POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Opšta medicina  (1502)

Lekari saradnici

    dr Biserka Rakić
    dr Bogdan Pinterović
    dr Bratislava Šarac
    dr Danka Živanović
    dr Dragana Stamenkovic
    dr Jelena Divčić
    dr Jelena Soldatović
    dr Miloš Milinković
    dr Nemanja Stepanović
    dr Nenad  Ćupina
    dr Silvia Jovanović
    dr Tijana Milenković
    dr Verica Milojkovic
Pitanje iz oblasti Opšta medicina | Odgovoreno: 22.02.2017
Odgovorio: dr Tijana Milenković

Pitanje broj #151045

Poštovani, imam problem jer se osjećam opijeno, lose po jačem suncu, po nastupanju proljeća i ljeti. Dok zimi i u jesen, dok sunce nije tako jako nemam taj problem. Imam bolove u vratu s lijeve strane, onda imam često slabost u nogama kao da gubim osjećaj, snagu, zarenje u livoj ruci ispod ramena, zarenje u nogama ispod koljena. Internista mi je radio kolor dopler vrata i rekao da imam ubraznje protoka na sistemu vert art, normalne vrednosti su do 30 a meni su 90 i 70 na desnoj i lievoj starni, kao posledica ekstravazalne kompresije, zbog skolioze kičme. Dijagnoza je insuff art vert. Mene zanima kako može biti insufijencija ako je ubrzanje protoka, čitao sam po internetu, i saznao da je insufijencija smanjenje protoka? Da li ovo može biti od ovoga? Kako može skolioza kicme u srednjem dijelu ledja uticati na krvne sudove vrata?

Poštovani,
insuficijencija arterije odnosi se na smanjenu funkciju iste zbog suženja lumena. Ubrzanje protoka je logično objašnjenje (npr. kao ubrzanje mlaza vode kada se pritisne baštensko crevo). Međutim, to ne znači i bolju prokrvljenost organa i tkiva koje snabdeva dati krvni sud, naprotiv. Zbog slabije prokrvljenosti određenih regija mozga koje snabdeva data arterija imate simptome kao što je opijenost, nestabilnost, osećaj umora i bolovi. Skoliozau bilo kom delu kičme narušava prirodnu ravnotežu čitavog kičmenog stuba koji vremenom poprima drugaciji oblik i na mestima na kojima ne postoji odstupanje od normalnog oblika ne bi li se vratio u ravnotežu. To je dugotrajan proces i u zavisnosti od opsežnosti promene položaja može izazivati razne tegobe.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Opšta medicina | Odgovoreno: 22.02.2017
Odgovorio: dr Tijana Milenković

Pitanje broj #150865

Postovani,
pitala bih vas u ime svoje kćerke. Porodilja je sa bebom od 6 nedelja koja je super beba i voli da je majka doji. Ali mati joj ima veoma velik problem sa bradavicama, ragadama. Obe bradavice su joj ispucale i po malo i krvare. Uglavnom ih je mazala sa lanolinom, zatim sa pantenol kremom, sušila ih je u početku ali joj to ne prija. Položaj bebe pri dojenju je u početku bio u ležećem stavu sada je već dobar. Majka bi htela i dalje da doji svoju bebu ali su bolovi baš preveliki. Da li možete da im date savet. 
Srdačan pozdrav i hvala.

Poštovana,
mogu Vam savetovati samo da kćerka bude uporna i nastavi mazati lanolin, i jedino što može je da, na žalost, istrpi bolove dok ragade ne prođu. Mora stalno raditi na pravilnom položaju bebe prilikom dojenja. Dojenje bi trebalo obustaviti jedino u slučaju pojave infekcije, zapaljenja dojki odnosno mastitisa.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Opšta medicina | Odgovoreno: 21.02.2017
Odgovorio: dr Tijana Milenković

Pitanje broj #150695

Postovani, 
imam bebu od deset dana i zbog bakterije u brisu lohija, dobila sam da pijem ciprocinal antibiotik dva puta dnevno 5 dana, pa je moje pitanje, da li smem da dojim bebu i koliko je opasno po nju?
Unapred hvala.

Poštovana,
naravno da smete. Lek koji ste dobili da koristite bezbedan je za Vašu bebu.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Opšta medicina | Odgovoreno: 21.02.2017
Odgovorio: dr Tijana Milenković

Pitanje broj #151046

Dali lijek eglonil od 200 mg moze da propisuje na recept doktor opste prakse? Mislim bez izvjestaja specijalista?

Poštovani,
Lek eglonyl može vam prepisati lekar opšte prakse samo ako imate izveštaj specijaliste. Izveštaj nije neophodan ukoliko je u pitanju produžetak hronične terapije. Ukoliko vam je zakazana kontrola specijaliste nakon određenog perioda upotrebe leka, svakako bi trebalo da prvo odete na kontrolu i nakon toga sa novim izveštajem kod lekara opšte prakse.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Opšta medicina | Odgovoreno: 20.02.2017
Odgovorio: dr Tijana Milenković

Pitanje broj #150698

Poštovani,
pre mesec dana sam se porodila carskim rezom u opštoj anesteziji. Od tada sam često imala vrtoglavice, a od pre nekoliko dana mi se svaki dan vrti i zuji i bubnji u ušima. Vrtoglavice su nekad mnogo jake. A zujanje u ušima je nepodnošljivo i uglavnom ujutru, do popodne sve prodje. Zanima me šta bi to moglo da bude? Išla sam kod doktora, i rečeno mi je da je od umora. U poslednje vreme se trudim da budem naspavana, a umor ne osećam. 
Hvala puno!

Poštovana,
posetite Vašeg lekara, proverite arterijski pritisak i krvnu sliku sa gvožđem i hemoglobinom. Moguće je da patite od anemije.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 301 |  Sledeća»