Ocenite članak:
  • 112
(2.98 / 112)

Leukemija je izlečiva!


leukemija-je-izlečiva

Irski i talijanski naučnici pronašli su sastojak koji uspešno razara ćelije leukemije i kod pacijenata koji imaju izrazito lošu prognozu. Lek bi mogao biti gotov za tri do pet godina.

Lek pod imenom PBOX-15 može uništiti tumor kod odraslih pacijenata s lošom prognozom koji su već pokazali slabe znakove poboljšanja nakon drugih tretmana.

Ovo istraživanje, koje je tek u ranoj fazi, sprovode naučnici s Trinity College Dublin (TCD), u saradnji sa Univerzitetom Sienna.

''Istraživanje mora krenuti korak dalje, sad treba da uočimo eventualne nuspojave i razvijemo potencijalni lek za terapiju obolelih. A lek bismo mogli dobiti tek za tri do pet godina," rekao je prof. Mark Lawler, voditelj istraživačkog projekta s TCD-a.

"Ovo je vrlo zapanjujuće. Naš cilj je da obolelima pružimo nadu i da im pokažemo da je rak izlečiv. Zato do kraja moramo da usavršimo lek PBOX-15", dodao je.


Osim toga, PBOX-15 se pokazao delotvornijim od trenutnog fludarabina. Lek fludarabin takođe ubija ćelije CLL-a (hronična limfocitna leukemija).


 Komentari: 1 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru