Lekovito bilje

Bilje je sa nama od kada postoji ljudski rod - bilje služi kao baza za mnoge lekove, a nauka je omogućila da supstance koje ono nudi , postanu mnogo jače i delotvornije na zdravlje.
Biljke nisu alternativa... Biljke su lek i zdravlje

« Pret. | 1 | 2 | 3 |  Sled. »

Članak iz oblasti Lekovito bilje
Ocena: 3.08 | Komentari: 1
Piše: prim.dr Božidar Kovačević

Selen

selen
Selen je višegodišnja biljka, koja poseduje jak miris koji se prijatno širi oko nje. To je trajna zeljasta biljka, visoka do 2 metra. Koren je vrlo krupan i razgranat. Listovi su tamno zeleni i 2-3 puta perasto deljeni. Cvetovi su udruženi u štitaste cvasti svetlo žute boje. Plodovi su pljosnati, sa oštrim rebrima. Selen se može razmnožavati iz semena ili da se posadi deo korena koji je razgranat. Preporučuje se da se biljka ako se gaji kod kuće preko zime zagrne, pa čak i da se odseče višak nadzemnoga dela.

 
Članak iz oblasti Lekovito bilje
Ocena: 3.26 | Komentari: 0
Piše: prim.dr Božidar Kovačević

Lincura

lincura
Lincura je višegodišnja zeljasta biljka, sa vrlo kratkim debelim račvastim rizomom, sa koga polaze dugi debeli korenovi. Stablo negranato, 45 - 140 cm visoko, bez dlaka, uspravno, oblo, u gornjem delu ponekad rebrasto, šuplje. Listovi naspramni, prizemni na drškama, široko eliptični do 30 cm i oko 15 cm široki, plavičastozeleni, sa pet do sedam lučno povijenih nerava, jako naborani.
 
Članak iz oblasti Lekovito bilje
Ocena: 3.27 | Komentari: 4
Piše: prim.dr Božidar Kovačević

Glog

glog
Glog važi za jednu od najvrednijih i najdelotvornijih biljaka za srce jer jača i reguliše rad srca. Daje se kod slabosti miokarda (srčanog mišića), kod osećaja pritiska i stezanja oko srca, ubrzanog rada srca (tahikardije) i povišenog krvnog pritiska. Glog deluje i smirujuće pa se savetuje kod nervoze i lošeg sna.
 
Članak iz oblasti Lekovito bilje
Ocena: 3.05 | Komentari: 2
Piše: prim.dr Božidar Kovačević

Jagorčevina

jagorčevina
Jagorčevina ima saponozida, ali količina varira u popriličnoj meri jer zavisi od vrste i podvrste jagorčevine i doba godine kad se analizira. Jagorčevina se koristi kao čaj ili u sirup za iskašljavanje. Odlično deluje na kašalj, bronhitis, nazeb i uopšte kod nagomilavanja sluzi u organima za disanje.
 
Članak iz oblasti Lekovito bilje
Ocena: 3.36 | Komentari: 1
Piše: prim.dr Božidar Kovačević

Hajdučka trava

hajdučka-trava
Hajdučka trava spada u veoma lekovito bilje. Njen nadzemni deo, u cvetanju, sadrži etarsko ulje, flavonoide, vitamin K. Hajdučka trava je odlična biljka za lečenje crevnih, želudačnih i mnogih drugih tegoba. Čaj od ove travke koristi se višenamenski.
 
« Pret. | 1 | 2 | 3 |  Sled. »

Vesti:

Edukacija roditelja o pravilnoj hidraciji beba i dece

U  domovima zdravlja širom Beograda tokom  jula i  ...

Počinje zamrzavanje reproduktivnih organa o trošku države

Zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države počinje 15. juna, izjavila je jutros v.d. direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osigu...

8 simptoma koji ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme

Svako od nas ponekad oseća neke simptome, ali ne odlazimo odmah kod lekara, jer dovoljno poznajemo svoje telo i znamo kada je bol posledica premešta...

Revolucija u lečenju steriliteta

Lekar prof. dr Aleksandar Ljubić i njegov stručni tim pokrenuli su pravu revoluciju u oblasti reproduktivne medicine. Uprkos skeptičnoj javnosti o...

Novosti u vantelesnoj oplodnji u 2016. godini

Prema istraživanjima, plodnost  je problem svakom šestom bračnom paru u Srbiji, što iznosi oko 200.000. RFZO je u 2016. godini izmenio ...