Lekovito bilje

Bilje je sa nama od kada postoji ljudski rod - bilje služi kao baza za mnoge lekove, a nauka je omogućila da supstance koje ono nudi , postanu mnogo jače i delotvornije na zdravlje.
Biljke nisu alternativa... Biljke su lek i zdravlje

1 | 2 | 3 |  Sled. »

Članak iz oblasti Lekovito bilje
Ocena: 2.95 | Komentari: 0

Beli slez

beli-slez
Beli slez (Althaea officinalis) je višegodišnja zeljasta biljka iz familije slezova (Malvaceae). U mnogim zemljama zapadne i srednje Evrope gaji se zbog korena, lista i cveta, koji se upotrebljavaju u medicini.
 
Članak iz oblasti Lekovito bilje
Ocena: 2.89 | Komentari: 1

Lazarkinja

lazarkinja
Lazarkinja (prvenac, mirisni broć), lat. Galium odoratum, je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice broćeva (Rubiaceae).
 
Članak iz oblasti Lekovito bilje
Ocena: 3.68 | Komentari: 10
Piše: prim.dr Božidar Kovačević

Djumbir

djumbir
Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu od 100 - 150 cm, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podseća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvetovi su bele, žute ili roza boje, zavisno od vrste. Aroma korenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svež.
 
Članak iz oblasti Lekovito bilje
Ocena: 3.2 | Komentari: 3
Piše: prim.dr Božidar Kovačević

Beli luk

beli-luk
Beli luk  je lekovita biljka i začin iz porodice Alliaceae. Beli luk je višegodišnja biljka, koja naraste 30 do 90 cm. Pljosnati, plavo-sivi listovi su do 15 mm široki. Lukovica je ovijena belom ili crvenkastom ovojnicom i sastoji se od glavnog i 5 do 20 češanja, iz čije sredine raste stabljika. Na njenom vrhu rastu trozubi cvetovi, bele ili roze boje.

 
Članak iz oblasti Lekovito bilje
Ocena: 3 | Komentari: 5
Piše: prim.dr Božidar Kovačević

Maslačak

maslačak
Maslačak je rod biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). Maslačak je trajna zeljasta biljka. Iz njegovoga korena koji je pod zemljom blago razgranat, na površini izbija lišće koje odmah poleže po zemlji. Cveta od marta do maja jarko žutim cvetovima. Listovi maslačka su jake zelene boje i nazubljeni. Stabljika i listovi kada se prelome suze tečnošću. Cvetna drška kod maslačka je šuplja iznutra i izdiže se vertikalno.
 
1 | 2 | 3 |  Sled. »

Vesti:

Edukacija roditelja o pravilnoj hidraciji beba i dece

U  domovima zdravlja širom Beograda tokom  jula i  ...

Počinje zamrzavanje reproduktivnih organa o trošku države

Zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države počinje 15. juna, izjavila je jutros v.d. direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osigu...

8 simptoma koji ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme

Svako od nas ponekad oseća neke simptome, ali ne odlazimo odmah kod lekara, jer dovoljno poznajemo svoje telo i znamo kada je bol posledica premešta...

Revolucija u lečenju steriliteta

Lekar prof. dr Aleksandar Ljubić i njegov stručni tim pokrenuli su pravu revoluciju u oblasti reproduktivne medicine. Uprkos skeptičnoj javnosti o...

Novosti u vantelesnoj oplodnji u 2016. godini

Prema istraživanjima, plodnost  je problem svakom šestom bračnom paru u Srbiji, što iznosi oko 200.000. RFZO je u 2016. godini izmenio ...