Ocenite članak:
  • 73
(3 / 73)

Jednodnevna dijagnostika bračne neplodnosti


Autor: Ass mr sci. med Aleksandra  Trninić Pjević, ginekolog akušer   

jednodnevna-dijagnostika-bračne-neplodnosti

Savremena dijagnostika bračne neplodnosti trebalo bi da započne nakon jedne godine pokušavanja da se trudnoća ostvari, ali sa punim pravom i nakon 6 meseci kod žena starijih od 35 godina.
Trebalo bi da ova pretraga što kraće traje, da je maksimalno tačna i minimalno invazivna, bez posebog interferiranja sa profesionalnim aktivnostima i da daje što veći broj informacija vezanih za reproduktivne mogućnosti bračnog para.
Jednodnevna dijagnostika je novi koncept ispitivanja bračne nepolodnosti i podrazumeva sledeće:

Na zakazani termin pacijentkinje se javljaju sa rezultatima hormonskih analiza i spermograma supruga. Hormonske analize koje se traže su:
- folikulostimulirajući hormon (FSH),
- luteinizirajući hormon (LH),
- estradiol (E2) i
- prolaktin (PRL) – od 3. do 5.dana ciklusa.

Javljanjem na zakazani termin za jednodnevnu dijagnostiku bračnog steriliteta, uzimaće se detaljni podaci i nalazi koje pacijentkinja donosi sa sobom. Sve pacijentkinje će dobiti antibiotsku profilaksu (doxycyclin tbl, ukupno pet tableta, započevši na dan intervencije).

Uradiće se transvaginalni ultrazvučni pregled. Potom će se, u operacionoj sali, u trajanju od 5 - 15 min, u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji uraditi histeroskopija i transvagnalna laparoskopija.
Histeroskopija podrazumeva pregled šupljine materice i uočavanje određenih nepravilnosti u njoj kao što su polipi, miomi, pregrade, priraslice i slično, te istvoremeno i njihovo uklanjanje.
Transvaginalna laparoskopija podrazumeva vaginalni pristup ulaska u trbušnu duplju i pregled jajnika, jajovoda, materice i peritoneuma trbušne duplje.

Nakon intervencije, (oko 2h) bračni par odlazi sa Klinike sa kompletnom informacijom o stanju genitalnih organa, tačnom dijagnozom i predlogom za dalji način lečenja.

Ova dijagnostika se odnosi samo na one pacijente koji nisu prethodno radili histeroskopiju, standardnu abdominalnu laparoskopiju ili HSG snimanje. Ukoliko su uradili neki od ovih postupaka, moguće je zakazati konsultaciju radi daljeg dogovora o lečenju bračne neplodnosti.

Pacijentkinje koje žele da obave ispitivanje mogu da se jave na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodina ili u neku drugu nadležnu instituiju te da zakažu termin.
Od 5. dana ciklusa u kojem bi se sprovodilo ispitivanje neophodno je uzimati kontraceptivne tablete, 1 uveče, u cilju bolje vizualizacije šupljine materice.


Vantelesna oplodnja VTO

 Komentari: 5 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru