POSTAVITE PITANJE LEKARIMA

Moje ime je (opciono):
Moj email je*:
Moj pol je*(označite polje):
Godina mog rođenja je*:
Zemlja*:
Poštanski broj i mesto*:
Izaberite oblast*:

Ukoliko postoji potreba dodajte sliku uz vaše pitanje:

Odaberite datoteku
Ne želim da moji podaci budu vidljivi na sajtu stetoskop.info

Logopedija  (331)

Lekari saradnici

    dipl. logoped Smilja Vukotić
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 26.10.2017
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #153919

Poštovani, 

Moje dete ima 3 godine i dijagnostikovanu razvojnu disfaziju od strane logopeda iz doma zdravlja. On izgovara dosta reči, razlikuje boje, zna sva slova i brojeve, zna koja je koja životinja i oponaša ih, razlikuje prevozna sredstva, razume osnovne naredbe, ali ne sastavlja rečenice, dosta toga zna i na engleskom jeziku. Logoped nam ništa ne predlaže sem čekanja. Da li deca sa ovom dijagnozom mogu sama spontano da počnu da izgovaraju rečenice ili im je za to neophodna stručna pomoć ili još neki pregled? 

Poštovana,

Dijagnoza razvojna disfazija je ozbiljna dijagnoza. Neophodna je stručna pomoć i rad kod kuce po uputstvima logopeda. Problemi mogu da se očekuju tokom celog detinjstva, a pre svega po polasku u školu. Morate zahtevati tretman u domu zdravlja ili naći logopeda koji je voljan i stručan da Vam pomogne. Ako ste iz Beograda, možete se javiti logopedima u zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju u Kralja Milutina ulici, a ako niste iz Beograda potreban Vam je uput.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 05.09.2017
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #153464

Poštovani, 

Potreban mi je Vaš savet. Moj sin ima dve i po godine, po rođenju smo živeli u inostranstvu. Njegov otac govori dva strana jezika, a ja sa njim od rođenja komuniciram na srpskom jeziku, tako da je dete slušalo tri jezika. Kada je sin imao godinu dana rastali smo se, otac živi u inostranstvu i retko ga viđa, pa u poslednjih godinu i po komuniciramo samo na srpskom. On je veoma veseo, bistar, raguje na zvuke i pojave, veoma je aktivan, čak i više od svojih vršnjaka, puno trči, šutira loptu, vozi trotinet. . Razume sve što mu se kaže, reguje na komande: idi donesi/odnesi, obuj se, idemo napolje, hajde da stavimo veš u mašinu, uzmi bicikl da se vozimo, vrati na mesto, skupi igračke, uzmi bojice, gde je mesec i slično. Do skoro nije bio zainteresovan za knjige, a sada kada ga pitam da mi pokaže u knjizi koji je oblik ili predmet: npr. gde je krug, kvadrat, kuca, maca, auto. . Sve zna da pokaže. Igramo se sklapanja oblika od štapića, na primer ja mu kažem da napravi slovo a, e ili kuću i on poređa štapiće tako da se dobije taj oblik. Zna da pročita napisana slova: a, e, i, o, u, b i s. Imamo i nekoliko drvenih tabli sa oblicima, brojevima, slovima i životinjama i sve zna da stavi na svoje mesto. Npr. juče je jeo paštetu koju jako voli, a ja sam ga pitala da ponovi “pašteta” pa ću mu dati i on je lepo rekao, a kada sam ga pitala da kaže ponovo samo je govorio “hvala” i “njam njam”. Ponekad imam osećaj da je to za njega igra: npr. ja ga pitam gde je “voz”, a on se smeje pokaze prstom i kaže “ćihu-ćihu-ćihuhu”. Uglavnom kaže “daj” i pokaže na ono što hoće. Pevuši “djiha-djiha-djihaha” i potpuno pogodi intonaciju i ritam. Zna da izgovara reči: mama, deda, kvadrat, cveće, četiri, pet, hvala, kapa, a na primer krug je “kung”, ptičica je “tićica”, pa-pa je “ta-ta”. Vodila sam ga pre par meseci na pregled kod logopeda u okviru sistematskog pregleda i mišljenje je da govor kasni jer je po rođenju slušao više jezika i zato što je veoma aktivan pa se fokusira na istraživanje sveta oko sebe. Preporuka je da vežbamo i da se javimo na kontrolu oko 3. godine. Ja vidim da on polako napreduje, ali njegov otac tvrdi da je mentalno zaostao jer ne govori 300-500 reči i ne sklapa rečenice i insistira da ga vodimo na snimanje mozga. Obzirom na to da je zdrav i prav ja ne želim da paničim, ali me zanima kada je vreme da se zabrinem. Najlepše hvala

