene glavu na tu stranu zbog bola. Inače prethodni dan je bio na rodjendanu gde su deca skakala, rvala se itd. Ne žali se na bol danas, i vrat mu je pokretniji. Drugih otoka nema, niti uvećanih limfnih čvorova. Brinem se. Hvala unapred.

Poštovana, verovatno se radi o upali mišića kao posledica pojačane aktivnosti. Možete malo da mu izmasirate vrat, nema potrebe za brigom. Samo ukoliko otok bude trajao duže od nedelju dana, možete se javiti svom pedijatru za pregled.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Pedijatrija | Odgovoreno: 04.01.2017
Odgovorio: dr Milena Kostić

Pitanje broj #149037

Beba od 13 meseci treba da primi mmr vakcnu. Imala je virus 1 dan pre 15 dana. Sada je zdrava i na sistematskom. Krvna slika je polazala da su neutrfili malo niži, a limfociti povećani i iznose 66, prošle nedelje bili su 63. Pitanje je da li je to normalno i da li da odložimo vakcinu? U strahu sam jer sin od muža iz prvog braka ima autizam koji povezuju sa tom vakcinom i kažu da dete treba biti potpuno zdravo.

Poštovana,
Ne postoje nikakvi dokazi da je mmr vakcina povezana sa autizmom. Za autizam nažalost još uvek nije pronađen uzrok, niti genetska predispozicija. Svaku vakcinu je najbolje dati kada je dete zdravo, jer kada je bolesno, imuni sistem se već bori protiv neke infekcije, pa ne može da se odbrani i od vakcine. Mmr je najbolje dati od prve do druge godine ili dok dete ne pođe u kolektiv, jer je opasnije da u vrtiću oboli od malih boginja ili dobije neku komplikaciju.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 354 |  Sledeća»