POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Maksilofacijalna hirurgija  (1173)

Lekari saradnici

    Ass. dr Bojan Pejaković
    doc dr Dragan Krasić
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 19.01.2018
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #155418

Poštovani,

Pojavio mi se otok kod uha. Mislila sam da je od zuba, međutim snimak je pokazao da nije te sam upućena hirurgu. Pregledao me je i samo izgovorio da je potrebna operacija bez ikakvog objašnjenja. Malo sam čitala i na osnovu njegovog izveštaja radi se o žlezdi pljuvačnoj. Molim Vas interesuje me kako izgleda, koliko traje i da li smem da imam intervenciju s obzirom da imam bebu od 2 meseca koju dojim?

Poštovana,

Sva pitanja koje upućujete meni potrebno je da uputite nadležnom hirurgu jer uopšte nemam uvid niti u dokumentaciju niti sam Vas pregledao. Na osnovu Vašeg opisa koji je nedovoljan, što je očekivano obzirom da ste laik, ne mogu da se izjašnjavam. Postoji širok dijapazon operacija koje dolaze u obzir.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 15.01.2018
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #155326

Poštovani, 

Rađena mi je biopsija limfne žlezde pre 7 meseci. Bile su uvećane i patološki izmenjene. Nalaz je uredan. Od tada nemam osećaj u levoj polovini tela, osećam zatezanje i davljenje u vratu. Pre 2 godine mi se zapušila pljuvačna žlezda, sada nema otoka ali taj osećaj kao da neprestano gutam neku kuglicu u grlu. Krajnike, orl savetuje, da operišem jer sam preležala mononukleozu. Brine me šta može da me toliko zateže i davi, da li krajnici ili pljuvačna žlezda? Limfne žlezde su i dalje otečene. Na ispitivanjima sam bila 2, 5 godine koliko mi i traju jaki bolovi u mišićima i zglobovima. Dijagnoza mi je sindrom hroničnog umora izazvan virusnom infekcijom i fibromijalgija. Nemam nikakvu terapiju i očajna sam, ne znam šta da radim. Krvni nalazi su u redu. Savetuje mi se biopsija mišića, pa da li ima za tim potrebe? Da li prvo da odem na biopsiju pa krajnike da izvadim ili šta da radim? Očajna sam. Teško se krećem i sve me boli. 

Poštovana,

Uklonite krajnike ako su Vam savetovali, jer mogu biti uzrok konstantne infekcije. Ako tegobe i dalje budu tu, onda biopsiju preporučujem.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 15.01.2018
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #155340

Poštovani,

Već 2 i po meseca imam bol na desnoj strani vilice, odnosno viličnom zgobu. Boli me kad zevam i to me baš boli, i upravo zbog toga što se vilični zglob nalazi kod samog uha, ja sam to isto uho lečio sve vreme a ne vilični zglob (ako me razumete). Sa uhom je na kraju ispalo da sam imao neku infekciju, ali su mi rekli da ne može toliko da me boli od infekcije uha, pa su mi rekli da je verovatno u pitanju vilica tj. vilični zglob. U samom početku me je dve nedelje bolelo kad zevam, da bi se posle toga proširilo na vrat. Boli me na desnoj strani kad gutam, a kad hoću da zevam osim bola u zglobu osećam bol i na desnoj strani vrata, i to je bol kao da mi se nešto naduvava unutra i kao da će pući. Ponekad imam bolove i iza ušiju. Mene to nikako ne boli kad pričam ili bilo šta drugo radim, boli me samo kad zevam. Zadnjih 20-ak dana imam konstantan bol na desnoj strani obraza, koji se proširio i na zube na desnoj strani, a evo danas osećam bol i na levoj strani obraza i zubi me bole na levoj strani. Bio sam 05. 01. kod hirurga i on mi je napisao "artralgia art tm dex" kao i "potreban je ortodontski tretman". Problem je što ja nisam rekao za bol na desnoj strani vrata, i bol u predelu obraza kao i to što me bole zubi, već sam samo rekao za bol u vilici prilikom zevanja. Ne znam zašto nisam rekao sve što sam trebao, i tražiću ponovo da idem da kažem sve što treba. Ja bih sve to voleo da snimim (vilicu, štitnu žlezdu i limfnu žlezdu ili čvorove na vratu ne razumem se baš najbolje) ali nikako da dobijem te upute. Koliko dugo sve ovo traje, još nijedan doktor mi nije rekao zbog čega me desna strana vrata boli kad gutam i kad zevam zbog čega me boli i imam osećaj naduvavanja. Mnogo puta me svrbi na desnoj strani vilice nekad i na levoj (od uha do brade). Tek sad videh dole da piše Dr Bojan Pejaković, Vi ste me je i pregledali. Bio bih zahvalan ako bi ste mi odgovorili. 

Poštovani,

Ono sto sam naveo kao terapiju trebalo bi da odradite. Navedeni simptomi su nespecificni i ne znače puno u ukupnoj dijagnozi.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 05.01.2018
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #155186

Poštovani, 

Pre tri nedelje imala sam operaciju tumora parotidne žlezde sa desne strane. Tumor je beningni i funkcija nervusa facijalisa je potpuno očuvana. Kada su mi izvadili konce, rez na vratu mi je bio otekao i izlazio je gnoj, krv, i išla sam kod maksilofacijalnog hirurga da mi to drenira, cedi, svaki drugi dan. Stavljali su mi gaze na to mesto da vrši pritisak. Od operacije sam skoro dve i više nedelje jela samo pasiranu i nezačinjenu hranu. Mene zanima zašto mi je došlo do pojave toga, da kad žvaćem hranu, par kapi pljuvačke mi izađe na rezu na vratu. Moj hirurg koji me je operisao mi je reko da je to jedna od komplikacija posle operacije, i da to vremeno može prestati ili se na kraju izvadi ta neka fistula. Inače rekao mi je da mogu da blago masiram taj deo lica koji je podizao i tu gde mi je rez, da mi valjda to tkivo omekša, pošto me malo zateže kada okrećem glavu na suprotnu stranu. Da li Vi imate neki savet u vezi curenja pljuvačke i masiranja te regije koja je operisna?

Poštovana,

To jeste jedna od komplikacija operacije. Potrebno je da se hidrirate i uzimate nezačinjenu hranu. Vremenom će se otok smanjivati i nestati.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (1)
Pitanje iz oblasti Maksilofacijalna hirurgija | Odgovoreno: 03.01.2018
Odgovorio: Ass. dr Bojan Pejaković

Pitanje broj #155159

Poštovani, 

23. decembra sam operisala jagodičnu kost, zbog preloma. Otkok je skoro spao, modrilo se povlači, ali osjećaj utrnulosti se nije povukao. Trni mi desna strana nosa, prva tri zuba, desna strana gornje usne i dio obraza bliže nosu. Da li će i kada taj osjećaj proći i da li postoji nešto što bih mogla piti za brži oporavak tog živca?

Poštovana,

Posledica preloma jeste i povreda živca, potrebno je nekoliko nedelja do nekoliko meseci da se oseti oporavak živca.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 235 |  Sledeća»