Poštovana,

Ono što sad treba da bude prioritet jeste rečenica. Nisam sigurna da li je ima. Znači: "daj"+"cihi-cihu" je rečenica. Sad se ne obaziremo kako on izgovara reč već koliko on ukupno ima reči. Ako za macu kaze "mau", "mau" je reč. Ako kaže "daj mau" to je rečenica. Svako oponašanje zvukova koje čuje je reč: mau, av, mu, brrm, tu-tu, zvr, tup, lup, sve reči koje ne izgovara pravilno su reči. . .
Ako on rečenicu nema, trebalo bi da se javite logopedu i da započnete tretman. Možete se javiti logopedima u zavodu za psihofizioloske poremećaje i govornu patologiju u kralja Milutina 52 u Beogradu. Ako ste iz Beograda, nije Vam potreban uput.
Trenutno stručno mišljenje jeste da slušanje više jezika nije loša stvar i da ne usporava decu u govorno-jezičkom razvoju značajno.
Ono što bih Vam savetovala je izbegavajte puka ponavljanja npr "ja sam ga pitala da ponovi “pašteta” pa ću mu dati". On je dete koje ima očuvan sluh tako da ako ima želju on može ponoviti i neku reč na kineskom, iako nema pojma šta znači. To je samo puko ponavljanje a ne aktivno korišćenje reči.
Ali npr možete ga pitati tako što ćete mu ponuditi izbor između dve reči koje on zna da izgovori "hoćeš li hleb ili vodu" a on izabere jedan od dva ponuđena.
Sve ostalo što ste opisali je dobro.

Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 31.07.2017
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #152972

Posšovani, 

Imam 26 godina. Radno iskustvo od 3 god u državnoj službi. Povremeno mi se desi kada se uzbudim da teško govorim. Posebno kada je neki bitan razgovor sa šefom i to. Pokušavam da kontrolišem ali dolazi do ubrzanog lupanja srca. Pred razgovor za posao dobijem neki strah, a inače pričam normalno. Nekada ceo dan kao da imam gušenje, jako teško pricam, a trudim se da to niko ne primeti, a patim u sebi. Šta da radim? Sramota me je, niko ne zna kako se osećam. Srdačan pozdrav. Milica

Poštovana,

Najbolje bi bilo da se javite logopedu koji Vas može obučiti vezbama za relaksaciju. Njih treba prvo uvežbavati kod kuće a potom primenjivati u kriznim situacijama. Takođe, logoped Vas može uključiti u tretman sa ciljem vežbanja situacija koje Vama izazivaju stres. Moj savet je tim logopeda u zavodu za psihofizioloske poremecaje i govornu patologiju. Ako ste iz Beograda, nije Vam potreban uput.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 08.06.2017
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #152252

Poštovani, 

Da li je moguće ispraviti govornu manu kod muškarca starosti 37 godina, koji ne može da izgovori š, č, ć, ž, lj? Koliko dugo bi trajao proces? 

Hvala unapred, srdačan pozdrav

Poštovani,

Ako imate veliku želju, Vi to i možete da uradite. Javite se logopedu u domu zdravlja i krenite sa vežbama. Koliko će dugo trajati proces zavisi od toga koliko je glas ostećen, stručnosti logopeda i toga koliko vežbate kod kuće sami. Morate biti uporni. 

Srećno
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Logopedija | Odgovoreno: 08.06.2017
Odgovorio: dipl. logoped Smilja Vukotić

Pitanje broj #152064

Poštovani, 

Imam 18 godina i interesuje me mogu li ispraviti rotacizam (imam francusko r), i koliko bi dugo, otprilike, terapija trajala? Da li se terapija kod državnih logopeda plaća? Pošto su l i r povezani, moram naglasiti da l izgovaram dobro.

Poštovani,

Moguće je isparaviti izgovor i sa 18 godina. Koliko će to dugo trajati prvo zavisi od toga kako izgovarate taj glas tj. koliko je teška distorzija tog glasa. Potom od umeća logopeda i od toga koliko vežbate kod kuće vežbe koje dobijete od logopeda.
Kod logopeda u domu zdravlja se ne plaća tretman, ali možda cete morati da platite participaciju pošto imate više od 18 godina. To bi već njih morali da pitate. 

Srećno
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 67 |  Sledeća»