Ocenite članak:
  • 82
(2.94 / 82)

Neaktivna deca pod većim rizikom od porasta hormona stresa


neaktivna-deca-pod-većim-rizikom-od-porasta-hormona-stresa

Vežbanje može da ima ključnu ulogu u pomoći deci da se izbore sa stresnim situacijama, navodi se u nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) Društva za endokrinologiju.

Studija je ustanovila da je kod sedentarne dece došlo do porasta nivoa kortizola – hormona povezanog sa stresom – kada su izložena svakodnevnim faktorima stresa. U sličnim situacijama, kod najaktivnije dece je došlo do malog ili nije došlo ni do kakvog porasta nivoa kortizola.

"Ovi rezultati pokazuju da fizička aktivnost ima ulogu u mentalnom zdravlju time što štiti decu od uticaja svakodnevnih stresnih situacija, kao što je nastup u javnosti", kaže glavna autorka studije mr Silja Martikainen sa Univerziteta u Helsinkiju.

Ova studija je pratila fizičku aktivnost i nivo kortizola kod grupe dece stare osam godina. 252 učesnika je nosilo uređaje za merenje brzine radi praćenja fizičke aktivnosti. Uzimani su i uzorci pljuvačke da bi se merio nivo kortizola. Pri merenju reakcija na stres, deca su rešavala aritmetičke zadatke i pričala priče. Ovo je prva studija koja se bavi vezom između fizičke aktivnosti i reakcija hormona stresa kod dece.

Deca su bila podeljena u tri grupe – najaktivnija, srednje i najmanje aktivna. Nivo kortizola kod najaktivnije dece je najmanje reagovao na stresne situacije. Najaktivnija deca su vežbala energičnije i duže od svojih vršnjaka.

"Očigledno je da postoji veza između mentalnog i fizičkog zdravlja, ali sama priroda ove veze još nije objašnjena", kaže Martikainenova. "Ovi rezultati govore da vežbanje podstiče mentalno zdravlje tako što reguliše reakciju hormona stresa na stresne situacije."


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru