Ocenite članak:
  • 54
(2.76 / 54)

Lažni antibiotici preplavili Evropu


lažni-antibiotici-preplavili-evropu

"Raširenost krivotvorenih lekova u Europskoj uniji nadilazi i najcrnje slutnje Komisije koja je izuzetno zabrinuta zbog ovakve situacije", rekao je evropski čelnik za industriju Guenter Verheugen.  

"Krivotvoreni lekovi, tačnije, njihov broj, koji završavaju kod pacijenata u Evropi u stalnom je porastu", rekao Verheugen.

Za samo dva meseca Evropska unija je zaplenila 34 miliona lažnih tableta tokom carinske kontrole koja je sprovedena u svim zemljama članicama Unije.

U pitanju su pre svega antibiotici, lekovi protiv raka, malarije i holesterola, analgetici i lažna vijagra, napomenuo je potpredsjednik Komisije. Velik broj lekova zaplenjenih u 2008. dolazio je iz Indije, po izveštaju EU-a objavljenom u julu.

Verheugen je rekao kako očekuje da će se EU u 2010. dogovoriti o merama borbe protiv ove delatnosti koja se, po njegovu mišljenju, mora posmatrati kao zločin koji treba "najoštrije kažnjavati".

"Svaki pokušaj ovakog lečenja je pokušaj ubojstva. Čak i ako lek sadrži nedelotvorne supstance, on može uzrokovati smrt jer pacijent misli da uzima dobar lek", upozorio je.


 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru