Ocenite članak:
  • 52
(3.04 / 52)

Konzumiranje kafe i trudnoća


konzumiranje-kafe-i-trudnoća

"U našoj studiji mi nismo pronašli nikakav uticaj kofeina," kaže Dr Bodil Hammer Bech, sa Instituta javnog zdravstva u Arhusu, Danska.

Za razliku od drugih istraživačkih projekata u kojima je ženama koje su se porodile postavljalo pitanje koliko kafe su dnevno unosile u organizam za vreme trudnoće, danski stručnjaci su posmatrali 1207 trudnica, koje konzumiraju kafu, nasumično odabrane, koje su ispijale napitke bez kofeina ili napitke sa kofeinom za vreme druge polovine trudnoće. Žene nisu znale u koju nsu grupu bile svrstane.

"Imali smo dve grupe i nismo našli nikakvih razlika između prosečne težine novorođenčeta trudnice koja je umereno konzumirala kafu, oko 3 šoljice na dan", kazala je Dr Bech,  čija je istraživanja objavio British Medical Journal.

"Razlika u težini beba između dve grupe bila je svega 20 grama i nije bilo razalika u gestacionom dobu" kazala je ona agenciji Reuters.

U grupi koja je konzumirala kofeinske napitke 4,2 % beba je rođeno prevremeno, dok je u drugoj grupi, koja nije ispijala napitke sa kofeinom, na svet ranije došlo 5,2% novorođenčadi. Broj dece čiji je gestacioni period bio mali je približan u obe grupe. Dr Bech je rekla da žene koje piju dosta kafe obično i prilično puše i ispijaju alkohol u odnosu na druge žene, tako da ovi faktori zajednički mogu imati uticaja na težinu deteta. Ali pošto su žene u studiji nasumično birane, drugi faktori koji mogu imati uticaja na bebe u trudnoći su bili podjednaki u obe grupe. U ranijim studijama Dr Bech i njen tim su prikazali da izuzetno konzumiranje kafe, 8 šoljica i više, može povećati rizik od prevremenog porođaja.

"Oko tri šoljica kafe na dan je u redu, ali žene sa većim potrebama trebalo bi da se pripaze" zaključuje Dr Bech.

 Reuters

Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.

Kontakt forma

Poruka je uspešno poslata

 Komentari: 0 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru