Ocenite članak:
  • 132
(2.89 / 132)

Kako se bebi daje lek


kako-se-bebi-daje-lek

Lekovi za decu, pre svega onu malu, prave su uglavnom u obliku sirupa ili praška koji se rastvara. Doziranje zavisi od bebine kilaže, a lekar će prepisati koliko tačno treba dati leka u jednoj dozi, na koje vreme se daje i koliko dugo. Ovih uputstava se treba strogo pridržavati.

Pre davanja leka, pripremiti špric (bez igle) ili kašičicu. Bebu treba podići u polusedeći položaj i ušpricati lek u usta - sa strane, jer će tako najbolje da ga proguta.

Ukoliko se desi da beba pljune ili povrati lek odmah nakon davanja, ili u periodu do desetak minuta, treba ponoviti postupak sa celom količinom leka. Ako povrati nakon dvadesetak minuta, ne treba ponavljati davanje leka.

U slučaju da dete ima visoku temperaturu, prvo treba skinuti temperaturu, pa onda dati lek. Preporučuje se da to bude mama, zbog provereno dobre relacije majka i dete.

Treba izbegavati davanje leka na flašicu, ili priborom kojim se beba hrani. Ako vrišti ili se otima, davanje leka treba odložiti za kasnije. Najpre je treba umiriti, razveseliti, pa u igri dati da popije lek. Nikako nije dobro na silu davati lekove.


 Komentari: 4 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru